Tijdslijn 98 dagen (zat 20 apr 2024 ... zon 14 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Sneeuw in april is geen nood, maar nachtvorst dan maakt alles dood.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Russen op De Ruiten Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Helmantel   
zondag, 10 maart 2013
Molentje in de tuin bij Henk II Bij het opentrekken van de gordijnen, vanmorgen, zag ik dat er in de schoepjes van het door mijn zus gemaakte molentje, al weer een beetje sneeuw zat. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat, 50 jaar geleden, mijn vader tot in april 1963 dagelijks bezig was met sneeuwruimen. Hij was toen vanaf 1 december 1962 bij de plantsoendienst van de gemeente Baflo komen werken en “viel” -zoals dat wel wordt gezegd- “met zijn neus in de boter” (lees sneeuw).

Waarom nou deze mijmeringen?

Onze webmaster, Henk Klöpping, herinnerde mij er onlangs aan, dat ik nog een artikel voor onze webstek zou maken over een prachtige zomerse gebeurtenis bij poldermolen De Ruiten. Door een aantal omstandigheden, die er nu helemaal niet meer toe doen, lukte het niet om direct daarna aandacht aan die gebeurtenis te schenken. En, zoals zo vaak: “Van uitstel komt …..” AFSTEL ? Dat mag zeker niet gebeuren! Daarom hierna: Het bezoek van een 30-tal ouders van Tsjernobyl-kinderen aan poldermolen De Ruiten.

We schrijven 29 juni 2012. Op initiatief van de bijzonder actieve “Stichting Hulp Tsjernobyl Kinderen Siddeburen e/o”, bracht een groep van een kleine dertig ouders van deze kinderen een bezoek aan poldermolen De Ruiten aan de Groenedijk te Slochteren.

Deze stichting zet zich al vele jaren in, om met regelmaat kinderen, uit het gebied, waar de grootste nucleaire ramp uit onze geschiedenis plaatsvond, voor een onbezorgde en gezonde vakantie naar onze gemeente te laten overkomen. In 2012 was het de beurt aan de ouders van een aantal van de ca. 600.000 kinderen uit het getroffen gebied, die nog steeds te maken hebben met gezondheidsproblemen, om een bezoek aan onze omgeving te brengen.

Witrussen bij de Ruiten i De ouders in de gemeente brachten een paar weken door bij een aantal gastgezinnen en werden onder meer verrast met een bezoek aan De Ruiten. De groep ouders genoot met volle teugen van het bezoek. Door tussenkomst van de tolk kon molenaar Henk Helmantel het gezelschap over de prachtige molens van onze stichting en hun geschiedenis en in het bijzonder over De Ruiten informeren. Henk voor de russen.. Na het bezoek aan De Ruiten, één van onze drie poldermolens, met behulp waarvan het omliggende gebied ooit in cultuur kon worden gebracht, vertrok de groep naar Termunterzijl, om daar de moderne versie van de “poldermolen”, het gemaal Rozema , te bewonderen.

Bij gemaal Rozema Wilt u meer informatie over de eerdergenoemde stichting ? Ga dan naar www.tsjernobylsiddeburen.nl

Een molen in Wit Rusland

In aansluiting op het bezoek van de groep Tsjernobyl-ouders aan poldermolen De Ruiten, stuurde de secretaris van de stichting, Kees Mollema, nog een aantal foto’s van de molen in Belarus (Wit Rusland). De molen staat in een soort openluchtmuseum (Dudutki Museum Belarus; www.dudutki.com )

Kees Mollema bracht, samen met o.m. zangeres Marga Bult, die ambassadrice is voor de stichting, in 2009 een bezoek aan het gebied, waar de kinderen wonen, die door de “Stichting Hulp Tsjernobyl Kinderen Siddeburen e/o” (www.tsjernobylsiddeburen.nl) een onvergetelijke vakantie krijgen geboden.

Witrussische molen

 Witrussisch takrad

 Witrussisch rondsel

 
< Vorige   Volgende >
 
Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: dit weekend hebben we nog altijd te maken met ondermaatse temperaturen voor de tijd van het jaar. Bovendien vallen daarbij vooral vandaag nog buien en staat er een stevige noordwestenwind. Ook na het weekend blijft het fris met een toenemende kans op nachtvorst.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-