Tijdslijn 98 dagen (woe 1 mei 2024 ... don 25 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als het op Sint Filippus regent, is de oost gezegend.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Beton Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
donderdag, 11 juni 2015
Samenwerking in de molenwereldIn een paar weken tijd is van een ruig, slecht onderhouden gat een forse beschoeide waterberging geworden. Vandaag, onder een knetterende zon ruiste de bronbemaling, rookte de dieselpomp en zweetten de mannen. Foei, het is ook hollen of stilstaan. Maar we zijn er bijna: morgen is de grote dag - morgen mogen de afsluiters voor het eerst open en gaan we testen hoe de bak het houdt.

De voortgang van het werk spreekt ook nu weer  uit de foto's, nog steeds helaas wat beperkt tot wat mijn mobieltje wil doen. Valt me trouwens in het algemeen best nog mee, je krijgt toch een goed beeld.   Collega Lammert was er ook nu bijna dagelijks bij, soms wel twee keer, om te zien hoe het werk vorderde en foto's te maken. Daar komt vast nog een mooie nieuwsbrief uit.

Klik op de foto's om een grotere versie te zien

Uitspuiten van de harde onderlaag

Ik dacht dat het gat nou wel groot genoeg was geworden. Nee - er staat "12½ meter damwand" in het bestek, zegt Bart - en dus moet er nog een stukje bij geheid. Maar dat gaat niet zo makkelijk.."Manne manne, wat is die ondergrond hard" foetert Gerrit. Als heien echt niet lukt - de rook dampt van de bovenkant van de plank af -  maken de mannen gebruik van een hogedrukpomp om de harde laag te doorbreken.

Dat doen ze met water uit de molensloot. Dat water wordt onder hoge druk via een slang in de grond gespoten. De slang zit aan het eind van een lange stang die men letterlijk met slang en al de grond inspuit. De verdunde modder stroomt dan boven uit het steeds dieper wordende gat. Ondertussen heit Arie de plank - en nou lukt het wel.

De gordingen worden aangebracht

De planken blijven in de bodem wel naast elkaar, daar zorgt de harde zandlaag voor. Maar bovenaan en in het midden willen ze uit elkaar wijken en kunnen ze ook ten opzichte van elkaar naar voor of achter verspringen.. Dat voorkomen we door middel van balken ter weerszijde (gordingen) die met lange bouten en een moer aan elkaar worden getrokken.

Arie komt voor de gelegenheid even uit zijn kraan en helpt mee. "Mooi weer, Henk!" - ja, inderdaad, mooi weer, het zonnetje schijnt. Het weer is eigenaardig de laatste weken: dan hebben we herfst, dan weer zomer. vandaag is het zomer, gelukkig.

Provisorische afdichting van de duiker

Nu de beide damwanden staan moet er nog een gat worden gemaakt in de damwand die tegen de duiker valt. Want we willen immers, mocht het nodig zijn, de polder nog kunnen bemalen. Maar zou je nu een luik zagen dan stroomt het molengat vol met water: de duiker is immers vrij gegraven en we hebben nu zomerpeil (-1.80 NAP, winterpeil is ongeveer -2.50 NAP). Dat moet eerst zo veel dat gaat stoppen, want uiteindelijk moet het gat droog komen te liggen zodat het uit kan worden gegraven en verstevigd.

Arie laat dezelfde afsluitplaat die ook is gebruikt om de inlaat aan te leggen nu voor de duiker zakken. Zo strak er tegenaan al maar gaat en dan opvullen met zand. Dat zou de instroom van polderwater moeten stoppen.

Gerrit zaagt een luikje

Stroom is niet handig in zo'n gat met water, dus gaat Gerrit met de "knetterbiele" een gat zagen. Dat is nog wel even spannend, want de duiker mag dan afgesloten zijn, hij zal vast nog wel vol water staan.. "Pas op jong dat je de pijpen niet nat krijgt" scherts ik. Maar Gerrit hoort niets want de "knetterbiele" raast - en er ontstaat een keurig luikje. Gerrit houdt het zelfs droog.

"Hij is nog wel veel te klein, hij moet 80 bij 80 worden" merkt Pieter op. "Klopt" zegt Gerrit. "Maar eerst de schep er maar even bij want ik zie hier alleen maar modder". Steken, nog eens steken en dan..

