Tijdslijn 98 dagen (zon 28 apr 2024 ... maa 22 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als het vriest op Sint Vitaal, vriest het nog veertig maal.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Dellen beter Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Hans Tiddens   
zaterdag, 22 augustus 2015
Tirfor in actie In maart 2015 is molenmaker Dunning begonnen met het vervangen van de windpeluw van De Dellen. Die zat er vanaf 1950 in en is dus 65 jaar geworden. Dat is ook eigenlijk de juiste leeftijd om met pensioen te gaan…..

De buitenste stukken van de oude peluw zijn gebruikt om de Pot-roede die bij de molen ligt, op te leggen. Deze oude roede van de Noordstar lag na 24 jaar namelijk zowat in de grond. De zwichtstang die er toch uit moest voor het doorhalen van de roeden, is uitgenomen en gericht: hij was nogal krom en dat gaf problemen met de zelfzwichting.

Hulpstuk om een roede mee op te krikkenIn juni zijn de roeden doorgehaald en gemeten.

Doorhalen van de roeden betekent dat de bevestiging van de roede los wordt gemaakt (de keerklossen, wiggen en spitijzers worden losgehaald).

Dan wordt een hulpstuk onder de roede geplaatst, zie de foto links. Middels een een kabel en speciale lier (de Tirfor) drukt men dan de roede een stukje naar boven.

Takels op spanning brengenHet is nog wel even een klusje en het vereist ellebogenstoom. Maar door gebruik te maken van een lange hefboom en die eerder genoemde Tirfor kan één man de roede omhoog krikken. Een tweede man houdt de boel in de gaten want er ontstaan natuurlijk grote krachten en als er iets los zou schieten kan dat levensgevaarlijk zijn.
Roede De Dellen komt uit de askopVoor een leek kan het zo lijken dat de roeden verroest zijn maar schijn bedriegt. Molenaars weten dat een kleine roestplek niet veel kwaad kan. Maar we weten ook dat je op het oog niet altijd ziet wat er achter zo'n roestvlek zit.. Daarom meten we tegenwoordig met speciale apparatuur of de roede nog goed is.  Uit die meting bleek dat de roeden nog prima waren. Ze kunnen dus nog heel wat jaren mee.

Alle rottigheid in het gevlucht is hersteld en ook de windborden konden er nu weer in. Die waren al een jaar klaar, maar door het ontbreken van sommige zomers, konden ze niet vastgezet worden.

Het proefdraaien heeft inmiddels plaatsgevonden en er zijn geen warmlopers in de lagering van de bovenas. De Dellen is nu weer in uitstekende staat en kan weer jaren goed en veilig malen.

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vandaag zien we een mix van bewolking en wat zon, maar vallen er ook nog enkele lichte buien. Vanaf morgen zijn er perioden met zon en vanaf dinsdag ook kans op een (stevige) onweersbui. De temperaturen lopen op, met op woensdag in het oosten wellichtzomerse maxima.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-