Tijdslijn 98 dagen (maa 29 apr 2024 ... din 23 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
April veranderlijk en guur, brengt hooi en koren in de schuur.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Jan er ook door! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
maandag, 8 oktober 2012
En opnieuw is vanmiddag een leerling van de Slochter Molenstichting geslaagd: deze keer onze Jan Danes! Jan, van harte gefeliciteerd.

Het ging allemaal van een leien dakje, vertelt Jan. Het examen was op molen "De Onrust" in Oude Pekela. Om 15.30 uur stond de commissie te wachten en nam Jan eerst mee op de stelling. Het was een dag zonder wind en dus hoefde Jan niet eens te kruien. Wel - ter demonstratie - een zeiltje voorleggen. Er werden vragen gesteld over de stelling, kruilier en kruirad, paltouw en kneppel. Welke andere typen molens Jan nog kende? En dan over de wieksystemen: Jan kwam er nu echt in en vertelde volop over Dekker, Van Busselneuzen en Ten Have kleppen, fokwieken en zelfzwichting. De commissie wilde weten of er nog een andere manier was om de molen op te hogen in plaats van middels een stelling - eh.. nee.. nou, de beltmolen. Oh ja!

Er was al heel wat tijd voorbij gegaan op de stelling, dus nu snel naar boven, de kap in. De molenas draait deels in de lange spruit - welke problemen kan dat geven? Nou ja, de boel moet niet verzakken natuurlijk, dan slijt het aan. Wat zijn dan oorzaken van dat zakken? Dat kon Jan ook vertellen. Dan werd het smeren doorgenomen, en de vraag gesteld wat je kunt doen als noodmaatregel als het buikstuk aanslijt: een eventueel plankje tussen rijklamp en rust wegnemen. Hoe versteek je de vang? Jan wist het. Welke kruiwerken kennen we? Nou, dat wist Jan ook al.  Een snelle blik op het horloge, want de tijd schoot vooruit en het was al bijna vijf uur - vlot naar beneden dus en nog wat vragen over kuip, kaar, klapspanen, de schuddebak en andere maalstoeldelen. Wat voor rijn is dat, Jan? Een Engelse kantelrijn, meneer. Hoe heet dit ding? De bolspil. Oei, het is bijna tijd!

Dan, beneden aan tafel aangekomen nog wat gevraag over de oliemolen en de vraag wanneer je moet zwichten op een oliemolen. Als het te hard gaat. Ja, hoe heet dat? Spaken, maar dat wist Jan dan even zo snel niet meer.  De commissie, blij dat Jan ook eens iets niet wist, vulde aan dat dat 'te snel lopen' ook kan bij een zaagmolen. Dan het weerkaartje er eens bij gehaald en wat vragen over het weer. Het kaartje laat zien dat we  in een hoge druk gebied zitten en er geen wind is -  maar dat hadden we ook al gemerkt. Dan nog de vragen over het lagedrukgebied wat ten noorden, zuiden of recht over trekt. En er komt een bui langs, moet je nu ruimen? Nee, even afwachten, desnoods even de vang er op. Dan een plaagvraag als slotvraag: "Het waait heel hard, molen staat omgekeerd. Wat ga je doen?" - Niks, wist Jan. Je bent me daar gek, het ding staat stil, op de vang, met de ketting er op en de bliksemafleider er op, mogelijk zelfs wel met stutten in het bovenwiel.. 

Dan kwam het verlossende woord - en felicitaties. Opnieuw mogen we in Slochteren "uit eigen kweek" een molenaar verwelkomen. Jan wil graag gaan werken op molen de Entrreprise in Kolham - en we denken dat dat wel gaat lukken! 
 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: nu de meivakantie is begonnen, is het meteen de warmste week van 2024 tot nu toe. Daarnaast is deze week de zon vaak te zien, maar er zijn ook wat wolkenvelden en vooral vanaf woensdag is er kans op (soms stevige) regen- en onweersbuien.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-