Tijdslijn 98 dagen (din 30 mei 2023 ... woe 22 feb 2023)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als de bij naar huis toe vlucht, zit er regen in de lucht.
Drie keer geslaagd! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de Commissie Communicatie   
dinsdag, 18 april 2017
Nou, dus, kijk, en daarom dus op die manier..Vanmorgen vroeg was molenaar Klöpping al vroeg uit de veren - nog even een bezem door de molen halen, koffie klaarzetten, koek snijden - wat je als gastheer zo doet als je de examencommissie van de Hollandse Molen mag ontvangen. De grote dag.. de dag waarnaar je jaren uit hebt gekeken als leerling molenaar, die dag kwam vandaag voor Karen Versloot, Fred Bisschop en Ids van der Honing.

De commissie, bestaande uit Hub van Erve, Sietse Pot, Gerard Sturkenboom en Ton Maas was mooi op tijd op de molen. Een hele reis voor de meeste van de heren, alleen Siets had min of meer een thuiswedstrijd. Als eerste was Karen Versloot aan bod.

Karin voor de commissie, die aandachtig luistert..Terwijl Sietse duidelijk aandachtig luistert en Ton Maas aantekeningen maakt, geeft Karen antwoord op de vragen. Dat gaat voldoende goed en ook de vaardigheden die een molenaar moet hebben met het zeil en de touwen blijken ruim voldoende voorhanden te zijn. De commissie gaat daarna met Karen de kap in en vraagt over van alles en nog wat, maar Karen pareert moeiteloos. Dan, terwijl Klöpping koffie, koek en paaseitjes serveert, nog een laatste ronde op de leszolder van de molen, over het weer en meer.. Of de kandidaat dan maar even buiten wil wachten.. Buiten zijn inmiddels Willem Huizenga en Ida Wierenga aangekomen. Zij komen een kijkje nemen namens de lokale afdeling van het Gilde en vallen met de neus in de boter: geslaagd! Karen is er zichtbaar heel blij mee en wordt door ieder van harte gefeliciteerd! Ze mag zich nu in de - helaas nog veel te dunbevolkte - gelederen van de vrijwillige vrouwelijke molenaars scharen.

De commissie gaat daarna eerst eens lunchen in het gastvrije restaurant "De Boerderij" bij de mooie Fraeylemaborg in Slochteren. Molenaar Klöpping vertelt tijdens het eten hoe de molen van de Groote Polder er is gekomen: een bonte geschiedenis met een vulkaan, een borgheer, boeren met de pet in de hand onder een bloedrode hemel. Vraag hem er gerust naar als je eens op de molen komt! De uitstekende uitsmijters en sandwiches smaken "tot aan t lutje toontje tou", net als de koffie en cappucino's. Voldaan gaat het weer naar de molen waar Fred Bisschop inmiddels al wat nerveus op en neer drentelt. Ook hij komt "onder het mes" en ook hij wordt stevig onder handen genomen in drie rondes. Maar ondanks verwoed proberen vinden de heren ook al niet veel gaten in het betoog van Fred en ook hij blijkt vaardig met touw en zeilen. GESLAAGD! Jannes Tigelaar, zijn instructeur, had niets gezegd tegen Fred, maar was "stiekum" toch langsgekomen: dit is al de vijfenveertigste leerling die hij door het examen heeft gekregen. Er zijn er niet veel die hem dat na kunnen zeggen..Fred en zijn instructeur Jannes Tigelaar

Fred is zo blij dat hij spontaan zijn leermeester omarmt, en ook Klöpping krijgt een spontane omhelzing - die had hem immers in de afgelopen zes weken geholpen thuis te raken op de molen van de Groote Polder. "Die omhelzing is ook voor Lex hoor!" zegt Fred, daarbij verwijzend naar Lex van der Gaag, de andere helft van het instructeursduo op de molen van de Groote Polder. "Ik geef het door!" belooft Henk.

Inmiddels is de zon volop gaan schijnen en de commissie staat een tijdje tegen de zuidmuur van de molen op te warmen. Mulder Klöpping is het gewend, die koude wind, maar de rest van de mannen vind het maar guur zo op de kale Groninger vlakte. Ids van der Honing komt ondertussen ook aangelopen, samen met zijn instructeur Dirk Jan Tinga. Beiden feliciteren de nog steeds nagloeiende Fred, die nu verheugd huiswaarts gaat. Dan blijven de mannen van de commissie, mulder Klöpping, Dirk Jan en Ids achter - en opnieuw wordt het blijspel in drie bedrijven opgevoerd: kruien, zeil voorleggen, zeil wegnemen, naar binnen. In de kap, dan naar de leszolder.  En ook nu laat men zich koffie, koek en zowaar nog wat overgebleven paaseitjes smaken terwijl Ids slagvaardig de vragen beantwoord. Ook hij moet even wachten en dan... "we hebben gewikt en gewogen, maar..."

Ids en zijn instructeur Dirk Jan Tinga .. drie keer blijkt scheepsrecht en ook Ids is geslaagd.

Na afloop dankt de commissie de molenaar van harte voor de gastvrijheid en voor een zeer geslaagde (maar wel wat frisse..) dag. De molenwereld is weer drie molenaars rijker!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is de komende dagen droog met soms veel zon en soms wat meer bewolking. De windrichting is de bepalende factor voor de temperatuur. De wind komt aanhoudend uit noordoostelijke richting, maar het verschil zit 'm in het detail: Is de wind iets meer noordelijk, dan is het wat frisser. Is de wind een fractie meer oostelijk, dan kan het lokaal zelfs zomers warm worden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-