Tijdslijn 98 dagen (zat 4 mei 2024 ... zon 28 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Kamillegeur in mei, brengt de zomer dichterbij.
Nieuws! arrow Activiteiten arrow Opleiding
Van borg tot brug Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
zondag, 14 april 2013
CE2010 - Impressie fototentoonstellingHet voorterrein van de Fraeylemaborg was op 14 april 2013 om 14.00 uur de startlocatie van de nieuwe wandelroute "Van Freaylema tot Fraeylema". Onder leiding van een gids lopen deelnemers vanaf het voorterrein van de Fraeylemaborg naar de Fraeylemamolen aan de Groene Dijk.  De wandeling ontstond uit een samenwerking tussen onze Slochter Molenstichting en de Fraeylemaborg.

De route voert onder meer door het dorpshart van Slochteren en het Lutje Bos. Het Lutje Bos maakte in de jaren dat de molen werd gebouwd deel uit van de oprijlaan van de Fraeylemaborg. Die liep naar de Groenedijk omdat deze ook in natte tijden droog bleef. Toen de Hoofdweg (toen nog 'het padje' genoemd) later belangrijker werd werd de weg door het Lutje Bos niet meer als oprijlaan gebruikt en kwam men via de Hoofdweg op de borg. De doorsnijding met de provinciale weg in de jaren zeventig maakte tijdelijk zelfs helemaal een eind aan de mogelijkheid om in een rechte lijn van borg naar dijk te lopen. Later is middels een loopbrug deze functie hersteld.

Onderweg wordt aan de historie, natuur en cultuur aandacht besteed. Met name aan de relatie tussen bewoners van de borg en de molen. Uit de naam "Meneers meulen" - zoals de Fraeylemamolen door sommige oudere Slochtenaars nog steeds benoemd word - blijkt al wel wie het voor het zeggen had op de Fraeylemamolen: de heer van het dorp, "meneer" De Sandra Veltman.

De Sandra Veltman was voor de omgeving een zegen na de koude en armoedige regeerperiode Piccard. Die had in zwaar weer gezeten; hij moest een schuld van 70.000 guldens afbetalen. Om aan geld te komen had hij onder meer grote delen van het Slochterbos laten kappen. De borg moet in de dagen een armoedige indruk hebben gemaakt: weinig of geen onderhoud en het bos en park gekapt en verwaarloosd. Voor 'neimoodse' dingen als molens om het drassige land droog te malen was er al helemaal geen geld.

Dat veranderde toen De Sandra Veltman in 1781 de borg kocht. Hij was een rijke koopman die zich wel wat kon permitteren. Het zal dan ook geen toeval zijn dat na zijn aantreden er ruimte kwam om de Groote Poldermolen te bouwen (1783). Ook werd de borg verbouwd, werden er nieuwe schathuizen gebouwd en werden park en bos aangepakt. En uiteindelijk werd ook 'meneers meulen' in 1786 opgeleverd. 

Dit en meer kunt u horen tijdens de wandeling, die ongeveer 3 kilometer lang is en die ongeveer een uur duurt. Aanmeldingen via telefoon 0598-421568.  

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: dit weekend passeert een volgende storing. Vanmiddag en vooral vanavond vallen er buien, lokaal met onweer. Morgen klaart het op, maar in het noorden is het nog lang grijs met aanvankelijk ook af en toe regen.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-