Tijdslijn 98 dagen (vri 19 apr 2024 ... zat 13 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Sneeuw in april is geen nood, maar nachtvorst dan maakt alles dood.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Geslaagde middag Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Commissie Communicatie   
zondag, 22 oktober 2017
Martin in harnas in gevluchtHet is zaterdag, 21 oktober en op onze molen Entreprise in Kolham geeft instructeur Henk Klöpping vandaag de cursus "valbeveiliging".  In een menging van theorie en praktijk leren 4 molenaars en 4 molenaars in opleiding hoe je moet werken met harnas, ASAP en karabiner. Eerst moet je nog wel even leren wat al die mooie kreten betekenen..

De Entreprise heeft nogal wat zolders, er is dus ruimte genoeg voor het opstellen van een beamer en scherm.  Koffie, nog even wachten tot ieder er is en dan beginnen we. Henk geeft eerst de leerdoelen aan, dan de reden dat we deze les krijgen: om het veiliger te maken want helaas ging het - ook bij instructeurs - toch nog wel eens mis. Gelukkig viel er tot nu toen tijdens de lessen nog niemand uit het gevlucht, maar dat willen we natuurlijk ook zo houden. 

Tijdens de presentatie komt aan de orde welke wetten en regels we moeten kennen, aan welke zaken we moeten voldoen, hoe je ziet dat de PBM (de Persoonlijke Beschermings Middelen, zoals Henk uitlegt) betrouwbaar zijn.  Tijdens de presentatie laat Henk de onderdelen van de valbescherming rondgaan en mag ieder al eens proberen om de karabiner open en dicht te krijgen. Een kinderbalk doet dienst als ophangpunt voor de strop, karbiner en de vertikale lijn, zodat we tijdens de presentatie al kunnen testen hoe de ASAP werkt. Henk speelt daarbij even voor onderste  heklat.

En dan speel ik de onderste heklat..


Er komt nog heel wat kijken: hoe je de verticale lijn aanbrengt, hoe je de ASAP aan moet brengen, hoe je hem test, de rol van de demper, hoe je de demper controleert. en natuurlijk gaan we ook in - zoals bij elke les  - op het weer. De weerkaart voor vandaag beloofd niet veel goeds, dus verbiedt Henk dat we vandaag zeilen voor gaan dragen. Maar omdat het net achter de zojuist gepasseerde trog mooi weer is kunnen we toch oefenen, zij het zonder zeil. Na de presentatie - die overigens te downloaden is op de MSMOG website  - Ria hijst zich in het harnasgaat het gezelschap naar buiten om het nu eens in het echt te proberen. 

Eerst is Ria aan de beurt. Ze hijst zich in het harnas en haar 'buddy' controleert of alles wel goed zit. Geen gedraaide banden? Zitten die bandjes niet te strak? Ook niet te los? Is het spul wel gekeurd? Is het wel in orde? Pas na een uitgebreide controle mag ze uiteindelijk het gevlucht in. 

Levensgevaar als je hem er andersom opdoet!

Henk geeft gedurig aanwijzingen: zit die ASAP wel goed? Niet verkeerd om doen, want dat is levensgevaarlijk! De karabiner moet om het touw vallen. En dan moet je testen of het ding het wel goed doet. Dan zit-ie vast, hoe krijg je hem weer los? Dan naar boven - hoe gaat dat? 

De leerlingen en molenaars krijgen allemaal de gelegenheid het eens te testen. Het kost even wat tijd, want we hebben maar één valbeschermingssetje. Aan de andere kant hebben we ook maar één vertikale lijn, dus zo heel erg is het ook weer niet. 

Toch een stuk veiliger zo..

"Nou, je hebt er niet veel last van' merkt men op.. En het is toch een veiliger gevoel, dat beaamd zelfs veteraan Martin van Doornik, die natuurlijk al decennia zonder valbeveiliging heeft moeten werken. "Dat hadden ze vroeger echt niet". Nee, da's waar, maar ja, toen waren het andere tijden. En niet altijd betere..

Aan het eind van de middag ontvangen Vincent Mathlener, Bert Roemeling, Martin van Doornik, Mischa Habermehl, Ria Voorhorst, Eduard Vroom, Lex van der Gaag en Marius Biesheuvel hun bewijs van deelname. De molenwereld is weer wat veiliger geworden!

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanochtend trekt de regen naar het zuidoosten weg, snel gevolgd door buien. Langs de kust staat veel wind. Ook morgen is het wisselvallig met af en toe zon en regionaal buien. Het blijft koud voor de tijd van het jaar.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-