Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als het in april regenen wil, blijven de boeren niet stil.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Cum laude! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Commissie Communicatie   
maandag, 24 juli 2017
Cum laude!Molenaar Henk Klöpping is cum laude geslaagd voor zijn studie aan de Royal Holloway Universiteit (Londen). Na 4 jaar studie in de avonden en weekenden en een jaar lang werken aan een scriptie bleek het resultaat boven verwachting goed te zijn. En zoals je van een molenaar mag verwachten speelden molens een bijzondere rol in zijn dissertatie.

We stelden Henk een aantal vragen over zijn studie.

Wat voor studie was het eigenlijk? 

Een Masters in informatiebeveiliging. Information Security op zijn Engels.

Informatiebeveiliging? Wat is dat?

Onze maatschappij bestaat bij de gratie van informatie. Verspreiden van informatie was altijd al mogelijk, maar ging veel trager dan tegenwoordig. Met het opkomen van computers en netwerken is dat veel makkelijker geworden. Maar nu is de kans ook veel groter dat iemand anders met je informatie aan de haal gaat en daar misbruik van maakt. Denk aan je bankrekeningnummer, of je wachtwoorden, om maar wat te noemen. Maar ook hoe je op Facebook en andere social media bekend staat: daar kan zowel gebruik als misbruik van worden gemaakt.  Mijn vak draait er om hoe je misbruik voorkomt. En hoe je zorgt dat de juiste informatie, volledig, en op tijd, bij de juiste mensen aanwezig is.

Waarom heb je deze opleiding gedaan?

Uit interesse. Ik heb mijn hele leven al geholpen bij het  (helpen) opdoen en verspreiden van informatie.  Ik ben begonnen met werken met computers, daarna met netwerken, daarna met Internet. Weer later deed ik mee aan de draadloze revolutie en nu bouwen we “apps” in “de cloud”.  In 2011 ben ik gecertificeerd informatiebeveiliger geworden (Certified Information Systems Security Professional, CISSP). Eén van de eisen aan een CISSP is dat hij zijn kennis onderhoudt – je leven lang leren dus. En dit was een uitstekende manier om dat te doen.

Het was in Londen, lees ik. Kon dat niet gewoon in Nederland?

Ik heb gekozen voor deze Britse Universiteit omdat die heel goed bekend staat in mijn vakgebied.  Hun opleiding sloot ook goed aan bij mijn al bestaande ervaring. Daarnaast kon ik bij hen on-line studeren en kon ik zo de opleiding naast mijn werk doen. Verder wilde ik de lat voor mezelf hoog leggen: door aan een Britse universiteit te gaan studeren bewijs je ook dat je een prima kennis van het Engels hebt. Dat is in mijn vak echt nodig.

Wat moest je allemaal leren, Henk?

De opleiding bestaat uit  6 delen ("courses", vakken zeg maar). Je bestudeert de stof on-line en je leest boeken. Je discussieert on-line met professoren en mede-leerlingen. Dat doe je van september tot mei. Dan word, voor elke course die je hebt gevolgd, in mei een schriftelijk examen afgenomen,. Als je alle 6 examens hebt gehaald mag je aan je scriptie beginnen. Je scriptie maken is ongeveer net zo zwaar is als het doen van 3 vakken. Tenslotte volgt nog een afsluitend examen waarin je vragen over je scriptie moet beantwoorden.  En dan is het wachten op de beoordeling.

Die examens - zijn die ook on-line?

Nee, dat is dan weer mooi ouderwets.  Je moet naar een examenlokatie en daar krijg je dan  een serie vragen overhandigd, schrijfpapier en een potlood. En dan maar schrijven. Soms moet je ook een "essay" schrijven, een soort opstel over een stelling die je voorgelegd krijgt. . Ik hoefde trouwens niet naar Londen, ik kon examen doen in Rotterdam. Ook niet naast de deur, maar ik ben voor mijn werk ook wel gewend aan reizen. 

Welke vakken heb je dan gedaan?

Information Security Management,  Computer Security, Cryptografie, Network Security, Digital Forensics  en Cybercrime. Alles in één keer gehaald. Daar was ik wel blij mee.

 .Wanneer kreeg je het heuglijke nieuws?

Op 13 juli 2017 om een uur of elf 's morgens.. Ik was op mijn werk. Toen ik de uitslag kreeg heb ik eerst mijn vrouw gebeld. Terwijl ik het haar vertelde schoot ik vol en stond ik met de tranen op de wangen in de telefoon te stotteren. Ik wist natuurlijk al maanden dat de uitslag op 13 juli bekend zou zijn en de spanning liep in de week ervoor dan ook heel hoog op. En als je dan leest dat je na 5 jaar werk cum laude bent geslaagd doet dat wel wat met je. Ik heb zeker 10 keer de pagina met de uitslag opnieuw geladen – maar het bleeft er gewoon staan, gelukkig wel.

Waar ging je scriptie over?

De titel was “The TTN volioti – investigating information security for a volunteer driven infrastructure”. De scriptie gaat over het door vrijwilligers gedreven IoT netwerk “TTN” en richt op het boven tafel krijgen van voor dat hele nieuwe netwerk geschikte beveiligingsmaatregelen. Want er is, hoewel het een heel nieuw veld is, toch al heel veel beschikbaar. Ik heb dat in mijn scriptie deels boven tafel getild. Daarnaast leg ik de techniek achter het desbetreffende IoT netwerk uit, met de focus op te verwachten beveiligingsproblemen. Tenslotte beschrijf ik een manier om op een vereenvoudigde manier een selectie te maken uit deze maatregelen en ik heb die methode toegepast om voor TTN een selectie uit de in ISO31010 genoemde gereedschappen en methoden te maken.

Juist. En wat heeft dat nou eigenlijk met molens te maken? 

Onze molenstichting is heel vooruitstrevend en toen ik voorstelde om in het kader van mijn scriptie een aantal experimenten te doen met IoT (Internet of Things) was ons bestuur daar gelijk voor te vinden. Ik heb daarover ook geschreven in mijn scriptie.  We combineren zo hele oude techniek met hele  nieuwe.  In mijn scriptie staat zelfs een foto van de molen, met op de voorgrond de antenne van het IoT netwerk.

 En nou is het zeker wel klaar, met je 58 jaar?

Nee man! Ik vind leren leuk, dat gaat gewoon door hoor.. Ik heb na het behalen van mijn Masters alweer een examen afgelegd.. En ik ben al druk aan het nadenken wat ik hierna ga doen. Je bent in mijn vak nooit klaar!

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de komende tijd staat in het teken van buien. Het is daarnaast ook kouder dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Na het weekend lijkt het wel iets minder nat te gaan worden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-