Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Aprillezonne doet water in de tonne.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Ho! Pokémon go! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
woensdag, 13 juli 2016
Pokéstop met een kop er op Je hoort nog wel eens: "Molens zijn ouderwets en molenorganisaties ook." O ja? Nou, wij bij de MSMOG niet hoor!  We hebben alle mooie virtuele mogelijkheden die bij een moderne organisatie horen. Zo hebben we een digitaal on-line archief, natuurlijk e-mail, hebben een molenopen app, een interactief kaartje met onze molens er op - en die gaan draaien als de molens draaien - en we doen mee aan een pilot rond het "Internet of Things" (LoRaWAN). We doen aan facebook, we hebben een webstek, en ook een mobiele versie voor op uw telefoon.  En sinds een tijdje zijn onze molens ook onderdeel van - een virtueel spel. Pokémon go!

Wat is in hemelsnaam Pokémon go? Degenen die voor 1980 zijn geboren weten misschien niet eens wat Pokémon (zonder 'go') is. Pokémon is een Nintendo spelletje, gemaakt in 1990.  Het werd gespeeld op de bekende Nintendo spelcomputer. In dat spel zijn er "trainers" die de wereld rondreizen en onderweg allerhande monsters proberen te vangen: de Pokémon. Er zijn bijvoorbeeld draken, waterdieren, wezens die er uit zien als zwaarden, rare bolletjes en angstaanjagende geesten - en nog veel meer. Als je als speler dergelijke Pokémon vangt kun je ze inzetten om tegen andere Pokémon te vechten.  Zo krijg je steeds meer invloed en punten en kunt uiteindelijk zelfs Pokémon master worden.

Pokéstop GP Mooi zo'n spelletje - maar innoverend niet, het is inmiddels alweer 26 jaar oud. Toch kreeg het recent een tweede leven: er is nu een Pokémon go variant. Die kun je op je Android of IOS apparaten installeren, kost je niets. En dan kun je hetzelfde spelletje spelen, maar dan levensecht! 

Het werkt zo: de smartphone kan aan de hand van GPS en de camera zien waar je je bevind en onder welke omstandigheden. Is het donker, is het licht, is het avond, nacht of morgen, ben je in Slochteren of Amsterdam?  Je kunt nu via de telefoon een kaartje van je omgeving zien.. Daar loop je dan "levensecht" in rond.  Maar de app projecteert op bepaalde plaatsen ook Pokémon op je scherm, en die kun je "vangen".

Er zijn ook speciale plaatsen: de zogenaamde Pokéstops. Die corresponderen met gebouwen, monumenten of markeringen in het echte landschap. Als je dicht genoeg bij een Pokéstop bent dan kun je het symbool omzetten door middel van een vingerbeweging en dan krijg je de mogelijkheid dingen te verzamelen die je vervolgens weer kunnen helpen bij het veroveren van meer Pokémon.

Het aardige is nu dat ten minste de molen van de Groote Polder ook een Pokéstop is.  Als je de prijsjes wilt winnen die je bij de molen kunt krijgen moet je dus wel .. naar de molen komen! Nou ja, als je er toch bent, kijk dan even of de molen draait - je bent van harte welkom!

Aan de lezers de uitdaging er zelf achter te komen welke van onze molens nog meer "Pokéstops" zijn. Maar je kunt toch met de beste wil van de wereld niet beweren dat molens ouderwets zijn - als ze in zo'n mooi "augmented reality" spel voorkomen!

Tenslotte: auteurs dezes is ook de "vader" van een wat oudere "augmented reality" versie: de molinari layer voor de bekende toepassing "Layar". Daarmee kunt u al vele jaren in heel Nederland zien welke molens er in uw buurt staan en hoe ver weg, met dank aan de molendatabase.. U kijkt dan "door het scherm" naar de telefoon en ziet dan letterlijk waar de molen moet staan. 

Ouderwetse molens? Niet met je tijd meegaan? Dacht ik niet!

 

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de komende tijd staat in het teken van buien. Het is daarnaast ook kouder dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Na het weekend lijkt het wel iets minder nat te gaan worden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-