Tijdslijn 98 dagen (din 16 apr 2024 ... woe 10 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
De huwelijkse staat is als april, nu zon, dan storm, en dan weer alles stil.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
US of Ha(rkstede) Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Chris West   
zondag, 11 februari 2018
Hangende steen..Het is mijn eerste dag als Molenaar van Dienst op Stel's Meulen en tegelijk mijn eerste Rondje Harkstede. Ik kom om 12:35 aan, een beetje vroeg voor de geplande 13:00. Ik heb nog geen sleutel voor de molen gekregen dus ga ik langs bij Gerrit Tammenga die naast de molen woont en tot kort de molenaar van de molen was.

Na een sympathiek  aangeboden kopje thee zie ik de bovenkant van de kop van Lex van der. Gaag boven de heg langsschuiven. Lex gaat een groep MIO's (Molenaars In Opleiding - red) op de molen lesgeven. Ik ga naar de deur van de molen. Ook de rest van Lex was aangekomen naar blijkt - en wij ontvangen dan elkaar... hij mij, en ik hem! Hij omdat hij de deur had geopened, ik omdat ik de molenaar ben en hij op bezoek komt op "mijn" molen.

Na een paar woorden van begroeting geeft Lex mij mijn eigen sleutel van de molen. Een belangrijk moment voor mij in mijn molencarriere.  Dan arriveren de MIO's . Het zijn er vijf: Leo, Mischa, Vincent, Eduard, en Eric. Allemaal 'bright eyed and bushy tailed'' om de Amerikaanse uitdrukking te gebruiken. Het is een leuk gezicht zo'n ploeg enthousiaste en aandachtige leerlingen. Tijdens mijn opleiding in Haarlem was ik vaak de enige leerling. Niet altijd, maar vaak. De Molen Stichting Midden en Oost Groningen heeft mazzel zulke leerlingen te hebben.

De groep maakt dan de molen gereed. Borden op straat zetten, naar de kap, de stelling, de wieken, de staart. De hele tijd stellen Lex en ik vragen over namen en doelen van onderdelen en systemen van de molen. De MIOs verrichten alle handelingen en Lex en ik kijken en adviseren. Na een halfuurtje is de molen gereed om te gaan draaien en licht een MIO de vang.

De molen draait onbelast en draait meteen. Nu tijd voor de koffie een een lekkere appelflap - en dan komen de eerste bezoekers. Gedurende de dag hebben wij een stuk of twintig bezoekers op de molen. Van heel jong tot bejaard. Tussendoor ga ik soms bij de MIOs en Lex zitten luisteren en ik maak af en toe een opmerking of vul iets aan. Heel gezellig!

Na de les gaan wij aan de gang met wat praktische handelingen. Als jullie eerder in november de post over het openleggen van het maalwerk hebben gelezen dan weten jullie nog dat de loper toen nog in de steenkraan hing (ondersteund door twee delen van de kuip). Nu willenwij de loper weer op de rijn zetten. Met zoveel hulp is het een makkie. Het duurt maar een uurtje, waarin ik vooral uitleg hoe het veilig uitgevoerd moet worden. Met wat inspanning krijgen wij de loper weer op zijn plaats.

Er is geen tijd over voor het plaatsen van de steenspil of het weer in elkaar zetten van de kuip en de overige onderdelen van het maalwerk - maar dat doe ik volgende week. Mogelijk ook dan weer met hulp van de MIO's. 

Op het laatst, nadat de molen veilig is opgeborgen voor de aankomende storm, gaat ieder naar beneden en ben ik de laatste die de molen verlaat. En dan zet ik voor het allereerst de molen op slot met mijn nieuwe sleutel. Wat een eer!

Ik wil Lex en de MIOs bedanken voor de gezellige dag en hun medewerking met het terugzetten van de loper.  En ik wil de Stichting weer bedanken voor de kans om mij mijn molendromen te laten waarmaken.

Naschrift van de redactie: Chris is een Amerikaan die enige malen per jaar een tijdje in Nederland is en dan graag hier op Stel's Meulen werkt. Chris heeft het officiƫle getuigschrift van DHM in Nederland behaald. De tekst hierboven is in zijn eigen woorden en slechts hier en daar wat aangepast. Het is een knappe prestatie voor een niet Nederlander om zo goed Nederlands te kunnen schrijven!

En dan zo dus naar beneden.. Zelf de deur op slot kunnen doen!Mooie luchten..Hnnnnng! Hai man..

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: in de loop van de avond trekken de meeste buien naar het zuiden weg en klaart het vanuit het noorden op. Het droge weer is maar tijdelijk, vannacht volgen nieuwe buien. Het blijft overigens aan de frisse kant, dus een warme jas komt de komende dagen zeker van pas.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-