Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Krimpende winden en kijvende vrouwen, daar is geen huis mee te hou'en.
Onze webstek Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Klöpping   
zaterdag, 30 mei 2015

Welkom op onze website - door mij hardnekkig 'webstek' genoemd. U bent immers op een site gekomen die over het oer-Nederlandse molenfenomeen gaat... 

Ik probeer de site zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zowel de regelmatige als de minder frequente bezoeker. Het meeste wijst zichzelf.

Voor degenen die toch graag de details willen kennen volgt hier een overzicht.

  1. Er is een mobiele versie van onze webstek, zie www.msmog.nl/mobile
  2. We zijn ook op Facebook te vinden. Onder de menu optie "Home' (links bovenin onder het logo) vind u een menu wat u naar die pagina brengt.  De "like' en 'follow' knopjes vind u op de 'home' pagina, links onderin.
  3. Als u een artikel op onze webstek met anderen wilt delen via social media kan dat via de icoontjes die u naast de koppen van de artikelen vindt:  Facebook,  LinkedIn en  Twitter.
  4. zoeken op de site kunt u via de menuoptie 'Zoeken'
  5. Op veel foto's die in de artikelen zijn opgenomen kunt u met de muis klikken. Dat toont dan een grotere foto.
  6. Onze webstek heeft een tijdslijn. Die vindt u altijd boven aan elke pagina: het is de lijn met bolletjes. Elk bolletje staat voor een artikel.  U kunt zo snel nakijken wat er in de afgelopen tijd aan artikelen is gepubliceerd.  Met de muis boven de lijn / bolletjes zweven geeft informatie over de tijd en de artikelen. Op de bolletjes klikken brengt u naar het desbetreffende artikel.
  7. In publicaties verwijzen we soms naar snelcodes.  Deze codes kunnen worden ingetikt in het vakje rechtsboven aan de pagina. Klik op de knop  (go) om rechtstreeks naar het artikel te gaan.
  8. Het is ook mogelijk de snelcodes als URL in te tikken.  Bijvoorbeeld: www.msmog.nl/228 (dat is dit artikel)
  9. MSMOG teamleden kunnen inloggen op de website, ze hebben een gebruikersnaam en een wachtwoord gekregen. Daarnaast kunnen zij met een Google account inloggen  (klik op het Google logo).
  10. Helemaal rechts naast het invoervakje van de snelcodes ziet u de informatieknop  (i). U kunt daar met uw muispijltje over zweven en ziet dan wat het laatst aangepastte artikel was op de webstek. Klikken op dat knopje brengt u naar die pagina.  
  11. In de linkerkolom is een weerspreuk te vinden. Die past zich aan aan het seizoen en wijzigt regelmatig als u een nieuwe pagina bezoekt. De spreuken bevatten volkswijsheid, soms ook wel grappig bedoeld, baserend op eeuwenlang kijken naar het weer. Ze kloppen vaak verrassend goed - maar garanties geven we niet. In ons spreukenrepertoire staan ook nog veel verwijzingen naar Heiligen, wier naamdag vroeger veel werd gevierd. Als u trouwens ook nog een leuke spreuk kent - in het Nederlands, Engels of Gronings - dan hoor ik dat graag van u.
  12. Rechts ziet u het kalenderblad - de aankondiging van het volgende belangrijke evenement in de molenwereld.  Er op klikken brengt u op de pagina waarop de evenmenten voor dit jaar gelijst staan. 
  13. Daaronder volgt de sectie "muldersweer". Voor mulders heel belangrijk: de windrichting en windkracht in onze provincie. Het kaartje kleurt keurig mee met de windkracht: is het kaartje overwegend groen dan mogen de molens draaien, is het (donker)geel dan ligt het aan de molen en de molenaar of het kan of niet, is het kaartje oranje of rood dan staan de molens stil. 
  14. Waar de wind vandaan komt zegt voor molenaars ook al veel: "noordwesten wind is een werkwind"  (vlagerige wind) of "zuidwest - regennest' bijvoorbeeld. Maar nog meer zegt het ons hoe de barometer zich gedroeg in de afgelopen 24 uur: daalde hij, kondigt dat een verslechtering van het weer aan, stijgt hij een verbetering. Onder de windkaart vind u daarom een grafiekje met de luchtdrukgevens uit Oost-Groningen. 
  15. En daar weer onder ziet u een 'oneliner' die de weersverwachting van het KNMI aangeeft. 
  16. De sectie "muldersweer" wordt tenslotte afgesloten met een serie icoontjes -  - waarachter de meest recente weerkaarten van het KNMI te vinden zijn.
  17. Omdat veel molenaars het molen prikbord raadplegen vindt u in de rechter kolom ook een overzicht van de koppen van de 10 meest actuele artikelen van het molenprikbord. Door op zo'n kop te klikken gaat u rechtstreeks naar het prikbord artikel met die kop. 
  18. Op de pagina "over ons -> molens '  vind u een interactief (Google) kaartje met daarop al onze molens.  Klikken op  de plus en min icoontjes zoomt in en uit.  Je kunt het gele mannetje rechtsonderin naar een molen slepen en dan kun je met 'Streetview' de molen (of in ieder geval een nabij gelegen locatie) bekijken. Tip: het is dan handig om eerst wat op de molen 'in te zoomen' anders is het positioneren veel minder nauwkeurig te doen.  De locatie van onze molens wordt met "markers" aangegeven. De kleur van de marker geeft het soort molen aan, zie de legenda onder het kaartje. 
  19. Momenteel loopt een test om u "live" te laten zien dat de molens draaien - dan gaat het molentje op het kaartje ook draaien en kunt u door op het draaiende molentje te klikken zien tot hoe laat de molen  (ongeveer) open is.  Het kaartje actualiseert zichzelf automatisch elke 5 minuten. Wilt u niet zo lang wachten kunt u op het "refresh" icoontje rechtsbovenin klikken. Er verschijnt dan een uitroepteken, en even later wordt de pagina ververst. Zie ook de pagina met uitleg over hoe en waarom van deze functie. 

Al deze mooie functies zijn alleen maar mogelijk omdat we tegenwoordig via het Internet elkaars gegevens kunnen gebruiken. Ik maak gebruik van data van "Buienradar" (de windkaart), van "weeractueel.nl" (de luchtdruk) en van - uiteraard - het oude trouwe KNMI (het weerbericht en de weerkaarten). De weerspreuken zijn verzameld door 'weeramateur.nl en de molen prikbord pagina is van Sanoma en heet officieel molen.startpagina.nl., de interactieve molenkaart met dank aan Google. 

Mijn taak als webmaster is dan om deze data zo om te vormen dat het op onze site een beetje "oogt". De techniek zal ik u besparen - mocht u er wat meer over willen weten dan kunt u mij uiteraard mailen. (webmaster@msmog.nl). Ook voor overige vragen en opmerkingen!

 
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vannacht en morgen worden nat en onstuimig. Ook blijft het de komende tijd fris met vooral morgen veel wind. Na het weekend wordt het wel een stuk minder nat.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-