Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als het in april regenen wil, blijven de boeren niet stil.
SMSje 9-1 is uit Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de commissie communicatie   
zondag, 3 mei 2015

SMSje 9-1 Sinds eind 2007 bestaat "het SMSje", een gedrukt periodiek bedoeld voor onze donateurs, sponsoren en medewerkers. Het blad - inmiddels een oplage van 350 exemplaren - is een groot succes.

Dat is vooral te danken geweest aan de niet aflatende ijver van Henk (Helmantel) en Roelof (Beugel). Zij zorgden er voor dat het blad 7 jaar lang  elk voor- en najaar bij onze donateurs op de mat lag.  Maar na de fusie van de MSO en de SMS dreigde het SMSje te verdwijnen.

Gelukkig is dat niet gebeurd - inmiddels ligt SMSje jaargang 9 nummer 1 op de mat bij onze donateurs.  Maar hoe zat het dan met dat "verdwijnen"?

In 2004 startte de toenmalige Slochter Molenstichting een initiatief om nieuwe mulders te werven. Dat lukte heel goed. Instructrice Gerda Koster leidde in een paar jaar tijd acht nieuwe mulders op, die bijna allemaal op de molens van de SMS aan het werk gingen.

Het gaat molenaars natuurlijk om het draaien met de molen - maar er zaten meer talenten in de nieuwe ploeg. Roelof Beugel, Henk Helmantel en Henk Klöpping startten in die tijd de "activiteitencommissie". En één van de activiteiten werd een nieuwsbrief.

Er waren al wel eerder nieuwsbrieven verstuurd, maar het gebeurde niet zo veel. Gebrek aan mensen, tijd en middelen. Navenant was ook het aantal donateurs in die dagen beperkt. Daar wilden de Henken en Roelof verandering in brengen.

Henk Klöpping bedacht het format van het nieuwe blaadje: het moest korte, krachtige berichten bevatten, in een heldere, sobere stijl, Het ging om hoofdljnen - details zouden mensen op de webstek na kunnen lezen. Want die werd op dat moment ook nieuw leven ingeblazen.  Henk Helmantel bedacht een mooie naam voor het blaadje: het moest "het SMSje" gaan heten. Dat was een speelse verwijzing naar de Slochter MolenStichting - en naar "Short Message Service" - de tekstdienst die u kent van uw telefoon. 

En zo verscheen eind 2007 het eerste nummer van het SMSje. Het formaat en omvang zijn sinds die tijd eigenlijk niet meer gewijzigd: het voldeed goed. Het SMSje bestaat steevast uit 12 pagina's op A5 formaat. Op de omslag staat altijd een mooie molen-gerelateerde afbeelding.  En binnenin dus de korte mededelingen: over het wel en wee van uw Stichting, de mensen die er werken en de molens waar het allemaal om gaat.

De meeste nummers kennen een thema. Meestal stond één van de molens van de SMS in de schijnwerper, maar er waren ook speciale nummers.  Eén zo'n speciaal nummer ontstond in het najaar van 2010, ter gelegenheid van het evenement "Creatief 2010". Dit evenement trok landelijk aandacht. Bij de SMS molens verschenen schitterende zwart-wit kunstwerken op groot doek. Het SMSje werd voor die gelegenheid dan ook in zwart/wit gedrukt.  

In de periode daarna volgden een aantal grote restauraties: de herbouw van de Entreprise was goed voor maar liefst twee themanummers van het SMSje. Maar ook de andere werken kwamen aan de orde, bij de Ruiten, de Windlust, de Fraeylema en Stels Meulen.  En ook aan de verdwenen molens en aan ons plan om een oude Groninger spinnekop aan de dijk te krijgen werd aandacht besteed. En uiteindelijk - "to go out with a bang" - werd het laatste nummer aandacht besteed aan de oplevering van Bakkers Meulentje. Een feestelijk nummer. 

Laatste nummer? Ja, want ondertussen stond de tijd niet stil en waren op de achtergrond de gesprekken tussen de besturen van de MSO en de SMS al in een ver gevorderd stadium. Er werd op een fusie aangestuurd. En dat leek allemaal te  lukken - maar .. dat zou dan het eind betekenen van ons geliefde SMSje. Want de nieuwe stichting ging "Molenstichting Midden- en Oost-Groningen" heten. De naam "SMSje" pastte dan niet meer. En om zo'n iconisch blad nou een andere naam te geven.. 

Henk Klöpping hield zich vanaf 2009 vooral met de webstek bezig, het SMSje werd sinds die tijd dus door Roelof en Henk gemaakt.  Die gaven aan dat het misschien een goed idee zou zijn om de wisseling van bestuur aan te grijpen om ook vers bloed in de redactie van het donateursblad te pompen. Per slot van rekening was die kar 7 jaar lang door hen getrokken en ja, een ander mag ook wel eens de kans krijgen, vonden de beide mannen. 

En zo ging het dan ook: het donateursblad werd, als onderdeel van de communicatie van onze nieuwe Stichting de verantwoordelijkheid van de commissie communicatie. Die zo ongeveer als eerste een motie indiende bij het bestuur om de naam "SMSje" te handhaven. Want de naam is inmiddels een handelsmerk geworden. 

Het bestuur stemde daar volmondig mee in. En dus ligt jaargang 9 nummer 1 van ons SMSje - jawel -  nu bij de donateurs op de mat. 

Overigens kunt u de vorige nummers van het SMSje ook op onze site downloaden . Maar .. het meest recente nummer niet, dat is altijd voorbehouden aan onze donateurs. Als bedankje voor hun hulp en steun. 

Was u nog geen donateur? Dan hopen we dat u het zult worden!  Geeft u zich op bij ons donateursbeheer via het adres donateur@msmog.nl en u krijgt het SMSje twee keer per jaar op de mat. 

En o ja, last but not least: Henk Helmantel en Roelof Beugel - mannen: van harte bedankt!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vannacht en morgen worden nat en onstuimig. Ook blijft het de komende tijd fris met vooral morgen veel wind. Na het weekend wordt het wel een stuk minder nat.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-