Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
April doet wat hij wil.
Houtzaagmolen Van Houten Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Willem van Karsen   
vrijdag, 17 maart 2017
Maquette.. maar waarvan?


 t Waar ontwikkelde zich rond 1700 tot een bedrijvig handelsplaatsje met een school, een kostbare pelmolen (1698) en een omvangrijke middenstand. Ook stond hier een buitenplaats, die werd bewoond door de invloedrijke familie Geertsema uit de stad Groningen. Bij het pachtersoproer van 1748 werd het huis geplunderd en het bijbehorende park met de duiventil vernield. Op het terrein verrees in 1774 de “Van Houten” houtzaagmolen.

Koopman Sebo Hendriks van Houten had het vervallen landgoed aangekocht, waarvan de diepe grachten groot genoeg waren om de aangekochte boomstammen op te slaan. Pas nadat de stammen enkele jaren in het water hadden gelegen, was het hout geschikt voor verwerking. 

Op 14 september 1787 vond de formele registratie van de compagnieschap met betrekking tot de houtzaagmolen plaats, ten behoeve waarvan in 1773 twee percelen op 't Waar zijn gekocht en in 1774 een houtzaagmolen uit Lollum (Friesland), die op dit terrein opnieuw is opgebouwd.

Uitsluitend Sebo Hindriks en vrouw staan geboekt als beklemde meijers, maar de gehele compagnieschap omvatte tevens Jan ten Doornkate en vrouw alsmede wijlen Otto Willems en vrouw, die er volledig deel in hadden. De grond was gekocht voor  5500 Carolus guldens en de molen voor 4500 Carolus guldens.

Houtzaagmolen Van Houten

In 1837 brandde de molen af en werd vervangen. Onbekend is of de molen werd herbouwd of dat hij werd vervangen door een molen van elders. Op de foto hierboven zien we deze 2e molen van Van Houten nog in zijn volle glorie.Het was een typisch Groninger molen, met gepotdekseld molenhuis en de kraaiepoten waarop de stelling rustte. En hij had al zelfzwichting! Dat moet al zo zijn geweest vóór  8 november 1913 , want toen brandde de molen gedeeltelijk af en werd vervolgens gesloopt. De vlucht was 68 voet, dat is 19,9 meter De foto hierboven is van een onbekende fotograaf en het jaartal is niet precies bekend. 

De houtzaagmolen in 't Waar was maar liefst 5 generaties in bezit van de familie Van Houten. De laatste eigenaar, ook een Sebo van Houten, stierf in 1919. Zijn weduwe is 86 jaar oud geworden, ze stierf in 1960. Misschien was het maar goed dat de molen er niet meer was, want er waren geen kinderen die de molen over hadden kunnen nemen. . 

Van de molen is een maquette gemaakt. Dit schaalmodel is in 1985 door mevrouw Van Houten-Lantinga in bruikleen gegeven aan Nieuw Scheemda en is vanuit molenmuseum De Valk in Leiden overgebracht naar de kerk in Nieuw Scheemda.  Een foto hiervan ziet u hieronder.

Maquette van Van Houten

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanochtend trekt de regen naar het zuidoosten weg, snel gevolgd door buien. Langs de kust staat veel wind. Ook morgen is het wisselvallig met af en toe zon en regionaal buien. Het blijft koud voor de tijd van het jaar.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-