Tijdslijn 98 dagen (don 25 apr 2024 ... vri 19 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Zolang voor Sint Markus warm, zolang na hem koud.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
De openbaring Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Chris West   
woensdag, 8 november 2017
Het Team Stel's en Wilhelmina Afgelopen zaterdag is er iets bijzonders op Stel's Meulen gebeurd.  Wij hebben het maalwerk uit elkaar gehaald. Volgens de molenaar van dienst, Gerrit Tammenga, was het maalkoppel in geen 11 jaar open gelegd. Mischa Habermehl en ik zijn de hele vorige week bezig geweest om te zorgen dat wij alles wat nodig is bij de hand zouden hebben.. Een kettingtakel, stroppen, touw, enz.  
Eerst een bakkie bij de meelpijp..
Om 10:00 uur 's ochtends zijn wij begonnen. Eerst een bakkie doen... dan voorbereiding op het werk voor die dag.  Als eerste richten we ons op de kaar, de schuddebak, en de andere onderdelen boven het deksel. Dan het deksel er af gehaald. Meelkuip ook.

Om 11:30 kwamen Hendrik-Jan en Jeffrey van De Wilhelmina. Die korenmolen heeft drie steenkoppels. Zij hebben dan ook ruim ervaring met het optillen van lopers en kunnen de toestand van de steen ook beter interpreteren dan ik het kan. Mischa ging met Gerrit de luizolder op om vanaf de bovenkant de steenspil op te tillen. Gerrit had een nieuw hijsoog aangebracht zodat de takel precies boven de as kwam te hangen.
Hnnnnnng! De steenspil wordt gehesen.

Met wat moeite kregen wij de steenspil eruit en aan het veldkruis bevestigd, onderaan en bovenaan.  Daarna brachten wij de steenkraan in positie, werden de beugels van de steenkraan in de loper bevestigd en de sleutel gebruikt om de kraan op spanning te krijgen. De kraan kreunde, maar het was niets om ons zorgen over te maken.  Hendrik-Jan zei,"Het kraakt maar het is veilig." 
De beugels worden bevestigd
Toen de kraan goed bevestigd was tilden we de steen op door de steen een beetje te lichten. Nu kun je de steen gebruiken om zichzelf op te tillen: je bindt de sleutel aan de kraan vast en de draait de loper (in de goede richting!) Zo ging het langzamerhand omhoog.  De draad van de kraan is diep maar fijn.. .waardoor per omwenteling de steen maar een paar millimeters omhoog ging.   Dat is dus lekker doordraaien!
Op een gegeven moment zagen we dat de steen hoog genoeg was gekomen om hem boven de ligger weg te kunnen draaien.  Onder stevig gekreun en gekraak konden we de loper wegdraaien.
De steenspil goed vast in het veldkruis - draaien!
In de losse bintbalk is van onderen een sleuf gemaakt. Die is gebogen zodat de draaias van de kraan er door kan. Toen de loper op de plaats was aangekomen waar wij hem wilden hebben wij de steen nog wat hoger gedraaid, tot we hem om konden draaien zodat het snijvlak (scherpsel) boven kwam. 
 
Nu twee delen van de kuip eronder zetten, waar de steen bovenop zal rusten.  Vijftig procent van de gewicht op de kuipdelen, vijftig op de kraan.  Wij hebben eerst gekeken waar de zwaarste balk onder het pad van de kraan was.  Daar hebben we de twee kuipdelen op gezet en toen de boel laten zakken.

Inspectie van Hendrik-Jan bevestigt dat het gaat over een veevoer maalsteen, ook voor mais.  Het is een kunststeen met een balanceerrijn. WIj laten de boel nog een tijdje open liggen zodat mensen kunnen langskomen en het kunnen bezichtigen.  Kom even langs!

En nogmaals dank aan Hendrik-Jan en Jeffrey van de Wilhelmina, en Gerrit en Mischa van Stel's Meulen.
 
Naschrift van de redactie: Chris is Amerikaan en enige malen per jaar te gast in Nederland. Hij heeft het officiĆ«le DHM getuigschrift en helpt ons Stel's Meulen draaiend te houden.  Dit artikel is door Chris zelf geschreven, zijn kennis van het Nederlands is indrukwekkend!
 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is aan de frisse kant voor april en dat blijft het ook nog enkele dagen. Vanaf Koningsdag wordt het een stuk zachter maar er blijft wel kans op enkele buien.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-