Tijdslijn 98 dagen (zat 17 mei 2025 ... zon 9 feb 2025)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
Wij op social media
WhatsApp
Facebook
LinkedIn
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Hoe meer onweer in mei, zoveel minder in de herfst.
Vrijwilligersavond Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
vrijdag, 3 juni 2016
Pro regeDe jaarlijkse avond voor vrijwilligers, georganiseerd door het Groninger Molenhuis, was ook nu weer een groot succes.  Traditioneel worden de molenaars altijd eerst ontvangen op een molen, in dit geval de molen Ceres in Spijk. Daarna werd naar het nabij gelegen "Pro Rege" getogen, waar we hartelijk werden ontvangen door de medewerkers van het GMH en de - uitstekende - catering.

Na koffie en even bijpraten werden we eerst getracteerd op een smakelijke maaltijd, bereid uit Groninger producten. Lekkere aardappeltjes nog in schil, prima vlees van Groninger runderen, een mooie salade, en een goede groente stoofschotel. Als toetje chocolademousse, opgeklopte yoghurt en fruit. Heerlijk!

En dan komt nu ..Dan kwam de voorzitter van het Gyld Fryske Mounders, de heer Frits Bloem, aan het woord. In een boeiende toespraak gaf hij een overzicht van de inspanningen die nodig waren geweest om het ambacht van molenaar - in feite: de traditie van het molenaarschap - op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. Dat was nog een heel werk geweest, waarbij AKG, GFM, GVM en DHM nauw samen hadden gewerkt. Het moest vlot en er moest veel gebeuren, maar - zo vertelde Frits - het was prima verlopen.
Frits Bloem komt aan het woord
In het midden: Frits Bloem.

Wat jammer is, is dat ondanks die hoge tijdsdruk het niet zo is dat het al bekend is of het is gelukt onze  molenaarstraditie op die lijst te krijgen. Er moet nog heel veel gebeuren voor we - naar we hopen eind 2017 - horen of het is gelukt of niet.

Maar Frits gaf het een goede kans. Uit de zaal kwamen vragen: of het nou echt wel een "ambacht" was, dat molenaarsschap - vroeger kon immmers ieder zo maar molenaar worden? Sja, daar had Frits ook zo 1,2,3 geen antwoord op, maar hoe dan ook: het is een waardevolle traditie, en het is de traditie die is genomineerd.

Wat levert het ons op? Geld? Nou, niet direct, maar er waren al voorbeelden van Gemeenteraden die subsidies voor molens wilden stoppen, maar die toch op hun schreden terug waren gekeerd nadat de molenaars uit hadden gelegd dat de molentraditie op de lijst zou kunnen komen.

Tenslotte speelden we nog een leuke molenkwis, aangevuld met vragen over de jaren 60 en vragen over ander al dan niet materieel erfgoed. Wist u aan welke heilige de kapel op de Grote Markt was gewijd - in 1200? Of hoe de hond van de Flintstones heette? De dochter van Pipo de Clown? Waar stond de stinkmolen die Rembrand heeft geschilderd? Hoe heet een borg oorspronkelijk? Ik had het geluk dat ik aan de tafel me de knapste koppen zat en ging dus met een lekkere droge worst naar huis. Een heel geslaagde avond - volgend jaar weer!

 
< Recenter   Ouder >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: ook dit weekend staat nog steeds in het teken van droogte en is er een hoofdrol weggelegd voor de zon, al geldt dat niet voor het hele land. De noordenwind zorgt voor een groot temperatuurverschil tussen de kust en het binnenland.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-