Tijdslijn 98 dagen (zat 20 apr 2024 ... zon 14 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als de wind in april stevig stoot overstroomt gewis de zomersloot.
Vincent zelf Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Vincent Mathlener   
woensdag, 25 april 2018
Dicht bij elkaar in Slochteren..Nou, vooruit, het gebeurt ook niet elke dag dat we een nieuwe molenaar verwelkomen, dus.. toch nog even wat meer over het examen van Vincent vandaag. Hierbij het verslag van Vincent zelf van de heugelijke dag. En nog wat foto's, gemaakt tijdens het examen door Martin van Doornik.

Moi,

Man man man, wat een dag. Iedereen is natuurlijk wat nerveus voor zijn examen en bij mij was dat natuurlijk ook het geval. Vanaf drie uur in de ochtend rechtop in bed. Beetje geestelijk voorbereiden op wat er komen gaat. Koffie drinken doe ik bijna nooit in de ochtend, alleen was dit even een apart geval. Smaakte goed wat dat betreft.

Mijn blauwe tuinbroek was er klaar voor, aangezien poldermolenaars meestal in blauw gekleed gaan. Op naar de Fraeylemamolen te Slochteren. De examinatoren stonden klaar en ik deed de ritsen dicht. Toch best nog wel fris met een flinke poeste wind. Voorstellen - en gelijk kwam de vraag of wij gelijk kunnen beginnen.

Natuurlijk.  "Vertel maar wat over de molen en zijn geschiedenis". Door naar het in werking zetten van de molen, want het comité wil die molen natuurlijk wel zien draaien met zo'n wind. Ietwat krimpend op de wind ivm de dikke poeste die heerste. Molen werd gevangen en op naar de kap.

Toch wel krap voor vijf personen in een kleine kap. Na een spervuur van vragen waar geen einde aan leek te komen gingen wij naar beneden voor vragen over de vijzel. Daar het zelfde geval. Alleen maar vragen beantwoorden. "Koffie?" werd er geroepen. Graag, want ik had best wel een droge keel van al dat praten...

Het laatste onderdeel, andere molentypes en het weer. Ook hier weer een spervuur van vragen. Nadat ik naar buiten werd gestuurd kwam het verlossende woord. Eindelijk na zoveel jaar (drie wel te verstaan) heb ik mijn diploma. Gelijk gebeld voor de sleutel van de molen en opgehaald.

Daar sta je dan, bij een molen en helemaal alleen. Ik mag het nu zelf gaan doen. De molen kreunt en steunt wat maar hij gaat draaien na het nodige smeerwerk. Eerst vier half en later pas vier vol met de vijzel. jaaaaa hij draait. wat een ervaring. beetje vreemd maar zeker lekker.

Mede collega's en leerlingen, bedankt voor alles. bedankt voor de steun en toeverlaat!

Vincent druk in de weer bij het gevlucht

Vergeet ik nou niet wat..?In het centrum van de belangstellingPraatje over het hek tijdens het wachtenEn.. zou het goed zijn gegaan.. wachten.. praten..En hier is dan je speldje, Vincent!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het lijkt voorlopig eerder herfst dan lente met wisselvallig weer en benedenmaatse temperaturen. In de nieuwe week neemt zelfs de kans op nachtvorst toe.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-