Tijdslijn 98 dagen (zat 27 apr 2024 ... zon 21 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Verschaft april veel schone dagen, dan pleegt mei de last te dragen.
Grondwerk GP start Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Technische Commissie   
woensdag, 27 mei 2015
Molenbosgat (laatste beelden van)U bent niet op de webstek van Staatsbosbeheer terecht gekomen: dit is werkelijk een plaatje van een molen.  Dat bosje wat u daar ziet is eigenlijk ons molengat. Maar jarenlange strijd tegen laag polderpeil, bereklauwen en opschietend hout mochten niet baten: geleidelijk aan groeide het molengat van de molen van de Groote Polder dicht. Water van enige betekenis stond er al jaren niet meer, zeker niet voldoende om te kunnen malen.  Met dit wat trieste resultaat. Maar vandaag,  28 mei 2015, beginnen eindelijk de lang verwachtte grondwerken. Met als resultaat dat de molen van de Groote Polder weer water zal kunnen malen, hoera!

 

Gistermorgen kwamen eigenaar (MSMOG), grondwerker (Kramer) en begeleider (van Reeuwijk) bijeen voor een werkoverleg. De mulders waren natuurlijk ook aanwezig - deels uit belangstelling, deels om nog wat aanvullingen te geven en verder ook uit pure voorpret. Want het is zeker 30 jaar geleden dat de molen fatsoenlijk water kon pompen. "Dat heb ik niet meer meegemaakt"  verzucht molenaar Klöpping. "Nou, ik ook niet hoor" zegt Lammert Groenewold. "Misschien Kosmeijer nog wel eens, maar ik twijfel er aan". Cor Kosmeijer was in de jaren 1990 molenaar op de molen. 

Toch moet de molen in 1974 nog wel water gemalen hebben - het was toen zelfs nog een reservegemaal. Dat is al lang niet meer zo. En bijna was het ook niet meer mogelijk geweest, want in het oorspronkelijk plan zou de stalen duiker tussen molengat en poldervaart verdwijnen.  Er komt een buis van de voorkant van de molen (de boezem) naar het molengat. Zou je die duiker laten zitten dan stroomt het water gelijk door de polder in - de omgekeerde wereld.

Die duiker zou er dus uit. Tot de molenaars daar lucht van kregen en luidkeels protesteerden. Goed, de kans dat het nodig is mag dan wel niet groot worden geacht, maar poldermolenaars vertrouwen er toch maar liever niet op. Dat zou wat zijn: hoog water, een maalvaardige molen - die dan niet mee kan helpen de polder droog te krijgen? Nee, dat nooit. Als het nodig is dan moet de molen mee kunnen malen, vinden zowel Lammert als Henk. 

En zo zal het ook blijven: de duiker zal worden afgesloten en worden voorzien van een schuif. Die kan zonodig open worden gezet en dan is de verbinding tussen molen en polder dus eenvoudig te herstellen als het nodig mocht zijn. Vanaf de boezem komt een pijp met een afsluiter: afsluiter open, molengat loopt vol, molen maalt het water er weer uit naar voren en zo voort. Tamelijk zinloos voor de waterhuishouding maar uitermate prettig voor het behoud van de molen en de ervaring die leerlingen op deze lesmolen op kunnen doen. 

De graafwerkzaamheden beginnen dus vandaag. Het hek gaat er uit, en met enig omzicht - er liggen telefoon en stroomkabels volgens de kaartjes - zal het bosje gerooid worden, het molengat uitgediept worden en dan een nieuwe beschoeiïng geplaatst. De geul voor de buis wordt gegraven, een nieuwe inlaat wordt in de boezem geplaatst en de buis wordt gelegd. Dan wordt tenslotte nog 15 cm beton gestort in het molengat en is de eerste fase van het werk voltooid.  In de komende weken zal langs deze weg de voortgang gerapporteerd worden. 

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: in het weekend stijgt de temperatuur al naar een hoger niveau en volgende week gaat de temperatuur pas echt flink omhoog! Het blijft echter niet droog; elke dag is er wel kans op buien, soms met onweer.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-