Tijdslijn 98 dagen (woe 24 apr 2024 ... don 18 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Een grote zon en bleek van schijn, dan zal het regenachtig zijn.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
In ere hersteld Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Louis van Kelckhoven   
zaterdag, 22 november 2014

Vraauw Bakker [Bron: Dagblad van het Noorden] [Foto's: Jan Danes] Na bijna een halve eeuw her en der in opslag te hebben gelegen, is het weidemolentje van Wolter Onne Bakker gerestaureerd en in ere hersteld. Gistermiddag nam zijn weduwe (86) het molentje feestelijk in gebruik. Met een stevige ruk aan een koord werd het naambord op het molentje onthuld: ‘Bakkersmeulentje, Wolter Onne Bakker 1923-2000’, staat erop te lezen. Klein maar dapper, zou het motto kunnen zijn van dat weidemolentje in de schaduw van zijn drie grote broers aan de Groenedijk in Slochteren.

De Kinderdijk in Noord-Holland geniet wereldfaam als typisch Hollands plaatje met molens. De Groenedijk in Slochteren doet daar niet voor onder: de Fraeylemamolen, de Groote Poldermolen
en De Ruiten vormen gedrieën dichter bij huis een al even aansprekend beeld. Sinds gistermiddag is daar een molen bijgekomen: Bakkers Meulentje. Een handzaam weidemolentje dat in de negentiende en twintigste eeuw werd gebruikt als aanbrenger van water uit lager gelegen delen van polders. Een weidemolen bracht het water naar de grote molens die de polders droog hielden.

Bakkers Meulentje bij opening Wolter Onne Bakker (1923-2000) plaatste in 1956 zo’n molentje op een stuk land tegenover zijn boerderij aan de Hoofdweg 145 in Harkstede. Hij had het laten maken in Noord-Holland, in Wormer, bij de gebroeders Rem. Gistermiddag nam Bakkers weduwe, Annie Bakker-Bosma (86), uit Harkstede, het gerestaureerde molentje in de schaduw van De Ruiten in gebruik. "Of ze misschien een stoel belieft"’, vraagt Henk Helmantel, molenaar van De Ruiten. "Nee", zegt mevrouw Bakker beslist, "dat lijkt zo oud." Stevig gearmd, haar stok in haar andere hand, loopt ze naar het molentje. "Wolter Onne Bakker was een eche molenman", weet Helmantel. "Een wijd en zijd bekend gezicht in de molenwereld." De weidemolen van Bakker raakte eind jaren zestig, begin jaren zeventig in onbruik door de ruilverkaveling.Mevrouw Bakker zegt helemaal versteld te staan van de publieke belangstelling. "Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden zijn"’, zegt ze met een blik op de vijftig aanwezigen.

Molenaar Helmantel vertelt kort iets over de geschiedenis. Hoe de ondertoren en het bovenhuis van het molentje eerst in Bakkers boerderij opgeborgen werden en daarna in de molens in Harkstede en Kolham lagen opgeslagen. Hoe vrijwilligers van de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer zich over de restanten van het weidemolentje ontfermden, hergebruikten wat nog bruikbaar was en doorbouwden tot er een volwaardige, functionerende molen stond. De restauratie was inclusief het maken van een zogenaamde roerom: een waaierpomp in de kelder waarop het molentje is geplaatst. Daarmee kan Bakkers Meulentje bij goede wind water verplaatsen.

"Een zelfredzaam molentje", weet Helmantel, "dat wind opzoekt om water te kunnen malen, maar zichzelf ook kan beschermen om te voorkomen dat het bij harde wind beschadigd raakt." Helmantel vond het molentje in onderdelen toen hij in 2005 als molenaar op De Ruitenvelder kwam. En nu is het molentje weer terug - zij het op een andere plaats, maar daarom nog niet minder mooi. 

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de nacht staat in het teken van buien. Woensdag trekt de noordwester aan en wordt het guur. Het gure weer wordt nog eens benadrukt door buien, soms met hagel en onweer.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-