Tijdslijn 98 dagen (don 25 apr 2024 ... vri 19 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Zolang voor Sint Markus warm, zolang na hem koud.
Bronsmotor GP 1970 Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
dinsdag, 1 maart 2016
Dieselmotor .. in de Groote Polder!Verleden week vrijdag zaten we met de 4 mulders van de Groenedijk - Koos Uil, Roelof Beugel, Henk Helmantel en Henk Klöpping - bij Rollema. Het was gezellig maar vooral ook erg interessant. Rollema, de schoonvader van Koos Uil, is van 1926 maar nog zo helder als glas. Hij kan boeiend vertellen over de tijd dat hij bij het Waterschap Duurswold werkte - de voorganger van het huidige waterschap Hunze en Aa's. Maar niet alleen boeiend vertellen: hij heeft ook een hele serie mooie dia's laten zien. Plaatjes uit vooral de jaren 1970. Plaatjes die ik als jonge jongen nog "in het echt" heb gezien. Een feest van herkenning. Een paar van die plaatjes kreeg ik per mail toegestuurd en die wil ik graag met jullie delen.

Klik op de foto's voor een vergroting.

Gemaalschuur GP 1970 met plankendek De foto laat de gemaalschuur zien - en eigenlijk ziet hij er nog ongeveer net zo uit, zij het dat hij nu met rode pannen is gedekt. Alleen de boompjes zijn weggehaald en de deur is inmiddels vervangen. Let op het maaldek ter linkerzijde: daar lag de vijzelgoot met vijzel onder. Met die vijzel werd indertijd de Groote Polder bemalen. De molen was toen nauwelijk nog in gebruik. Het betonnen "pad" dat je links ziet ligt er deels nog, maar het bruggetje naar het huis is al lang weg, net als de sloot waar hij over lag.
Bronsmotor Groote Polder 1970Ook de vijzelbak en het maaldek zijn later weggehaald. Ik herinner me nog dat we als kwajongens stonden te kijken toen er werk werd gedaan aan dat plankendek. We werden weggestuurd want het was er te gevaarlijk. Ik zal toen 10 of 11 jaar zijn geweest. Hoe zag het er binnen in de maalschuur uit? De foto links geeft een goede indruk: de molenaar/machinst had de boel keurig op orde. Merk op dat de muren keurig wit zijn en er zelfs bijna geen stof ligt. In de deur zien we een kijkraampje wat er nu niet meer is.
Bronsmotor Groote Polder 1970 WestEr steekt een hendel uit de motor: die diende om de motor "in het werk" (en er uit) te zetten. Dit is een Brons ruwoliemotor, de opvolger van een eerder geplaatste (stoom)locomobiel. Van die locomobiel heb ik helaas geen foto. Maar kijk toch eens hoe mooi deze motor er bij staat! Veel netter kan een functionele machinekamer eigenlijk niet zijn. Aan de muur een kast met een kalender, linksonder een spanband waarmee een assen en wielen-stelsel werd aangedreven.
Aandrijving vijzel 1970Om zo'n motor te starten gebruikte men perslucht waarmee de wielen werden aangedreven. Een soort "startmotor op lucht" zeg maar. Je ziet de persluchtflessen duidelijk. Soms waren de flessen leeg en moest de machinist eerst naar Coops in Hoogezand om perslucht te halen. Je ziet aan de achterkant de deur aan de oostkant, die je op de eerste foto van de andere kant ziet. Achteraan van links naar rechts loopt de as waarmee indertijd de vijzel werd aangedreven.

 

Rollema had nog veel meer oude foto's en dia's. van de molens aan de Groenedijk en  van veel andere poldermolens. Een deel van die foto's zullen we op deze webstek plaatsen, met dank aan de heer Rollema. Het is maar goed dat hij indertijd - zoals hij zelf zegt - "min of meer terloops een foto maakte"!

 

 

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het blijft de komende dagen licht wisselvallig, maar vanaf Koningsdag zal de temperatuur wel op een hoger niveau komen. Echte garantie op droog weer is op deze dag echter nog te veel gevraagd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-