Tijdslijn 98 dagen (don 25 apr 2024 ... vri 19 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Zolang voor Sint Markus warm, zolang na hem koud.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Noordstar 9.9.2017 Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Martin van Doornik   
dinsdag, 12 september 2017
Donkere luchten...Zaterdag heb ik op ‘De Noordstar’ in Noordbroek gedraaid. De ‘Entreprise’ in Kolham was na de grote schilderbeurt nog niet helemaal klaar en stond dus stil. Molenaar Bert Roemeling kon het daar alleen dus wel af.  En de molenaar van de Noordbroekster molen, Grieto de Vries, was op vakantie. Buurman Taeke Overdijk, die de molen ook wel eens laat draaien, moest na 14.00 uur werken. Toen er dus een mail oproep kwam of er iemand anders de molen wilde bemannen heb ik me aangemeld.

Ik werd bij de molen om 13.00 uur hartelijk ontvangen en Taeke maakte me wat wegwijs in de molen. Hoewel ik vaak voor koffie of thee ben gevraagd om in de molenschuur te komen, bleef ik liever in de stellingzolder op mijn post staan zolang de molen draait. En vanaf de stelling het onstuimige weer goed in de gaten houden. Het heeft flink wat geregend, met tussendoor ook wat zon. De molengids vroeg mij om voor de bezoekers één koppel maalstenen mee te laten draaien. Dat heb ik geweigerd, want ik wil liever de maalstenen eerst goed leren kennen voor ermee gedraaid kan worden. Bovendien is mij geleerd dat de draaiende loper, zonder dat die op het graan „drijft”, de taats te zwaar zou belasten.

Dreigende luchten..

Tussen ± 14.45 en 16.15 uur was er helemaal geen wind meer, de molen viel stil. Af en toe aanduwen of de lange pikhaak gebruikt. Er kwamen twee oldtimer-bussen met bezoekers. De busleider kwam op ons aflopen en deelde ons mee dat de bussen moeilijk op de smalle Hoofdstraat konden parkeren en men is maar doorgereden naar de Noordbroekster kerk. Toch liep vanuit de kerk een groepje van 14 personen naar ons toe, waarvan 9 in de molen naar boven zijn geweest.

Ik heb een paar keer ruimend en krimpend gekruid. Niet zwaar en is goed te doen. Ik mag dan wel gedeeltelijk doof zijn, maar met een gehoortoestel kan ik de molen goed horen. Zelfs de kippen van de buren kon ik horen tokkelen (oostelijk van de molenschuur). En het geluid van een tractor, die ca. 500 meter verderop over het korenveld reed, heb ik ook opgevangen. De video-presentatie die beneden vrij luid aan stond stoorde me wel wat bij het luisteren naar het draaiende gaande werk, maar ik heb me er mee gered. Afgezien van een beetje gekraak alles in orde.

Even voor vijf uur heb ik de molen stil gezet en alles op de gebruikelijke manier vastgezet. Het is een leuke en gemakkelijke molen om mee te draaien. Klein maar fijn. Ook een compliment voor Janneke (de vrouw van Taeke) over de eigengemaakte soep met ingrediënten uit de moestuin!

Wat later mailde Taeke aan mij:

Hallo Martin,
Bedankt voor de mooie foto's en filmpjes. Fijn dat je kon komen en ik vond het leuk om met je samen te werken. Zeker voor herhaling vatbaar!

Hartelijke groet,
Taeke.
De Noordstar in volle glorie!
 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het blijft de komende dagen licht wisselvallig, maar vanaf Koningsdag zal de temperatuur wel op een hoger niveau komen. Echte garantie op droog weer is op deze dag echter nog te veel gevraagd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-