Tijdslijn 98 dagen (zat 27 apr 2024 ... zon 21 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Donder op een kale doren is de halve zomer verloren.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Open Monumentenweekend Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de molenaars van de MSMOG   
zondag, 11 september 2016
Thaise gasten tijdens Open MonumentenweekendHet tweede weekend van september is traditioneel het Open Monumentenweekend. Onze molens waren ook dit jaar weer grotendeels open. Het was op zaterdag 10 september schitterend weer, maar helaas maar heel weinig wind. Op zondag was het weer iets minder mooi, maar toch droog, helaas ook nu weer windstil. Toch vonden tientallen bezoekers - deels uit het buitenland - weer de weg naar onze molens.  De molenaars brengen in dit artikel zelf verslag uit.

Molenaar Henk Klöpping: "de open monumentendag verliep op de molen van de Groote Polder in veel opzichten rustig: in totaal 15 bezoekers verspreid over de hele dag. De zwakke ZZW wind was dun had nauwelijks kracht. De molen heb ik tot 14.00 uur op de vang gehouden, totaal zinloos om het te proberen. Later leek de wind wat aan te trekken en dus heb ik toch nog even opgezeild en draaide de molen in de vlagerige wind af en toe toch nog even voor de Prins (uit het werk). Mooi warm weer, aan het eind van de middag de tent die er nog stond afgebroken en opgeborgen, de vlaggetjes uit het gevlucht en de boel netjes weer "gewoon" weggezet."

Molenaar Bert Roemeling: "Op de Entreprise was het in alle opzichten rustig geen wind en 9 bezoekers waarvan er 3 beneden bleven. We hebben de molen met de nieuw aangeschafte Kárcher stofzuiger (door de bijdrage van de judo club eerder dit voorjaar) schoon gemaakt. En vakantie foto's uitgewisseld Martin zijn Zweden, Vincent zijn Frankrijk en mijn Noorwegen."

Molenaar Martin van Doornik, ook op de Entreprise: "Tegen 11.00 ur gearriveerd op de Entreprise. Bij mij thuis dichtbij de Waddenzee stond er een flinke WNW-wind, dacht ik goed voor halve zeilen, maar dat ging niet op voor Kolham.  Eén veld ruimend gekruid, volle zeilen voor. En de molen draaide langzaam. Op zowat alle zoldervloeren lagen duizenden dode vliegen. Stofzuiger gepakt. Wat later zwalkte de wind uit allerlei richtingen, het werd meer kruien dan draaien. Wij worden er tureluurs van. Om 14.00 uur laat maar zitten met de vang erop. Het werd Bft. 2 en de zeilen wapperden zachtjes.  Veel vakantie-ervaringen uitgewisseld: Bert: Noorwegen, Vincent: Franse Alpen en Martin: Zweden (net enkele dagen weer thuis). Op zowel laptop als op tablet zijn er foto’s bekeken.  Niet om 17.00 maar om 16.00 uur hielden wij het voor gezien en gingen weer huiswaarts. Ik heb een steekbord (no. 4) mee naar huis meegenomen, omdat er ’n stukje was afgebroken die ik thuis ga repareren. Gelukkig kunnen planken tot 3 meter gemakkelijk in mijn Dacia stationcar. Vlam, achterdeur dicht. Niet naar aanleiding van het afschuwelijk ongeluk wat gisteren op ‘De Arend’ in Zuidland gebeurde, heb ik bij toeval een Levensgevaarlijk-bord meegenomen en hem op een afzettingshek gemonteerd; dat bord heeft al 9 jaar in de schuur naast m’n tweede huis in Zweden gelegen en dat ding heb ik op mijn vroegere molens gebruikt. In 1983 gekocht bij het tankstation De Panjerd aan de A28 tussen Hoogeveen en De Wijk. Toen was het van Aral, nu BP. Spijtig dat er maar één exemplaar was. Het kostte 19 gulden, best wat flink voor die tijd. Dus gaat hij nu z’n nut bewijzen op de Entreprise. Zo'n bord is normaal bedoeld voor graafmachines die op een draaischijf met tandheugel zitten.
Een alleraardigste vondst is een piepklein wortelpeentje in een naad tussen de stellingdelen. Hoe is die daar terecht gekomen? Voorzichtig mee naar huis genomen voor mijn moestuin. Totaal ongeveer 6 bezoekers waarvan het overgrote deel uit Thailand afkomstig. "

