Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
De heren en aprillen, bedriegen wie ze willen.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Biotoop beter Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de houtkapcommissie   
vrijdag, 10 februari 2017
Stam, geen T..Rond de molen van de Groote Polder is in de afgelopen week hard gewerkt aan de verbetering van de molenbiotoop.  De strijd tegen de (overmatige) bosbouw rond de molen begon al in 1994, toen Henk Klöpping - nog geen molenaar toen - ging wonen achter de molen. In die dagen was de molen nauwelijks zichtbaar vanaf de Noord- tot en met de Zuidwestkant. Langs de oprijlaan stonden beuken en berken met een hoogte van zeker 10 meter. Verder stonden er 5 enorme platanen, die meters boven de molen uittorenden, aan het water twee forse kastanjes, en elzen aan de overkant van de boezem. Een nachtmerrie voor de molenaars.

Maar zelfs voor - toen nog geen molenaar - Klöpping was het gek genoeg. "Mien vraauw duurde mor zuneg noar heur aigen hoes tou fietsen" herinnert zich Klöpping nog goed. "Was onzin vanzulm, mor kost mor nooit waiten of der nait n kirrel achter n stroek of bome ston veur heur gevuil". Daarom werd een tuinman ingehuurd en werd met man en macht hout gerooid. Alle bomen rond de oprijlaan gingen om. Maar rond het huis bleven peppels, kastanjes en wat dies meer zij staan. Om een indruk te krijgen van de biotoop zoals die toen bestond bijgaande foto - zoek de molen:Palternaksie..


U ziet hem niet? Geen wonder. Heel goed kijkend ziet u mogelijk nog net de kap en een wiek door de bomen links schemeren. Op deze foto (uit 2006) is goed te zien dat de oprijlaan (helemaal rechts) toen al gerooid was en door Klöpping regelmatig gesnoeid. Je kunt de bosjes die er over waren gebleven nog  net zien voor de boerderij van Van der Broek.  Ook de bomen die rond de boerderij van Van der Broek stonden waren toen al gekapt en 2 van de 5 peppels ook. 

In 2006 werd nog een deel van de rommel om de molen gekapt en afgevoerd. Dat kostte duizenden euros, herinnert Klöpping zich. "Mor t mos toch mor, want kost meulen ja hail nait meer zain. En bie störm waren wie ook nog wel ais benaauwd of der gain boom op t hoes valen zel. Gebeurde gelukkeg nait."

In 2009 werden de bomen aan de overkant van de boezem gerooid. "Mozzen we n vergunnen veur aanvroagen mor t ging vlöt.  Ain van de Dieksters hier het dou boudel omzoagt en haar der nog tieden kaggelholt aan. Loater het noar ik main t wotterschap stobben nog freest. Nou was t net aansom as bie oprieloane: mien vraauw von t aigenlieks wel jammer, t was ja n mooi stee zo bie t wotter onner bomen."  De laatste peppel ging in oktober 2011 om en daarna was de biotoop, zoals het dan zo mooi heet "op orde". 

Maar het was nog niet genoeg. Het molenbelang prevaleerde! Klöpping:  "Joa, en t gezoes van t wotterschap. Want dei begonnen zok in ain moal ook hail drok te moaken om die bomeboudel. Konnen op heur menaair der nait meer omtou, woar ze dat toch al 15 joar zunner kloagen wel konnen. Mor ja, mensen en mesienen worren aal dikker. Nou ja, ze binnen hier dou west en wie hebben oafsproken dat vief meter van wieke of boudel vrij kommen zel. Ik ben dou nog wat haarder aan t snuien goan en t ging redelk, ze konnen der verleden joar goud bie laangs zeden ze.. Mor dei 5 meter, nee, dat lukde mie nait, op summege steden aal, mor sums was t nait meer as dreie."

En het spul groeit natuurlijk ook de hoogte in. "Op zug was dat nait zo'n probleem, ik heb wel n kettenzoage. Mor nait te veul tied en verder t probleem woar je t holt aal loaten mouten, want ik heb gain holtkaggel.. Elk veurjoar was ik weken bezeg met snuien en t was net genog om t wat bie te hollen. Dou ik dus heurde dat er wat meugelkheden waren om biotoop grondeg op te loaten schieren heb ik geliek interesse teunt."

Het ging om een initiatief van het Groninger Landschap, in samenwerking met de MSMOG.  De biotopen van de molens zijn belangrijk en het open Groninger Landschap ook. Daarom was er geld beschikbaar om eigenaren bij het snoeien en kappen te helpen. En zo kwam het dat een dikke week geleden begonnen is met kappen.

Kraterlandschap..

 

Zo. Dat lijkt er op.. "Joa, moar nou gong t aigenlieks weer even te mooi." vertelt Klöpping. "Wie haren n mooi plan mokt en der zol dus oardig kapt en snuit worren. Bie oprieloane alle deroaf, om t hoes tou snuien en kappen tot der n singel van n meter of wat hoog en n meter of dreie wied overbleef.  Nou ja, zo je zain kinnen op foto is kappen bie oprieloane ook nuver lukt. Ze kommen nog te stobben frezen, aanvullen en din komt der eerst gras in. Loater kommen der nog krinteboompkes in, n stuk of vief, zes. Liekt mooier, aans word t ja wel hail koal.."

Dus, geen klagen? "Nou joa, kloagen, kloagen - wat zel ik zeggen. Kestanjes gingen ook om, dat haren wie ja ook oafproat. En dou ging t noar achter tou. Doar bennen ze nuver te keer goan. Mooi, zeg ie? Nee, toch nait. Want wat. bleek - dat er aigenlieks tussen dat hoge rommel nait veul aans meer ston, doar haren biologen van t Grunneger Landschop zich bie inspektie eevm wat op verkeken. Dus is t nou wel n haile koale, en veural kólle boudel worren. Kaggel mos eevm hoger, zeg mor.. Moar t komt goud, zai hemmen mie beloofd, dat, der zel nog extra lege boskederij aanplant worren, en aander joar is t al weer n hail aander gezicht. "

En wat vind de molenaar Klöpping er van? "Nou, dat liekt mie nogal logisch! As mulder bin k der vanzulm slim wies mit, veural omdat je meulen zo ja veul mooier zain kinnen, vanoaf diek en Veenloane.  En bie Oostenwind is t nou ook wat makkelker. Nee, als mulder heurst mie nait kloagen!"

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanochtend trekt de regen naar het zuidoosten weg, snel gevolgd door buien. Langs de kust staat veel wind. Ook morgen is het wisselvallig met af en toe zon en regionaal buien. Het blijft koud voor de tijd van het jaar.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-