Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Verschaft april veel schone dagen, dan pleegt mei de last te dragen.
Cursus valbeveiliging Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de instructeurs   
dinsdag, 23 oktober 2018
Hoe zit dit dan eigenlijk..Zaterdag 20 oktober is het de derde zaterdag van oktober. Op die dag en op de eerste zaterdag van mei wordt door molenaar en instructeur Henk Klöpping een cursus valbeveiliging gegeven. In een menging van theorie en praktijk leren 2 molenaars en 2 molenaars in opleiding hoe je moet werken met harnas, ASAP en karabiner -  en wat die kreten betekenen. Daarnaast waren 3 molenaars aanwezig die de cursus al eens eerder hadden gedaan, maar die gewoon graag nog eens wilden zien hoe het ook alweer zat. Dat kon, graag zelfs.

Henk opent met het geven van theorie. De laptop doet goede dienst, Henk legt uit wat de grondslag is van de cursus, waarom we die jaarlijks twee keer geven en vervolgt dan met uitleg over de te gebruiken materialen.

Natuurlijk mogen de cursisten alles ook zelf even in handen houden en bekijken. Een balk op de zolder van de molen dient als bevestiging van de strop, daaraan een karabiner, daaraan dan het touw, waaraan dan de ASAP en demper worden bevestigd. De mannen mogen één voor één de werking van de ASAP testen en leren ook - heel belangrijk - hoe die weer uit zijn blokkeerstand te krijgen is. 

Dat is toch singelier, jong..

De sfeer is zoals gewoonlijk weer uitstekend. Het gelach is niet van de lucht als Henk droogjes uitlegt dat de ASAP unidirectioneel werkt - "je valt even hard maar wel mooier als je het verkeerd doet". Dat moet natuurlijk niet, dus altijd de pijl naar boven laten wijzen en een testje doen of hij het wel goed doet.  

Moet dat nu altijd, dan, die valbeveiliging? Ook bij het voorleggen van zeilen? "Nee, bij het voorleggen niet, maar bij het voordragen wel." legt Henk uit. Is het verplicht? "Ja, want het is bij Wet bepaald, we hebben een gezagsverhouding met onze molenaars, dus moet de eigenaar er voor zorgen dat er passende maatregelen worden getroffen. En dat doen we dus ook".  Hoe krijg je die karabiner eigenlijk open? Da's inderdaad nog even een weetje, maar na enige  keren voordoen snapt ieder het en lukt het ieder.. Net als het bevestigen van de ASAP - het ding dat aan het touw wordt gehaakt en dat je redt bij een val - hoe gaat dat dan? Doen is weten!

twee buddies en een slachtoffer
Na de theorie, zweedse koffie en een heerlijke plak zelfgebakken cake - door de vrouw van molenaar Martin van Doornik! - gaat men de stelling op. Zit dat harnas werkelijk wel goed? Zit het niet te los, niet te strak? Heeft die man zijn zakken wel leeg? Zit het helmpje wel goed? De 'buddies' controleren alles. Op de foto zien we Taeke die door Koos en Henk gecontroleerd wordt.

Het zijn wel hoogtes jongens!
Zoals te zien is op de foto hierboven is het niet voor niets dat we valbescherming leren gebruiken. Het zijn behoorlijke hoogtes, zeker op de Entreprise. Nadat ieder eens omhoog is geklommen en vervolgens nog eens als "buddy" heeft gewerkt krijgt men uiteindelijk een certificaat, als bewijs dat men deze "speciale les", die door de MSMOG verplicht is gesteld voor alle molenaars en leerlingen, heeft gevolgd. Een geslaagde morgen. Inmiddels hebben alle nog actieve molenars en leerlingen op onze molens deze les gevolgd. Volgend jaar mei de volgende!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de komende tijd staat in het teken van buien. Het is daarnaast ook kouder dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Na het weekend lijkt het wel iets minder nat te gaan worden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-