 

..krijgt Gerrit alsnog de piepen nat..

Samenwerking Nog een geluk dat het niet koud is. Nou ja, het droogt wel weer op en Gerrit is niet van suiker. Even later is het gat keurig 80 bij 80 en is de laag modder in de buis in ieder geval zo ver de spade reikt uitgegraven. Nu leggen Pieter en Gerrit de sponningen aan waar straks het luik in moet op en neer schuiven. Eerst twee balken, daar dan weer een balkje wat versprongen op en daar loopt het luik dan keurig door straks. 
Damankers worden ingegraven Nou, het luik zit er in - en de week zit er bijna op. Arie heeft het nog even druk met uitgraven van de gaten voor de ankers. Die ankers zijn lange draadstangen met een plank aan het eind. Die zorgen er straks voor dat de damwand op zijn plek blijft. Op de foto zie je ook mijn telefoonkabel die de mannen zorgvuldig steeds wegleggen - het is immers mijn "lifeline", want ik werk vanuit huis in deze periode. "Tot maandag, Henk!"
Verzopen luik in te hoog water Maandag komt - en het is weer herfst. En ook in een ander opzicht wat triest: de zo mooi bedachte afdichting van de duiker is zo lek als een zeef, blijkt. Of is het nou grondwater wat omhoog komt? Hoe dan ook, het luik staat deels onder water en het frisse zomerpeil klotst langs de gordingen. "Mooie boel" moppert Pieter "zo kun je er geen beton in storten". Nee, dat snap ik ook. En nou dan? "Even zien of we het nog dichter kunnen krijgen en anders moeten we bronbemaling laten komen", zegt Gerrit.
Die ging scheef, verdarre.. "Maar we kunnen natuurlijk best verder: die andere twee wandjes moeten ook nog". Daar zullen palen worden geheid, waarachter dan matten komen. De verwachting is dat daar eigenlijk nooit water tegenaan zal komen dus kan die constructie wat lichter. Het heianker komt weer goed van pas en dan wordt de eerste paal geslagen. "Hoei, ook al zo hard" merkt Gerrit op. Maar de tweede paal schiet er zó in - en zo scheef als het maar kan. Gerrit kan het even niet aanzien - eerst maar even schoft, dan die paal herplaatsen. Want recht zal-ie. En recht komt-ie!
 Goed in de gaten houden: gaat dat wel recht?

Nadat de damwand bij het (gelukkig behouden gebleven) krenteboompje is geslagen worden nu de palen aan mijn terraskant geslagen. En ik zie wat bezorgd dat de bak toch echt behoorlijk op mijn terrein gekomen is. "Sja, zo staat het in het bestek" meent Gerrit.

Het is wat dubbel: als molenaar ben ik blij met de extra waterberging want dan is het systeem beter bestand tegen fluctuaties in windsnelheid. Maar als eigenaar van het aanpalende terrein ben ik er niet blij mee, want de bak is nu plots een wel heel bepalend element in "mijn" landschap. Zo had ik het me eigenlijk ook niet voorgesteld. Klopt het wel?

Volgens de mannen wel. Zou ik het dan toch verkeerd hebben en ligt mijn erfscheiding dan anders dan ik dacht? Ondertussen groeit de damwand gestaag door en ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik daar aan moet (of zelfs wil) doen. Eerst maar eens melden bij de Stichting en de bouwmeester.

