Tijdslijn 98 dagen (din 9 aug 2022 ... woe 4 mei 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Menigeen heeft het al ondervonden, wervelwinden zijn aan augustus verbonden.
Nieuws!
Restauratie Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Administrator   
Artikelindex
Restauratie
molenentreprise.nl
Bouw achtkant
Hout keuren
De eerste lading Bilinga
De eerste fotos
Een stukje geschiedenis

Keuren hout molen Kolham: een verslag

Een verslag van Hans Bergman, molenaar van de Entreprise

Op verzoek van Lammert Groenewold ben ik op 3 maart 2009 naar Eextahaven (Heiligerlee) gegaan om aldaar het hout voor de nieuwbouw te bekijken.

Hout Kolham met schaalmolen

Het eerste wat ik zag toen ik aankwam was het draaiende molentje van Molema. Deze had ik natuurlijk eerder gezien maar nog nooit draaiend. Bij nader onderzoek bleek dat een stagiaire van Molema de opdracht had de molen goed na te zien en ook even te laten draaien. Het was een mooi gezicht dat draaiende molentje en aangezien er een straffe zuidzuidwesten wind stond maakte hij z'n enden ook behoorlijk. “Gaat hij niet te hard?” vroeg een trotse aspirant molenaar. Na hem gerust gesteld te hebben en met de bemoedigende woorden dat hij hier bij de goede baas was voor eventueel herstel, vervolgde ik mijn weg naar binnen, waar ik hartelijk door de molenbouwers Guus Zantinga en Erik Ufkes werd ontvangen.

Even een rondje door de werkplaats gemaakt waar ik al een indrukwekkende partij zeer mooi hout voor onze molen zag liggen! De Smid van Molema was bezig een mooi hek voor een villa van de Blauwe stad te maken. Ook was men bezig met een dubbele "windroos" bestemd voor een Duitse molen. Zoals meestal in Duitsland werd ook dit zeer degelijk gemaakt, en dan te bedenken dat een dergelijk type molen in Nederland bijna niet voorkomt. Petje af. Inmiddels was ook Gijs van Reeuwijk gearriveerd. Hij zou het binnengekomen hout keuren. Ook was er een vertegenwoordiger van de firma PontMeyer bij, die het hout geleverd had. Het bleek dat het hardhout afkomstig was uit Zuid Afrika en in opdracht van de fa. aldaar ter plekke was gezaagd.

Het hout was allemaal in bundels verpakt. Daaromheen zaten mooie planken van ongeveer 1,5 cm dik zodat er geen beschadigingen tijdens het transport zouden optreden. Dat is ook niet gebeurd. Alles zat keurig soort bij soort. Bijvoorbeeld een pakket schoren, mantjes, dekkers, liggers, enzovoort. Alles werd door Van Reeuwijk nagemeten en gecontroleerd. Hij was dik tevreden over kwaliteit en afwerking. Ook het andere Europese hardhout was van prima kwaliteit, eveneens keurig verpakt en voldeed volgens van Reeuwijk ruimschoots aan de eisen. Met name de koningspil was een zeer mooie lariks met een prachtige tekening. Na keuring van alles wat bij Molema in opslag was gebracht, gingen wij samen naar PontMeyer om daar de rest van het bestelde hout te bekijken. Het betrof het zolderhout (vloeren) en de stellingplanken. Dit blijft hier zolang liggen tot Molema het nodig heeft. Alles was keurig verpakt!

Na dit bezoek hebben we nog even wat nagepraat en met de groet: “Tot morgen in het dorpshuis.” (zie bericht over de Informatieavond van 4 maart 2009) weer huiswaarts gegaan. Interessant en mooi!

keuren hout molen kolham
Keuren hout molen Kolham;
keuren hout 3 maart 2009
Keuren hout 3 maart 2009
Nieuw hout met kapotte bovenas van Kolham
Nieuw hout, kapotte bovenas Kolham

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de as van een krachtige zone van hoge barometerstanden bevindt zich vandaag en de rest van deze week ten noorden van ons land. Daardoor waait de wind uit oostelijke richtingen en wordt warme tot zeer warme continentale lucht naar ons land getransporteerd.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-