Toepasselijk misplaatst bordje

Molenaar Lex van der Gaag: "De open Monumentendag op de Windlust in Overschild begon zoals gebruikelijk in Overschild heel erg rustig. Zowel de wind als de bezoekers lieten het afweten tot aan de middag. De Windlust draaide wel 20 tot 30 enden maar malen was er nog niet bij. Daarna trok de wind wat aan en uiteindelijk hebben wij, Marius en Lex, onder toeziend oog van in totaal 16 bezoekers toch nog zo'n 80 kg tarwe en haver tot veevoer vermalen. De bezoekers die dat wilden konden een zakje gemalen en gebuild meel meenemen als aandenken aan hun bezoek aan de Windlust. Tegen half vijf was de fut eruit en om vijf uur is de Windlust weer opgeborgen tot een volgende maaldag. "

Molenaars Koos Uil en Roelof Beugel: "De open monumentendag op de Fraeylema was zo als gebruikelijk weer gezellig . Wij Roelof en Koos, vanaf 9 uur bezig met de molen op de wind kruien , opzeilen de vlaggen er in en er om heen, veiligheids netten plaatsen, de vijzel er uit i.v.m. de zwakke Z.Z.W wind en lekker draaien voor de prins . Toen de tent op gezet en ingericht met alles wat wij te bieden hebben aan reclame en informatief materiaal . Later in de middag trok de wind iets aan ,  toen de vijzel erin en heeft de molen nog ettelijke kuubs water uitgeslagen.  De hele dag een aanloop van bezoekers gehad : totaal 62 mannen , vrouwen en kinderen. Ook onze vaste en grootse geitenboer van Slochteren met zijn aanbod van geitenkaas en al het andere wat hij aan de bezoekers aanbiedt was best tevreden . Om vijf uur hadden wij alles weer op geruimd en veilig gesteld en zijn zeer tevreden na en mooie geslaagde dag naar huis gegaan. Bij thuiskomst kreeg ik [Koos] nog een heel fijne verrassing , want ik was voor de tweede keer weer Opa geworden! Dus voor mij een heel geslaagde dag."

Molenaar Remy Strijbosch: "met een snel sterker wordende zon zijn wij vol goede moed de Monumentendag gestart op Stel's Meulen in Harkstede. Weinig wind, dus weinig draaien. En eerst moest de molen nog een forse stuk zuidwaarts worden gekruid.  Dat was even zweten. Gerrit en ik hebben een gezellige dag gehad, maar het bezoekersaantal was voor ons doen erg laag; circa 25 personen wisten ons te vinden. Meest opmerkelijke was een jeugdig duo uit Duitsland op de fiets. Zij kwamen uit Hannover (!), eerst met de trein naar Leer en toen Nederland in gefietst. Stoer hoor. Zij vertelden dat er bij hen een standerdmolen staat, maar die functioneert niet. Dus het bezoek hier aan een "draaiende" molen vonden ze erg leuk. Verder was ook de oude molenaar Jansen weer present, met zijn vrouw. Leek hij eerst steeds zwakker te worden, hij lijkt nu weer een stuk sterker. Hij gaf ons een ferme handdruk en praatte honderduit. De vlaggetjes hebben we in het gevlucht gelaten. Dinsdag 13 september komen nog schoolklassen op bezoek in het kader van Monumentendag. Blijven we nog even in feestelijke stemming."

