Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Het groen des velds het oog bekoort doch zelden houdt april haar woord.
Creatief met Covid Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het leerteam   
donderdag, 13 januari 2022
Creatief met CoronaDit weekend wordt de instructiemolen van de Groote Polder uit zijn kerstrust gehaald en starten we met 4 GVM leerlingen. Verleden week is de CEMI opleiding al hervat. Makkelijk gaat dat allemaal niet, we zitten midden in een lockdown. Morgen worden naar het zich nu laat aanzien die maatregelen versoepelt. Maar van de creativiteit van leerkrachten en leerlingen wordt het nodige gevraagd.

We geven zowel GVM als CEMI opleidingen. Voor het GVM leiden we molenaars op, voor de MSMOG is de CEMI opleiding in het leven geroepen die tot instandhouder opleidt.

GVM opleiding

GVM molenaars moeten een stevige hoeveelheid theorie beheersen, maar het is toch vooral een praktijkvak. Je moet het dus "doen". Om te zorgen dat leerlingen voldoende vaak met de molen kunnen werken is de omvang van de GVM lesgroep beperkt tot maximaal 4 leerlingen. De leerlingen krijgen op zaterdagmiddag les op de molen van de Groote Polder. Daarbij worden praktijk en theorie gemengd gegeven. De lessen duren, afhankelijk van het seizoen, enthousiasme en weer, 3 tot 5 uur. Gemiddeld 4 uur dus. 

Omdat we met 4 mensen op de molen zijn (en nog een instructeur) konden we tijdens de lockdowns niet verantwoord les geven. Dat heeft maanden lang geleid tot stilvallen van de GVM opleiding. Daar was ook met creativiteit weinig aan te doen. We hadden natuurljik theorie en praktijk kunnen scheiden en dan de theorie online kunnen geven. Maar dan geef je de helft en kun je eigenlijk net zo goed niet lesgeven. En zo ging het dan ook. Gelukkig waren de leerlingen goed gemotiveerd en ze hebben het gewoon uitgezeten. De laatste, Bertus Hoetjer, heeft zijn examen dus wat later maar toch met succes behaald .  

Dit jaar zijn we ook weer volledig bezet, er zijn weer 4 leerlingen. De lockdown zal, naar wij nu verwachten, precies op tijd worden versoepelt. Dat houdt in dat deze opleiding "gewoon" door zal gaan in 2022. De GVM leerlingen zijn bij ons 1 tot 2 jaar bezig om molenaar te worden, dan doen ze twee examens en als dat allemaal goed gaat zijn het molenaars. We hopen deze nieuwe lichting dus in 2023 op te leveren. 

CEMI opleiding

De CEMI opleiding zit anders in elkaar: de leerlingen krijgen gescheiden theorie- en praktijklessen. Elke zaterdagmorgen hebben de leerlingen theorieles,. Na een bepaalde hoeveelheid theorie doen ze een examen. De huidige lichting is eind september 2021 begonnen. Ze hebben inmiddels hun eerste examen (weerkunde) onder de knie. 

Hier moesten we wel wat creatiever zijn, want de theorieles kon niet doorgaan tijdens de lockdowns. De praktijkles gelukkig wel. CEMI leerlingen krijgen nameljk individueel praktijkles: elk op zijn eigen molen met een eigen molenaar. Dan is het goed mogelijk de regels te volgen. 

De examens kunnen we wel gewoon afnemen omdat we daar de Coronaregels kunnen handhaven (afstand, ventilatie, verplichte looprichting. maximaal aantal mensen). Maar de theorie kon niet fysiek worden gegeven: te veel mensen. En verder voelden we ons er ook niet veilig bij en dan doe je het niet.

Hier hebben we een mooie oplossing voor gevonden: we geven tijdens de lockdowns on-line les.

Dat vergde nog wel wat creativiteit van de instructeurs. Natuurljk worden de lessen altijd voorbereid, maar niet ieder bij ons was in staat om "zo maar even" online les te gaan geven. Ook de leerlingen waren niet allemaal gewend aan online lessen. Maar het is toch gelukt - en hoe. De leerlingen waren heel tevreden, de lessen konden gewoon doorgaan en de instructeurs hebben er weer wat nieuwe vaardigheden bij. 

Het CEMI curriculum is wel wat omgegooid. Omdat het lesgeven over onderdelen van molens toch echt het best fysiek kan worden gegeven heeft ons leerteam besloten om die lessen even op te schuiven tot na de versoepeling. We hebben dus het examen over veiligheid naar voren getrokken, inclusief de twee lessen die als voorbereiding dienen op dat examen. De CEMI groep zal op 22 januari - dat is volgende week dus al! - het examen veiligheid afleggen. Wij houden u natuurlijk op de hoogte. 


 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vannacht en morgen worden nat en onstuimig. Ook blijft het de komende tijd fris met vooral morgen veel wind. Na het weekend wordt het wel een stuk minder nat.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-