Tijdslijn 98 dagen (maa 29 apr 2024 ... din 23 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Aprilletje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Molenweekend Entreprise Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Martin van Doornik   
donderdag, 18 mei 2017
Sjing... 10 euro ..De ‘Entreprise’ heeft tijdens het Nationale Molenweekend alleen op zondag 14 mei 2017 gedraaid. Die dag was voor mij niet vlekkeloos verlopen, want ik heb pech gehad met m’n fiets. Aangezien m'n vrouw die dag de auto nodig heeft, ging ik per trein van Baflo naar Kropswolde met een overstap op het Groninger Hoofdstation, dan 10 minuten fietsen naar de molen. Per auto is dat 37 minuten van mijn huis naar de molen, maar met fiets en trein wel anderhalf uur.

Op zich niet erg, maar in de trein ben ik m'n fietssleutel kwijt geraakt en geen tijd om hem te zoeken, want de trein reed door naar Weener. Stond ik daar uitgestapt op het perron van Kropswolde met het achterwiel op slot.. Ik ben heel erg gesteld op mijn gele Giant-fiets, waarmee ik al tientallen internationale fietstochten heb gemaakt. Nog een maand geleden heb ik in Wallonië gefietst; vorig jaar in vier andere landen. Er was geen reservesleutel meer, die ben ik in 2006 in Rome (Italië) verloren, zodat ik heel zuinig op die ene overgebleven sleutel ben geweest. Ik heb collega-molenaars Bert en Vincent per sms verwittigd, dat ik wat later zou komen. Dan maar per trein terug naar Groningen, want er is bij het Hoofdstation een fietsenmaker, die op zondag open was. Slot doorgeslepen, en men vroeg daar 10 euro voor 5 seconden werk! Schandalig gewoon. Binnenkort een nieuw fietsslot kopen.... best een dure Nationale Molendag. Op dezelfde treinkaartje weer terug naar Kropswolde gegaan.

Op de ‘Entreprise’ zijn er vrolijke vlaggetjeslijnen tussen de wiektoppen gespannen. Mijn onderweg bij de AH gekochte lunchpakket, dat ik op de koffietafel in de molen heb neergelegd, bleek wat later foetsie, gestolen te zijn. Wie deed dat zou zoiets? Ik beschuldig niet graag iemand maar leuk vond ik het niet meer. En ik ging na afloop tegen kwart voor vijf met een knorrende lege maag naar huis.... Ik denk erover om een lockerkastje met slot in de molen te plaatsen voor de spullen van de molenaars.

Eén van de bezoekers was Sye Hoekstra, de molenaar van ‘De Hoop’ in Holwerd (Fryslân), waar ik de zaterdag ervoor op bezoek ben geweest. Het is een heel bijzondere molen, waar de beide pelstenen heel ongebruikelijk een zolder lager liggen dan de stellingzolder! Daarbij is het spoorwiel vrij hoog onder de kapvloer gelegen met extreem lange pelspillen. Het luiwerk is daar ook nog voorzien van een gaffelwiel, heel apart voor het noorden van ons land. Alleen ‘De Kaai’ in Sloten heeft ook een gaffelwiel. Met het bouwjaar 1713 is ‘De Hoop’ dus ruim drie eeuwen oud. Je wordt daar binnen omgeven door eerbiedwaardige oude balken. Het is een stellingmolen met een houten onderbouw. Molenaar Hoekstra bracht met z’n motor dus een tegenbezoek aan de ‘Entreprise’. Door de nare nasmaak in mijn gedachten vanwege de verloren fietssleutel, had ik Sye in eerste instantie niet herkend. Excuses!

Het was ook een vrij gevaarlijke dag voor de ‘Entreprise’ zelf. Er gingen pittige wolken over met verraderlijke winden eronder en kans op onweer. Vincent stond regelmatig in telefonisch contact met zijn vrouw, die thuis de buienradar op de computer controleerde. Zeilen vlug gezwicht en de onderste wiek aan de ketting vastgelegd en iets later weer opnieuw draaien. Het is onze eigen verantwoording om de vlucht van bijna 25 meter goed in het gareel te houden. Ook de kap gekruid naar andere richtingen. Ik denk dat er ongeveer twintig bezoekers op de molen zijn geweest.

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: nu de meivakantie is begonnen, is het meteen de warmste week van 2024 tot nu toe. Daarnaast is deze week de zon vaak te zien, maar er zijn ook wat wolkenvelden en vooral vanaf woensdag is er kans op (soms stevige) regen- en onweersbuien.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-