Tijdslijn 98 dagen (vri 26 apr 2024 ... zat 20 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Aprilse aren, zijn er alle jaren.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Tombola! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Commissie Communicatie   
zondag, 20 november 2016
Krak.. o jee.. Omdat het zo stil is op de webstek heeft de CC eens rondgevraagd: "Is er nog nieuws mannen, we horen niks?" -  en jawel hoor, er was wel degelijk nieuws. Alleen vindt altijd iedereen dat zijn nieuws niet zo belangrijk is. Is het toch en ik deel het graag met u! Vandaag dus een tombola met diverse nieuwtjes.

Molenaar Martin van Doornik meldt: "Zondag 6 november j.l. was ik met Bert en Vincent op de Entreprise, maar de week daarop 13 november niet want ik voelde me niet lekker. Wel heb ik op zaterdag 12 november een fietstocht van 72 km in Noord-Holland gemaakt. Drie molens bekeken: d’Admiraal, de Kathammer en de Zuidpoldermolen. Morgen ga ik weer naar de Entreprise. Het was op 6 november weer schoonmaken en stofzuigen vanwege de vele vliegjes. Dreigende wolkenluchten maar met 4 volle zeilen kwam de molen amper rond."

Molenaar Hans Tiddens meldt: "Op 11 november is de tjasker door Spithorst uitgetakeld en voor zijn winterslaap opgeborgen in de boerderij bij De Dellen.  We kregen hulp van Grieto de Vries en Thies Burema. "

Molenaar in opleiding Taeke Overdijk meldt: "Het is al weer enkele weken geleden dat ik gasten zou ontvangen op De Noordstar. Veel wind was er niet, maar de molen stond al een poos naar het oosten moest nodig weer naar west. Het kruien ging maar moeizaam dus besloot ik eerst maar de kruiring te gaan smeren. Dat ging wel lekker, al was ik alleen. Het resultaat was zoals altijd verbluffend: ik kon de lier weer met één hand rond krijgen. Zo schoot het kruien flink op. In eens hoorde ik wat gekraak bovenin, maar ja er kraakte wel vaker wat, dus ik ging nog lekker door. Het hield echter niet op, dus toch maar even naar boven. Toen bleek de vangbalk in een achtkantstijl te zijn vastgelopen en daardoor het hangereel opzij had gedrukt, echter zover dat het die is gaan scheuren. Dat was het gekraak geweest.....Eén en ander is het gevolg geweest van het feit dat een aantal keerklossen los waren gaan zitten. Daardoor kon de de kap onder invloed van de trek aan de staart zover op de kruiring verschuiven   met als gevolg dat de vangbalk vast kon lopen in een achtkantstijl! Ik kan me niet herinneren dat het nalopen van die bevestigingen mij ooit geleerd is, maar hier blijkt maar weer dat het zinnig is om alles wat los kan, periodiek te controleren..... een ervaring rijker, de stichting €1000,- armer: nieuw hangereel en controle van en (opnieuw) borgen van moeren en wiggen in de kap."

Molenaar Henk Klöpping meldt: "De opleiding begint nu goed te lopen. De leerlingen zijn enthousiast en leren veel in korte tijd. Verleden week heb ik de veiligheid in de molen middels "aanschouwelijk onderwijs" verduidelijkt. Ik had een aantal dreigende gevaren in en rond de molen gesimuleerd, die de leerlingen dan mogen opzoeken. UIteraard gaan we niet eerder aan de draai dan dat al die onveilige situaties zijn gevonden. Ik had een stapel stoelen tegen de koningspil gezet, er lag zo maar een tak voor het krooshek, lekkage gesimuleerd door water op de vloer te laten lopen, ik had wat losse onderdelen te laten slingeren in de buurt van het gaande werk, de stofzuiger op de kapzolder gezet (die hoort daar niet en kan de vangbalk blokkeren), bliksemafleiders losgemaakt en paltouw losgemaakt. De leerlingen wisten al deze situaties goed te onderkennen en op te lossen. We zijn ondertussen ook goed op weg met het weer. Gisteren was er voor het eerst sinds lange tijd weer eens wat wind en de leerlingen waren dan ook erg enthousiast om de molen nu eindelijk eens ook water te zien verplaatsen. Een leuke groep leerlingen waar we in de toekomst vast hele goede molenaars van zien komen!".

Molenaar Martin van Doornik: "Zondagmiddag 20 november 2016 zijn MIO-er Vincent en ik naar de Entreprise geweest. Er werd een zware storm verwacht, daarom gingen we kijken wat voor maatregelen genomen konden worden. Bert Roemeling was verhinderd. De kap stond op OZO. Tijdens deze harde wind de molen voorzichtig los gemaakt dat alleen de vang het gevlucht in het gareel hield. Wel legde ik mijn vingertop op de naad tussen bovenwiel en vang om te voelen of er geen beweging te bespeuren viel. De zaak leek stevig genoeg te zijn. Dan gekruid naar ZW, alles weer naar behoren vastgezet en de beide steenschijflopen in het werk gezet, de lopers laten zakken. Het onderste zeil hing wat slap, deze steviger vastgemaakt en het touw van de vlaggenstok ging bijna losraken. Vastgemaakt met een slag om de stok om geklapper te voorkomen. Ik kan heel goed met elektriciteit overweg, leidingen aanleggen geen probleem, want ik heb op de technische school in Amsterdam gezeten. Maar het was nog de tijd van porseleinen zekeringen en een stroommeter met draaischijf, wat ik ook thuis heb. Van het tegenwoordige gedoe met heel veel toetsen en displays begrijp ik helaas niets. Een display in een aparte kast links naast de (houten) meterkast meldde een storing op de zevende verdieping: de kap dus. Wij gingen daar kijken maar konden niets vinden. De verlichting en zo functioneerde naar behoren. Meer dan wat koffie drinken en kletsen konden wij op de molen niet veel doen en wij zijn om kwart voor drie weer huiswaarts gegaan. Daarbij is de stroom zoals altijd ook uitgeschakeld. Met een gerust hart dat de Entreprise nu veilig is. Rond 15.00 uur nam de storm in hevigheid toe, Bft 9. Ik ging naar stad Groningen en daar rolden de grijze vuilniszakken over de straat. M’n auto stond voor de stoplichten te schudden. Ik stak lopend een plein over en daar zeilde een aluminium sandwichbord van een restaurant voor me langs. Richting drukke straat, ik kon hem nog beetpakken en terugbrengen."


 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het blijft de komende dagen licht wisselvallig, maar vanaf Koningsdag zal de temperatuur wel op een hoger niveau komen. Echte garantie op droog weer is op deze dag echter nog te veel gevraagd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-