Tijdslijn 98 dagen (maa 29 apr 2024 ... din 23 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Valt in april veel nat, dan zwemmen de druiven tot in het vat.
Laatste spinnekop gered Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de technische commissie   
maandag, 1 december 2014
Spinnekopje Woltersum 1930 Op een van onze oudere nieuwspagina's (bericht van 31 januari 2009) verscheen een geheimzinnig bericht onder de kop "Molen er bij?" We beloofden u "binnenkort" meer nieuws te brengen. Tsja, binnenkort is duidelijk niet gehaald. "Na verloop van jaren" was een betere aanduiding geweest. Maar goed: om toch bij de Nederlandse spreekwoorden en gezegden te blijven "Wat in het vat zit verzuurt niet". Nu, bijna 6 jaar later, kan ik namens het bestuur dan eindelijk de tip van de sluier oplichten. En ik beloof u vanaf nu in deze tekst wat kalmer aan te doen met die Nederlandse uitdrukkingen.

Waar gaat het over

t Hounderhokje Afgelopen vrijdag, 28 november 2014, hebben vrijwilligers van de Slochter Molenstichting de restanten van de laatste (!) Groninger spinnekop naar Slochteren gehaald. De Groninger spinnekop -het betreft hier een poldermolen- is een bijzonder molentype dat vroeger veel voorkwam, maar de laatste decennia volledig uit het Groninger landschap is verdwenen (noot: er staat nog 1 spinnenkop op een schuur in Wedderveer maar dat is een lattenzagertje).

Molentjewordt opgeladen Al in 2009 werd het eerste contact gelegd tussen Piet Groot uit Winsum/Marcel Duursma uit Pieterburen (zij hadden beide het molentje in beheer) en Lammert Groenewold (onze toenmalige secretaris). Het was een volkomen verrassing dat al die jaren deze historisch belangrijke restanten zó uit het beeld zijn gebleven. Piet en Marcel wilden het molentje afstaan onder de voorwaarde dat de Slochter Molenstichting de restanten zou redden om vervolgens het molentje weer maalvaardig te plaatsen op een goede locatie in de gemeente Slochteren.

Op weg naar de stalling Echter min of meer vlak na het eerste contact werd ook het projectplan voor herbouw van molen De David opgestart. Zowel Piet als Lammert leek het beter om volgtijdig te werken en de aandacht eerst op De David te richten. Dit bleek succesvol: molen De David is onlangs feestelijk geopend op zijn nieuwe plaats in Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum. Meer informatie over dat molentje via deze link: http://www.molendedavid.nl/. Dat betekent dat vanaf nu energiek gewerkt kan worden aan een project dat minstens zo belangrijk en aansprekend is namelijk: het weer oprichten van de Groninger spinnekop poldermolen.

Restanten van de laatste Groninger spinnekop

Voorzichtig naar binnen rijden De heren Grieto de Vries, Henk Helmantel en Roelof Beugel hadden zich in de afgelopen weken met het zo hoognodige voorwerk bemoeid; hoe komt het hier, waar kan het opgeslagen, wie zijn we nodig, etc. Vrijdag was het dus zover. Met medewerking van Arian Hosman uit Kolham -die door onze molenaar Jan Danes was overgehaald om mee te doen- was het transport geregeld. Arian heeft overigens een leuke facebookpagina: https://www.facebook.com/hosmankolham.

Terwijl Arian, Jan en Lammert naar Pieterburen togen, waren Roelof en Henk bezig om een plek in de loods te Slochteren geschikt te maken. De heer Derk Fokkens, die de restanten de afgelopen ruwweg 10 jaar op zijn erf in Pieterburen had liggen, had alles al vóór op het terrein liggen. Het bleek daarom een relatief kleine klus om de boel op de vrachtwagen te laden en naar zijn bestemming in Slochteren te brengen. Met behulp van Herbert Nouwens konden de restanten in genoemde loods worden getransporteerd.

In het kader van zijn 'gewichtige' maar ook zeer bekende kunstuitingen (geïnteresseerden volgen deze link: http://www.herbertnouwens.nl/) beschikt hij immers over een vorkheftruck. Vele handen maken zo licht werk. Aan het eind van de morgen was de klus geklaard. In de loods van Administratiekantoor Hulst ligt het molentje nu op betere tijden te wachten. Dat deed het al, maar nu staat het onder dak, dient niet meer als kippenhok, en is het beheer door zijn nieuwe eigenaar (de Slochter Molenstichting dus) gezekerd. Het hiervoor genoemde voorwerk is daarmee uitstekend in kaart gebracht want alles verliep vlekkeloos. Dank en hulde!

Veurzichteg jonges! De spinnekop -vroeger staande in Woltersum- heeft een roerig verleden en is zelfs enkele keren verbouwd waardoor zijn oorspronkelijk uiterlijk 'geweld' is aangedaan. Ook is de oorspronkelijke inrichting (een pomp-mechaniek; denk aan de oude waterpomp met hefboom) veranderd naar een vijzeltje. Toch wordt gepoogd de molen verantwoord in zijn oorspronkelijk staat terug te brengen. Dat kan, aangezien we beschikken over foto's en overige documenten.

Zo weten we van spinnekoppen dat ze vroeger in verschillende groottes voorkwamen. Dat is ook nog wel na te gaan wanneer je bijvoorbeeld op de website http://allemolens.nl/ oude foto's bekijkt. 'Onze' molen heeft een vlucht van ruwweg 8 meter en valt daarmee in de middengroep van dit type. Wanneer het project slaagt kan Slochteren zeggen dat zij beschikt over de enige spinnekop-pompwatermolen ter wereld!

Plannen

Leste loodjes.. De molenstichting heeft het plan opgevat om de restanten te gebruiken voor een gehele reconstructie van de molen. Ze hoopt de spinnekop na restauratie een plaats te geven aan de Groenedijk bij Slochteren. Een historisch gezien juiste insteek: de spinnekopmolen trof je daar vroeger ook aan. De molenstichting wil nu spoedig door met de te nemen acties. Het projectleiderschap is in handen van Lammert Groenewold, die met behulp van Piet Groot het historisch onderzoek afrondt. Dit landt vervolgens in een volledig projectplan met behulp waarvan de financiering rond moet komen. Aangezien de restanten nog moeten worden opgemeten en uitgezet in een bouwtekening met bestek kan op dit moment nog geen duiding worden gegeven van de kosten van dit sympathieke en unieke project.

Het volgende bericht zal niet meer 6 jaar op zich laten wachten!

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: nu de meivakantie is begonnen, beleven we meteen de warmste week van 2024 tot nu toe. De komende week kunnen we regelmatig van de zon genieten, maar we moeten ook rekening houden met plaatselijk een (stevige) regen- of onweersbui.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-