Tijdslijn 98 dagen (vri 12 jul 2024 ... zat 6 apr 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Fraeylema opgeknapt Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
vrijdag, 23 november 2012

Kuren - komt dat aal goud? Het is alweer bijna een half jaar geleden dat molenbouwer fa. Poland uit Oterleek (NH) aan het werk is geweest bij de Fraeylemamolen. Er waren keurig foto's gemaakt, maar het kwam er maar niet van om ze ook op deze webstek te plaatsen. De zomervakantie zat in de weg, dan kwam de oplevering van het werk aan de Entreprise, de Windlust en Stel's Meulen die even voorgingen - en de webmaster geeft ook nog les. Maar beter laat dan nooit - bij deze alsnog, met dank aan molenaars Beugel, Uil en Helmantel, de foto's en een beschrijving van de werkzaamheden.

Fraeylema's oude windpeluwDe bovenas gestutDe "windpeul" van de Fraeylema was erg slecht geworden en ook het voorkeuvels was bepaald niet stevig meer. Verder was één roede - de binnenroede - ook behoorlijk zwak geworden en toonde grote gaten. Eind juni kwam Krik onder bovenasOterleek en begin met het werk aan de windpeul. De windpeul - zoals te zien is op de foto links - had een aantal stevige langsscheuren en was deels rot. Op de foto's rechts zien we dat de windpeluw er al uit is - de bovenas is middels een tijdelijke constructie gestut. Dat gaat tegenwoordig met een dommekracht.

Peul gaait daam op Voorkeuvelens bijna klaarDe nieuwe onderdelen werden met een handig heftruckje naar de molen gereden (foto links). Gelukkig hield de constructie het en zakte het truckje niet weg! Toen uiteindelijk de nieuwe windpeul geplaatst was en het voorkeuvelens er weer stond zag de molen er alweer een stuk mooier uit, zie de foto rechts.Je ziet daarop ook dat de oude binnenroede al van zijn hekwerk was ontdaan. 

De Fraeylema - propellormolen Hekkens op dieplader Nog wat later is de oude binnenroede verwijderd en staat de Fraeylema er maar wat raar bij - alsof het een vliegtuig is, met een propeller.. gelukkig duurde die toestand maar kort, de nieuwe roede werd al vlot daarna gestoken. 

Op de foto rechts zien we de nieuwe roede, met de hekkens er al voor de helft aan, op de dieplader liggen. Beroemd is de vraag van een voorbijganger waarom dan ook die andere helft niet ook al in de warme werkplaats was ingestoken Weet het nog niet ... 

Roede steken Dat zien we op de foto links - het steekt toch wat moeilijker als je roede helemaal opgehekt is... Maar uiteindelijk is dan de molen weer bedrijfsklaar en staat hij er weer fier bij, tot genoegen van de molenaars en de trotse eigenaar!

En dan is het klaar!

 

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanavond en vannacht is het landinwaarts vrijwel droog. In de kustprovincies blijft het vrij nat met buien. Morgen is nog een bewolkte, buiige en vrij koele dag. Vooral na het weekend wordt het plaatselijk zomers warm.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-