Tijdslijn 98 dagen (zon 12 mei 2024 ... maa 5 feb 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
In mei een warme regen, betekent vruchtenzegen.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Steenblock Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Martin van Doornik   
donderdag, 27 augustus 2015
Theodor Steenblock und Martin van Doornik Tijdens het koffiedrinken op de Entreprise noemde ik eens de Oostfriese molenaar Theodor Steenblock. De aanwezigen hadden nog nooit van hem gehoord. Ik dacht: hij is toch de allerbekendste beroepsmolenaar van Ostfriesland en de meest productieve molenaar van héél Duitsland! Zijn molen staat in Spetzerfehn, 12 km ten zuiden van Aurich. En maar 45 km van Bad Nieuweschans. En ik ging in gedachten terug naar de tijd dat ik op die molen mocht werken met Theodor. De „dreistöckige Galerieholländer” is gebouwd in 1818 maar brandde in 1886 af en werd weer direct herbouwd. Pas in 1932 kreeg hij zelfzwichting en een windroos. Theodor (geb. 24 maart 1929) begon zijn maalbedrijf op 1 juli 1955 en pachtte eerst de molen. Hij kon de molen in 1960 overkopen. Hij en z’n vrouw Hanna kregen vier kinderen waarvan Heyo de oudste zoon is en ook op de molen werkzaam is. Zijn familie is al vanaf 1702 van vader-op-zoon molenaar!

De toenmalige Vereniging Vrienden van de Groninger Molens maakte wel eens excursies naar Duitse molens, waaronder Spetzerfehn. Zo heb ik hem in april 1982 leren kennen. Een zeer gastvrije beroepsmolenaar, die vaak met zwierige gebaren bezoekers ontvangt. Naast mijn gewone instructeur Bernard Dijk (molen te Vierhuizen) was Steenblock ook mijn tweede instructeur, meer specifiek gericht op het malen en billen van molenstenen. Ik schreef hem een brief en ik was meteen welkom. Ik sliep in de molenschuur naast de molenaarswoning in een eenvoudig bed tussen de graanzakken. „Um fünf Minuten vor sieben aufstehen und dann sofort mahlen!”

Aangezien de molen een zelfkruier is en er ook nog een lift aanwezig is, was ik al in 18 seconden op de stellingzolder en dan de vang los. De kaar wordt automatisch gevoed door een pijp vanuit een graanbunker. De diameter van het koppel kunststenen is 1,80 meter! Daar het spoorwiel hoog in de luizolder ligt en de maalstenen op de eerste zolder liggen, hangt de maalbak boven de begane grond. Heb je zo direct contact met de klanten. De steenspil is dan ook 11 meter lang....

Het sleepluiwerk werkt heel licht. Eén ruk aan het stuurtouw, dan loslaten en de zakken gaan vanzelf naar boven. In nog geen week was ik goed volleerd met zijn molen dat Theodor Steenblock mij alleen op de molen kon laten zodat hij en zijn zoon met de twee eigen (!) vrachtwagens langs afnemers konden rijden. Man, dat waren mooie tijden maar het was wel hard werken: malen tot 20.00 uur ’s avonds, alleen onderbroken door maaltijden. Op de laatste dagen is het koppel maalstenen opengelegd (dus die superlange steenspil met een kaapstander omhoog getrokken) en het billen heb ik van hem geleerd. Hij nam me ook mee naar de zaag- en korenmolen van Ruttel (in de Entreprise hangt er een grote foto van) en daar heb ik ook mogen draaien. Van Steenblock heb ik een Duits molenaarsdiploma in ontvangst genomen. Nadien hebben we steeds warme contacten met elkaar gehad en wij waren vaak aanwezig bij bijzondere (familie)gelegenheden.

Theodor is de taaiste molenaar ooit gekend. Diep gelovig - de wind is een geschenk van God. Wilde niets van pensioen weten en stug doorwerken. Hij is nu 86 jaar en nog tot afgelopen april was hij op zijn molen te vinden.

Nu is Theodor echter ernstig ziek en hij ligt nu in het ziekenhuis. Hoe lang nog? Steenblock is een groot begrip in Spetzerfehn en Ostfriesland. Wie weiter..?

Veel meer mooie foto's van Steenblock, zijn familie, leerlingen en molen vind je door op deze link te klikken

Naschrift:

In de nacht van zaterdag op zondag 20 september 2015. is thuis Müllermeister Theodor Georg Steenblock van de bekende molen in Spertzerfehn overleden, op de leeftijd van 86 jaar. Een zeer bekende Duitse beroepsmolenaar is ons ontvallen. Aan hem heb ik tijdens mijn opleiding op zijn molen veel te danken gehad. De herdenkingsdienst vindt plaats op donderdag 24 september 24 om 13:30 uur in de Martin Lutherkerk te Bagband, daarna aansluitend begrafenis op de begraafplaats I van Spetzerfehn.

Der Wind bläst, wo er will, und du hörst sein Sausen wohl; aber du weißt nicht woher ter kommt und wohin er fährt. So ist es bei jedem, der aus dem Geist geboren ist. - Johannes 3 vers 8

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het weer ziet er voor deze Moederdag fantastisch uit! De zon schijnt en op veel plaatsen stijgt de temperatuur naar zomerse waarden. Toch is er een kans dat de dag in het zuidwesten eindigt met een bui.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-