Molenstichting Midden- en Oost-Groningen - Ook hersteld!


Tijdslijn 98 dagen (zat 24 aug 2019 ... zon 19 mei 2019)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.

 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Is het weer op Sint arthel warm en schoon, dan draagt de herfst een gouden kroon.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Ook hersteld! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Martin van Doornik   
zondag, 7 oktober 2018
Wouterlatjes met uitstekende spijkers (mooi!)Na ruim twee maanden ben ik weer op de Entreprise geweest, Bert Roemeling was er ook. Het gaande werk ziet er heel mooi en netjes uit, met gecorrigeerde wiggen en nieuwe wouterlatjes. De penbalk heeft nieuwe wiggen gekregen. De twee gebroken kammen (die met slotbouten waren hersteld) in de bovenbonkelaar zijn vervangen. Het bovenwiel is nu mooi gevat in de breedte van de vang. Vier dagen werk van de molenmaker, is ons verteld.

Mooi hersteld

Maar wat ons erg tegenviel: wéér die vliegjes. Al vanaf de steenzolder. De trappen moesten eerst schoongemaakt worden, omdat onze schoenen die insecten anders tot moes pletten. Het ergste is het kapinterieur. Het lijkt wel of hier meer grasvliegjes zijn dan vlooien op alle gnoe’s in heel Afrika. Zelfs de binnenbekleding van de kap is ermee bekleed. Vliegenplaag ondanks anti-vliegenlamp

 

Vooral het houten plankier tussen de penbalk en de korte spruit is net een levend tapijt van 1 à 2 cm dik. Ik heb die planken omgekieperd en een geel wolkje dwarrelde schuin naar beneden. Het schijnt dat mooie dagen in oktober aantrekkelijk zijn de grasvliegjes, zie bijgaande foto van het witte kapraam in de beltmolen „De Duffelt” in Kekerdom (Gld), eigen foto 14 oktober 2017.

Gelderse vliegjes

Veel is er schoongemaakt en gestofzuigd. Pas na anderhalf uur kon er daadwerkelijk gedraaid worden. Eerst voorzichtig met iets minder zeilvoering dan nodig is. Anne Wieringa van het bureau Molenbouwadvies is hier ook langs geweest, veel uitgebreid over dit en dat gepraat, waardoor we met het naar huis gaan aardig uitliepen. Maar wel heel leuk.

Anne (L) en Bert (R) op de stelling

Hij bleek tevens een goede vrijwillige molenaar te zijn, want hij heeft de wieken afgezeild en de zeilen met groot gemak achter de hoge klampen geslagen. De kruilier is op de beide zwengels wat aangepast, de slag is met de helft ingekort. De kap kruit hierdoor sneller, maar wel wat meer inspanning op het handvat. Iets meer kracht op de diameter van de verkleinde slag van de zwengel, in plaats van zo’n grote slag van een draaiorgelman. Het prettigst zou zijn wanneer de handgrepen op driekwart van het hart af zitten.

Maar in ieder geval: de molen liep als een zonnetje! Op 29 juli j.l. draaide ik alleen op de molen en hoorde vanuit de kap twee bonkende geluiden. Met een snoekduik naar de staart gevlogen en de molen stilgezet. Twee wiggen van het bovenwiel zijn eruit gevallen. Ik ben dan wel wat dovig, maar heb een goed gehoortoestel. Het is juist daardoor dat de zaak nu in de versnelling is gekomen en de gebreken in het gaande werk nu goed zijn verholpen. Zonder deze warme zomer zouden we anders op oude voet verder zijn gegaan, moet ik er niet aan denken….

Wij hebben na overleg met elkaar de Entreprise achtergelaten met alle kapluiken nog open, om de kap hopelijk goed te laten doorwaaien. De komende week wordt er geen regen verwacht.

Luiken open tegen de vliegjes

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vannacht is er vrijwel geen bewolking. De minima liggen rond 13°C.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-