Tijdslijn 98 dagen (din 9 aug 2022 ... woe 4 mei 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Begin augustus met regenvlagen, in de laatste dagen zal de regen ons weer plagen.
Nieuws! arrow Zoeken
Molenvalken Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Helmantel   
zondag, 5 augustus 2012

“In de maand mei leggen alle vogeltjes een ei” - dat dat spreekwoord in dit geval juist is, bewijst de inhoud van dit bericht over een paar torenvalken, die poldermolen De Ruiten uitkozen voor hun nest, het broeden en uiteindelijk met succes groot brengen van hun jongen.

 Nadat een paar jaar geleden de eieren uit een valkennest, vlak voordat ze zouden uitkomen, werden opgevreten door een steenmarter, lukte het een paartje om het afgelopen seizoen vier jongen groot te brengen.

Torenvalken in het molennestBovenop de rand van het riet van de romp, in een kuiltje, in een hoek van het achtkant, direct achter de rietplank, werd weer een nest “gebouwd”. De bewoner van het voormalige molenaarshuis, Auke Postma, kon vanuit zijn woonkamer waarnemen dat het broeden was begonnen.

In de periode daarna volgden de molenaars de stand van zaken rond het broedsel en werd ongeveer begin juni geconstateerd dat er jonge vogels in het nest zaten. Met veel omzichtigheid werd het werk aan / bij de molen gedaan om het verstoren van het nest te voorkomen.

De valkjes vonden het allemaal best, zo te merken. Ze trokken zich weinig aan van molenaars en andere natuurliefhebbers die kwamen kijken. Uiteindelijk lukte het zelfs om een foto te maken - zie de foto rechts - van een ouder die zijn jongen aan het voeren was. Deze unieke foto graag niet zonder toestemming van mij (Henk Helmantel) gebruiken.

Torenvalk: een van de jongen De valken-ouders vlogen af en aan met hun gevangen prooi om die aan hun jongen te voeren. De beestjes groeiden als kool; de groei was bijna waar te nemen.

Op 25 juni jl. werden de vier jonge vogels voorzichtig en deskundig uit hun nest gehaald en geringd, gewogen en gemeten door Rinus Dillerop (van Dillerop Natuuradvies) uit Schildwolde, daarbij geassisteerd door molenaar Henk Helmantel. Bijgaand de ringgegevens van de 4 jonge torenvalken:

 

Jong nummer..
 Vleugel (mm)
Gewicht (gr)
 Leeftijd (dagen)
 1 90 190 13,9
 2 93 220 14.2
 3 88 210 13.6
 4 70 190 11.8
Het 1e ei is rond 9 mei gelegd.

De laatste foto’s werden gemaakt op zaterdag 14 juli jl. De drie (van de vier jongen) konden toen al goed vliegen, maar waren nog veelvuldig in of in de directe omgeving van hun nest te zien. Ongeveer een week daarna waren ze echt uitgevlogen.

Een geweldige belevenis!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de as van een krachtige zone van hoge barometerstanden bevindt zich vandaag en de rest van deze week ten noorden van ons land. Daardoor waait de wind uit oostelijke richtingen en wordt warme tot zeer warme continentale lucht naar ons land getransporteerd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-