Het wil niet droog worden - in tegendeel.. Wat ook gestaag doorgroeit - en dat dan weer tot zorg van de mannen van Kramer - is de plas water onderin de bak. Wat nu, sprak Pichegru..? "Ik zal Bart maar eens bellen, er moet toch maar bronbemaling komen". En zo gaat het. Ondertussen kan Arie alvast beginnen met het verder uitgraven en egaliseren van de bak. Hij gebruikt de kraan eerst een tijdje als waterschep, daarna steekt hij de kanten keurig op afschot.
Groen en paars voor de ogen - om te kunnen drogen! De mannen van "Geerlings uut Gees" komen "in de loop van de morgen". Nou, Slochteren is klaarblijkelijk nog niet zo makkelijk te vinden, dus wordt het middag. Maar dan zijn ze er ook. Een opvallend paarsroze metalen container wordt van een kar gehesen met Arie's kraan - het is de pomp. Die blijkt op diesel te lopen en rustig dagen achter elkaar door te kunnen pompen. De mannen slaan rondom het molengat eerst gaten - eigenlijk net zoals Gerrit eerder de zandlagen wegspoot die het heien in de weg zeten. Dan komen er lange gele plastic pijpen in de grond - de 'fillers' of 'filters', dat kon ik zo snel niet goed verstaan. Die worden met een afzuigslang verbonden. De afvoerslang ligt tussen de molen en de oude gemaalschuur en mondt uit in de boezem. De diesel wordt gestart. Je hoort hem wel, maar echt lawaaiering is hij gelukkig niet. Moet ook niet, hij staat 10 meter van mijn slaapkamerraam...
En nog meer drainagepijpen (oftewel: "filters")
 's Avonds loop ik nog maar eens rond het molengat - nee, het wordt niet droger. En uit de afvoer komt ook geen water, eigenlijk. Kramer maar eens gebeld. "Da's raar, ik bel ze wel even" meldt Bart. De dag erop loopt er een mooie straal water uit de afvoerslang. "Ze zijn geweest en hebben er langere pijpen aan gezet" vertelt Pieter. En er moest ook maar even een rijtje extra bij, want bij de duiker blijft het kletsnat. Nou eens kijken hoe het nu gaat.
Betonworteldoekbespanning

Echt geweldig gaat het nog steeds niet, al kolkt het water nu mooi fors de boezem in - er blijft een plas. De kraan er bij en uitgraven dan maar, in de hoop dat de bronbemaling het water dan weg kan houden. Dat lijkt vrij aardig te gaan, al blijft het wat nat bij de duiker. 

Er wordt nu eerst een onderlaag van plastic gelegd. Misschien ook wel goed tegen de wortels: soms groeit het gewoon door het beton heen. 

Betonmatten worden gelegd en beton gestort

Kramer heeft zelf beton gemaakt en voert het met een dumpster aan. Arie schept een kwak beton uit de dumpster en dan voorzichtig uitstorten in het nu geplastificeerde gat. Gerrit en Pieter staan onderin met hun batsen en verdelen het beton egaal. 

Als er een laagje ligt worden betonmatten in het beton gelegd bij wijze van wapening. Daar komt dan weer beton op, tot een laag van 12-15 centimeter ontstaat. "Da's de dikte die het moet hebben" lacht Pieter tevreden. 

Ondertussen brandt de zon, het is weer hoogzomer deze dag. Het beton droogt waar je bijstaat - en dat moet maar even niet zo snel. Mijn tuinslang en buitenkraan blijken ook nu weer handig.

Symphonie voor beton en 2 scheppen Van Reeuwijk komt in de figuur van Jaap Tiedema die morgen ook even kijken, ik had ze maar even gebeld om te controleren of het klopt wat ik denk. En het klopt wat ik denk: het gat is behoorlijk veel groter dat het op de tekening staat, er is zo ongeveer 30 vierkant meter van mijn terrein in gebruik genomen. Daar moeten we het nog maar eens over hebben; voorlopig ben ik alleen maar even blij met het nieuwe molengat. De mannen zijn er klaar mee en komen zich bij mij melden.
Cappucinokransje (en een Americano)

Want in de afgelopen weken hebben ze geleerd dat ik een aardige cappucino, latte en zelfs een 'Americano' kan maken. Da's Pieter zijn favoriet: een espresso met een scheut heet water. De andere mannen lusten wel zo'n lekkere latte. 

En dan is het middag en zit het werk er op voor die dag. De felle zon brandt op mijn huis, maar we hebben gelukkig schaduw van de overgebleven boompjes. Onder mijn pruimeboom is het goed toeven.  Op de voorgrond zie je het mutsje van Lammert (hij zit er onder), in het paars Bart, daarnaast Gerrit, dan Pieter en met het petje rechts Arie.

Morgen is de grote dag en zal er water in worden gelaten. En dan zit het zwaarste werk er op. Mannen, bedankt! 

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vandaag en morgen is het warm voor de tijd van het jaar. Dit gaat gepaard met veel zon en af en toe stevige onweersbuien. Vrijdag ziet het weer er weer compleet anders uit, maar in het weekend wordt het weer wat warmer en droger.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-