Molenstichting Midden- en Oost-Groningen - Roeden in de maak


Tijdslijn 98 dagen (maa 18 maa 2019 ... din 11 dec 2018)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.

 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Maartse buien die beduien, dat de zomer aan komt kruien.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Roeden in de maak PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Henk Kloepping   
dinsdag, 20 maart 2018
Kleurige achtergrond voor onze nieuwe roedenZe zijn er druk mee bij Dunning! Gelukkig wel, want de molenaar van de molen van de Groote Polder wordt knap chagrijnig inmiddels. Had hij verleden jaar nog het idee dat hij - letterlijk - "los" kon, dat idee bleek fout. Zeker, circuitbemaling was aangelegd. Zeker, er was een mooi nieuw gevlucht gestoken. Zeker, er was een nieuwe halssteen geplaatst. Zelfs het heetlopen van die steen was al bijna helemaal verholpen. En toen kwam het bericht dat de molen stil moest worden gezet - deelbare roeden.

Om het geheugen wat op te frissen: de deelbare roeden waren een mooie, nieuwe uitvinding om het produceren van roeden veel goedkoper te kunnen doen. De roeden werden uit 2 stukken gemaakt, wat veel makkelijker is bij het verzinken van die stukken. En dan in het midden met stevige bouten aan elkaar gezet. Het leek zo mooi.

Maar dat was het niet. Na een aantal jaren bleek dat de bouten af konden breken en de flenzen verbuigen. Dat is levensgevaarlijk: als zo'n roe afbreekt als er mensen in de buurt zijn is het leed niet te overzien. Maar zelfs als er geen mensen gewond raken: de schade die zo aan een molen toegebracht kan worden is gigantisch. Dus werden alle molens met "deelbare roeden' snel stilgezet. Ook de molen van de Groote Polder, ondanks het gegeven dat die roeden er nog maar net in waren gestoken.

Het duurt altijd een tijdje voor iemand dan "mea culpa" roept, maar in dit geval ging dat verrassend snel. En ook de vraag "wie gaat dat betalen" bleek snel te beantwoorden. Dat is op zich natuurlijk geweldig. Maar ja, dan moet er nog worden beslist wat er gedaan gaat worden: aan elkaar lassen, nieuwe steken? En als dat is beslist - in het geval van de molen van de Groote Polder werd besloten nieuwe roeden te laten maken - dan moet je nog een roedenbouwer vinden die het kan en wil doen, tegen niet te veel geld. 

Maar ook dat lukte uiteindelijk. En sinds een tijdje werkt Dunning dus aan onze nieuwe roeden. Dat vordert mooi, we hebben goede hoop dat we binnenkort bekend kunnen maken wanneer de roeden worden gestoken!

Hieronder een aantal foto's van het wordingsproces tot nu toe.

Alle foto's zijn door Martijn Scholtens gemaakt.

Op de eerste foto zien we hoe de Cortenstalen platen op de werkplaatsvloer liggen. Links zien we een roede die al klaar is, helaas niet van "onze" molen.

Nog slechts wat platen op de grond..

De tweede foto laat zien dat er drie platen aan elkaar worden gelast, zo vormt zich een halve roede:

De eerste 3 platen gelast

Nu hijsen we de vierde plaat er op:

Die er dan bovenop..

En zo ontstaat een roe!

En zo wordt het al heel wat!
 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is wisselend bewolkt met steeds meer opklaringen. In de noordelijke helft komt nog een enkele bui voor.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-