Molenstichting Midden- en Oost-Groningen - Raam gerepareerd


Tijdslijn 98 dagen (maa 18 maa 2019 ... din 11 dec 2018)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!

De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.

 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Zuidwest - regennest.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Raam gerepareerd PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Martin van Doornik   
woensdag, 4 april 2018
Oud en nieuw - the circle of life..Er is gemeld dat het westelijke raam van de luizolder van de Entreprise door de storm van 5 oktober 2017 eraf is gewaaid en via de schijfloop en de kaar op de steenzoldervloer is gevallen. Van zowat vijf meter hoogte. De kaar hing als gevolg hiervan scheef op de kaarbomen en de kuipdeksels en de zakkenbok waren nat geregend. Flinke schade aan het raam. Twee hoeken waren versplinterd, de bovendorpel en enkele ruitjes gebroken.

Ik heb in de dakkist een met waterdichte folie beklede noodplaat gezet. Die plaat was volgens afmetingen van het kapotte raam op maat gezaagd, maar bij het plaatsen was de plaat toch te smal. Hij steunde amper op de randen van de steunlatten tegen de zijkanten van de dakkist.

Raampje in de lappen

 

Ik had eigenlijk de dakkist eerst moeten opmeten, maar dat was nu mosterd na de maaltijd. Met moeite gecentreerd en vastgespijkerd, anders gleed hij zo naar buiten. Het verklaart waarom er een schroef door de onderdorpel van het kapotte raam in de vensterbank van de dakkist was aangetroffen, om het raam te centreren. De steunlatten aan de zijkanten hadden nauwelijks functie. Die schroef is door de werking van het hemelwater later doorgeroest. Het raam werd alleen nog op zijn plaats gehouden door een veel te korte wervel aan de bovenkant. Links en rechts in de ruimte tussen het raam en de dakkist kon ik mijn vinger stoppen. Het zaakje door weer en wind een beetje laten rammelen was al voldoende voor het incident van 5 oktober 2017.

 

Ik heb het kapotte raam mee naar huis genomen. Ik kon gratis aan wat sloophout van meranti, dezelfde houtsoort als van het raam zelf, komen en dan aan de slag. Naast het repareren van het raam met nieuwe stukken hout diende er links en rechts aan de zijkanten van het raam een 11 mm dikke strook van meranti gelijmd en geschroefd te worden. Dus het raam is nu breder gemaakt.

 

Mooi nei hörntje der in!

 

Van alle zestien ruitjes zijn de glaslatjes losgemaakt, de roestige spijkertjes door koperen exemplaren vervangen en voorzien van siliconenkit opnieuw aangebracht. Vooral de naden van 45° in de verstekhoeken waren niet eens waterdicht gemaakt. Dat verklaart waarom de vier ramen van de stellingzolder, die dankzij hun water-ontvangende schuine helling nu behoorlijk verrot zijn. Ze waren in 2010 nieuw gemaakt! Wij zullen nog bekijken wat er met die ramen moet gebeuren. 

 

Gereedschapsvenster

 

Verder is het hele raam opnieuw in de verf gezet. Na het goed drogen is het raam op 1 april 2018 (geen grapje) op 21 meter hoogte in de luizolder terug geplaatst, voorzien van twee nieuwe wervels. Het was geen gemakkelijk karwei, want binnen kon ik alleen op de ijzerbalk en schijfloop staan of zitten, die ik vanwege het sta-in-de-weg luiwerk al kruipend over ruim driekwart van het spoorwiel moest bereiken. Nu zit het herstelde raam weer mooi op zijn plek!

 

 

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is wisselend bewolkt met steeds meer opklaringen. In de noordelijke helft komt nog een enkele bui voor.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-