Tijdslijn 98 dagen (din 30 mei 2023 ... woe 22 feb 2023)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
De mei is vast de hoed en pet tot last.
Nieuws!
Restauratie Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Administrator   
Artikelindex
Restauratie
molenentreprise.nl
Bouw achtkant
Hout keuren
De eerste lading Bilinga
De eerste fotos
Een stukje geschiedenis
Voortgang bouw achtkant en stelling

Hieronder drie afbeeldingen uit week 13-2009.

 frezen houtverbinding
 Het gat -waar later de pen van een vaste legeringsbalk in past- wordt op maat gefreest.
 vaste bint
 Het eerste vaste gebint geheel gemonteerd.
 
 bouwpakket stelling
 De stellingonderdelen liggen gereed om in mei geplaatst te worden.

Bouw bovenachtkant molen Kolham begonnen

Een bovenachtkant wordt eerst in de werkplaats van de molenbouwer bewerkt en in elkaar gezet. Het is dan ook -evenals meer onderdelen aan een molen- als een soort bouwpakket in- en uit elkaar te nemen. Vorige week is men begonnen met het eerste gebint. Het gebint is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet één van de acht velden van een achtkant. Dit type molen kent twee gebinten die in het hart van de constructie staan. De overige vaak zware balken worden hier aan en op bevestigd om uiteindelijk de achtkante constructie te vormen. Hier direct onder op de foto ziet u het eerste gebint liggend op de vloer van de werkplaats. Het bestaat uit twee tegenover elkaar geplaatste achtkantstijlen, waar de drie legeringsbalken (molenaarslatijn) op zijn gelegd. Op deze wijze kan de houtverbinding het best worden uitgetekend en gemaakt. Op de afbeelding daaronder is een tekening te zien van twee gebinten, die bij het maken van de achtkante constructie op de uiteindelijke locatie rechtop zijn gezet. Bij de volgende afbeeldingen komen we hier op terug. Wanneer nodig ook weer met verklarende tekeningen.

 gebint
 Het eerste gebint
 tekening twee gebinten

De twee gebinten in het hart van de molen. U herkend de constructie uit de foto hierboven. In Groningen wordt het gebint een JUK genoemd. 
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het is de komende dagen droog met soms veel zon en soms wat meer bewolking. De windrichting is de bepalende factor voor de temperatuur. De wind komt aanhoudend uit noordoostelijke richting, maar het verschil zit 'm in het detail: Is de wind iets meer noordelijk, dan is het wat frisser. Is de wind een fractie meer oostelijk, dan kan het lokaal zelfs zomers warm worden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-