Tijdslijn 98 dagen (don 25 apr 2024 ... vri 19 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Zolang voor Sint Markus warm, zolang na hem koud.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Geslaagd zeg maar! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Vincent Mathlener   
zaterdag, 18 november 2017
Geslaagd kuren in de camera.. Vanochtend om vier uur zit ik al rechtop in bed. Ik kan niet meer slapen, want vandaag is mijn toelatingsexamen op de molen in Vriescheloo. Molenvrienden wensen me via de social media "veel succes", mijn instructeur wenst me de molenvariant op 'Hals- und Beinbruch" toe: : "veel asbreuk en onweer". Zo kom ik de ochtend wel weer door... Ik sta in de planning voor 14:00 uur.

De weken er voor al met de molen mogen werken om alvast de molen te leren kennen. Er was al gezegd dat men ruim optijd aanwezig moest zijn. Om half twee rij ik dus de oprijlaan op en word al meteen opgehaald - ik kan gelijk wel beginnen. Das mooi op tijd.

Op de stelling van de molen worden er natuurlijk al meteen vragen gesteld en hup, kruien maar. Het was al eens eerder gebeurd zei en naderhand - maar tijdens het kruien gaat de kruikabel niet over de katrol maar er bij langs. Resultaat: vast.  Ja hoor, dat heb ik weer. En op dat moment begint het ook nog steeds harder te regenen. Dus wordt dit onderdeel eerst maar even overgeslagen.

Na de vragen in de kap en op de luizolder naar beneden om te gaan kruien. De katrol is door de commissie weer vrijgemaakt en ik kan aan de slag. Na het bepalen van de zeilvoering ga ik het gevlucht in en leg een half zeil voor. Potdikke, het is toch nog wel fris aan de handjes.

"Moet ik ook afzeilen?" vraag ik. "Nee daar hebben wij mensen voor" zegt de examinator. Het laatste onderdeel -  het weer - komt aan bod. En dan mag ik naar buiten om de uitslag af te wachten.

Ondertussen dan maar een praatje maken met mensen die meel komen kopenin de molen. Even wachten nog en ja hoor, u bent geslaagd!  En dan arriveert Martin ( van Doornik - red.) ook. Even later komen mijn leermeesters Henk en Lex er ook aan met heerlijk gebak waar dan ook niet veel meer van overbleef. En zo hebben we de dag gezellig met z’n vieren afgesloten.

Vreugdevol (foto: M. van Doornik)

Heren - bedankt voor alle steun en op naar het volgende examen!

Naschrift van de redactie: Vincent is geslaagd voor zijn toelatingsexamen en mag dus in het voorjaar voor zijn landelijk examen.  Het examen werd afgenomen op molen De Korenbloem in Vriescheloo.
 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het blijft de komende dagen licht wisselvallig, maar vanaf Koningsdag zal de temperatuur wel op een hoger niveau komen. Echte garantie op droog weer is op deze dag echter nog te veel gevraagd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-