Tijdslijn 98 dagen (don 18 apr 2024 ... vri 12 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als de wind in april stevig stoot overstroomt gewis de zomersloot.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Molens kosten geld Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Louis van Kelckhoven   
woensdag, 4 april 2018
Hooggeleerde adviseurs in beraad[Bron: Dagblad van het Noorden] NOORDBROEK Hooggeleerd bezoek gistermiddag voor de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG). Een delegatie van de Rijksuniversiteit Groningen sprak over de toekomst van de molens. Molens horen in het Nederlandse landschap, zoals koeien in een wei. Ze maken deel uit van onze nationale identiteit. ,,Maar er zijn te veel molens en ze staan vaak op de verkeerde plekken’’, zegt Henk Klöpping, molenaar op De Groote Poldermolen aan de Groenedijk in Slochteren. Klöpping provoceert, kom niet aan zijn molen. Hij wil maar zeggen dat een molen rendabel maken niet te doen is. Een molen kost altijd geld.

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG) bezit tien molens: vier polder- en zes korenmolens in Midden-Groningen en Oldambt. Eén molen kost 1 miljoen euro per jaar [zie voetnoot, MSMOG], aan onderhoud, verzekeringen en noem maar op. Gemeenten en waterschap dragen flink bij, maar de financiering wordt elk jaar lastiger.. De molenstichting kan bogen op zo’n veertig vrijwilligers (vrienden, gidsen en molenaars). Dat zijn er bij lange na niet genoeg. De stichting heeft veertien gediplomeerde molenaars, van wie er een in Amerika woont. Voor elke molen zouden twee molenaars beschikbaar moeten zijn.

Voor een gezonde financiering is hergebruik, een nieuw verdienmodel, het toverwoord. Maar zoals Klöpping zegt: ,,Een molen is totaal ongeschikt voor iets anders dan waarvoor hij is gebouwd.’’ Aanleiding voor het bestuur van MSMOG om de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om raad te vragen.

Dus schoven rector Elmer Sterken, Theo Spek, hoogleraar landschapsgeschiedenis, en Hub. Hermans, hoogleraar Romaanse talen, bij het bestuur aan tafel in de molenschuur in Noordbroek, in de schaduw van molen De Noordstar (1849).. "Studenten willen voor stages of onderzoek naar het buitenland’’, aldus Sterken, ,,maar misschien dat de regio interessant kan zijn?’’ Studenten zouden onderzoek kunnen doen naar hergebruik van molens en bijgebouwen, of onderzoeken of MSMOG de juiste fondsen benadert.

Na het rondetafelgesprek was er een  rondleiding door De Noordstar.. Tot slot werd een vorkje geprikt in
Siddeburen. Het ei van Columbus werd gisteren niet gevonden, maar zoals Reint Huizenga, voorzitter van de MSMOG, opmerkte: ,,Onze inzet is of we iets van elkaar kunnen leren en zo ja: wat? Het begin is er.’’

Voetnoot MSMOG: een molen kost weliswaar geld, maar gelukkig geen miljoen per jaar! Bij het gesprek kwam aan de orde dat de HERBOUWKOSTEN voor een molen tussen de 500.000 euro en een miljoen kunnen zijn zijn. En verder kost een molen een bedrag aan onderhoud per jaar. Die twee gegevens zijn zo te lezen wat verhusseld in Louis' notitieblok terecht gekomen.

 

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vannacht en morgen worden nat en onstuimig. Ook blijft het de komende tijd fris met vooral morgen veel wind. Na het weekend wordt het wel iets minder nat.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-