Molenaar Henk Helmantel: "Het Open Monumentenweekend op De Ruiten.. eigenlijk kan ik heel kort zijn: het was, wat het weer betreft, een  prachtig weekend! Met name om te fietsen. En dat deden dan ook heel veel mensen, van wie er in totaal een dertig-tal een bezoekje aan De Ruiten brachten. Bovendien waren die bezoekers erg geïnteresseerd en dat maakte dat het een mooi weekend werd. Maar draaien met de molen? Ho maar ..... Ik begrijp uit andere reacties dat we allemaal met hetzelfde probleem te maken hadden: te weinig (stabiele) wind. Zaterdag, toen de wind wat "dwarrelde" uit zuidelijke richtingen, was het, vooral door de slechte biotoop, onmogelijk om beweging in het monument te krijgen. Ik merkte dat de "buurman" het ook nog een poosje probeerde, maar het was niet om over naar huis te schrijven. Zondagmorgen, toen ik om ± 09:30 uur in de richting van De Ruiten fietste, had ik nog even het idee dat het zou gaan lukken: ik had tegenwind, dus uit noordelijke richtingen! Snel de molen nog een klein stukje gekruid om maximaal te profiteren, maar het mocht niet baten. De vlaggen hingen er inmiddels weer troosteloos bij. Maar ondanks alles, en het is al eerder gezegd:  Een mooi weekend!"

Molenaar in opleiding Taeke Overdijk van de Noordstar: "Zaterdag was ik van 10 tot 15 molenaar van dienst, zonder wind en met veel zon. Grieto heeft het daarna overgenomen. We hebben ongeveer 7 bezoekers gehad. Er was ook een echtpaar waarvan de man in de auto bleef en de vrouw slechts een foto maakte.  Ook was er iemand uit Sappemeer(?) wiens grootvader en vader molenbouwers waren geweest. Ik had hem niet naar zijn naam gevraagd (en ook het gastenboek niet laten tekenen), maar dit schrijvende heb ik het nog even uitgezocht. Het moet Medendorp geweest zijn.  Hij vertelde nog wel dat zijn vader of grootvader molen Adam in Delfzijl verhoogd had  en hoe dat gedaan was: eerst aan één kant opgedrukt, de molen kwam dan scheef te staan, vervolgens werden daar een paar lagen muur gemetseld en als dit hard was werd de ander kant gedaan enz. Over het ophogen van de molen staat niets in de  Molendatabase. Nou ja, dus weinig bezoekers, maar toch nog een interessante ontmoeting."

Molenaar Hans Tiddens: "Ik ben op zondag op De Dellen geweest. Er was te weinig wind  om te draaien en er zijn ook geen bezoekers geweest. Dat heb ik nog nooit meegemaakt!  De fietsers aan de overkant, die ik met koffie heb geprobeerd te lokken vanaf onze kant van het Termunterzijldiep, kwamen ook niet, omdat ze dan een kilometer om moesten rijden. Eigenlijk moest er een hooghoutje of een pontje komen, maar dat wordt voor die paar mensen die er gebruik van maken helaas een dure grap.. ik heb de tijd nuttig besteed met grasmaaien. "

Molenaar Wim van Rheen: "Vrijdag de opening bijgewoond van de molen van de Groote Polder in Slochteren.  Mooi en indrukwekkend! Zaterdag moest ik werken. De Noordstar te Noordbroek was wat verkruid maar kon niet draaien daar de wind achter de bomen bleef hangen. De Noordermolen deed t wel met 30 soms 40 enden stond af en toe stil. Zondagmiddag open geweest op de Westerse molen, gras gemaaid, niet gedraaid vanwege schilderwerk, windstilte - en de  zeilen zijn verwijderd. Lex is met zijn vrouw Ineke op bezoek geweest, erg leuk. Zo heb ik t beleefd afgelopen weekend!"

Molenaar Geert Manting: "Heb ondanks de weinige wind toch nog kunnen draaien op de Noordermolen en heb negen bezoekers ontvangen."

 

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: in het weekend stijgt de temperatuur al naar een hoger niveau en volgende week gaat de temperatuur pas echt flink omhoog! Het blijft echter niet droog; elke dag is er wel kans op buien, soms met onweer.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-