Tijdslijn 98 dagen (zat 27 apr 2024 ... zon 21 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als in april kevers ontstaan, dan zal de mei van kou vergaan.
Drenten te gast Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Lammert Groenewold   
maandag, 13 oktober 2014

Drenten rond gevlucht Zaterdag 11 oktober waren wij nog druk bezig met het kruien van de molen op een imaginaire wind (het waaide niet) terwijl achter ons al 5 auto's in de berm parkeerden. Onze gasten waren gearriveerd.Een stuk of 15 Drentse molenaars waaronder enkele leerling-molenaars. Voor Henk en mij enkele bekende maar ook nieuwe gezichten.

Na het gebruikelijke 'haandenschudden' togen we weer aan het werk. Eigenlijk kwam het goed uit dat we nog niet klaar waren met het optuigen van de molen. Na ons aanbod of enkelen het wellicht leuk zouden vinden om De Groote Polder verder gereed te zetten bleek opeens dat wij alle tijd hadden om koffie te zetten. En alvast in gesprek te komen met de rest van de club.

We vernamen dat ze zojuist molen Entreprise (Kolham) hadden bezocht en na het bezoek bij ons in elk geval nog op de Fraeylemaborg broodjes zouden eten en daarna de pas gerestaureerde Kloostermolen van Garrelsweer zouden bekijken. Onze ogen in de rug vertelden dat de molen inmiddels op het zuiden gekruid was en op het onderste end een vol zeil was voorgelegd. Het volgende end wilde echter niet komen. Klopt. Ik moest eerst nog naar boven om het lekenkettinkje los te maken..

Na een klein kwartiertje stond de molen in vier volle te pronken in het zonlicht. En wanneer iemand even zin had om aan te duwen draaide hij warempel ook nog. Ergens wel passend want bij meer wind had de molen toch een tijd op de vang gestaan.

Lammert fachsimpelt tegen Drenten 15 geïnteresseerde molenaars bevonden zich als een zwermpje bijen in en om de molen. Altijd gezellig zo'n bezoek. Ook al omdat wij als middelste van de drie poldermolens vaak wat belangstelling missen. Logisch. Kom je van links, bezoek je de eerste molen en denk je bij de tweede alleen nog om het zwaaien naar de mulders. Kom je van rechts, doe je hetzelfde. Wij zwaaien dus wat af, maar goed dat geeft ook weer wat extra wind.

Tegen twaalven namen we afscheid en zwaaiden we de Drenten uit, hen ondertussen een smakelijke maaltijd wensend. Al dat gezwaai leverde helaas onvoldoende wind op waardoor zaterdag de elfde de boeken in gaat met maar liefst 10 omwentelingen. Maar gezellig was het wel !

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: op deze Koningsdag valt er vanochtend in het westen, zuiden en later ook het midden buiige regen; in de loop van de middag neemt de kans op enkele buien in het hele land toe. Hou vandaag dus de Buienradar goed in de gaten!
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-