Tijdslijn 98 dagen (zon 28 apr 2024 ... maa 22 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als het vriest op Sint Vitaal, vriest het nog veertig maal.
Kamelen dood Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Henk Kloepping   
woensdag, 21 januari 2015

GP als schrijfbureau"Wat n boudel - ie kinnen der ja wel kamelen hollen" (wat een toestand, je kunt er wel kamelen houden). Degenen die wel eens bij de molen van De Groote polder zijn geweest hebben dat vast wel eens gehoord. Molenaars Groenewold en Klöpping stonden dan mismoedig bij het maalgat te wijzen en te kopschudden: kijk, meneer, mevrouw, geen water te zien. Daar sta je dan bij de oudste nog maalvaardige poldermolen van Groningen. Maalvaardig: ja. Malend? Nee. Gain wotter ja.  En de laatste jaren ging het ook hard achteruit met het gevlucht: de roeden zitten er dan ook al 40 jaar in en hebben het dus prima gedaan - maar ze zijn nu echt "af". Er waren al eens platen opgelast en daarmee hebben we het nog weer jaren gerekt, maar nu zijn ze toch echt aan het end (sic).

Maar gelukkig: er is hoop. Meer dan dat: er is verwachting!

Want dankzij de inspanningen van het bestuur van de Slochter Molenstichting (binnenkort de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen) en van de technische commissie is het gelukt om de plannen voor herstel en renovatie rond te krijgen. De molen van de Groote Polder krijgt dus een stevige opknapbeurt.

De firma Poland uit Oterleek (zie foto) was er jongstleden zaterdag als eerste bij om het feitelijke werk te beginnen. Nog niets spectaculairs: eerst maar eens de boel opmeten. Poland gaat een nieuwe windpeluw en voorkeuvelens plaatsen. Verder plaatst men een nieuw gevlucht. 

Kramer uit Metslawier moet ook stevig "aan de bak". In dit geval letterlijk: er komt een beschoeing langs het maalgat, de oude duiker wordt deels afgesloten en zo ontstaat letterlijk een 'maalbak'. Die wordt dan middels een pijp verbonden met de boezem. Afsluiter open: bak loopt vol - molen maalt het weer weg de boezem op. Oftewel: circuitbemaling. 

Oorspronkelijk zou de duiker waarmee het molengat aan de molenvaart is verbonden vervallen. Bemaling wordt immers al decennia (te) goed gedaan door het gemaal in Woudbloem - daarom is dat peil ook zo laag. Maar je weet nooit hoe een balletje rolt en met de wijzigingen in het klimaat verwachten we de komende jaren veel water. Een extra paar roeden om te helpen droogmalen zou dan wel eens handig kunnen zijn. Maar ook uit historische gronden is het mooi als we de originele bemalingsfunctie kunnen behouden.

Dat zou kunnen door de duiker die er nu ligt niet weg te halen, maar af te sluiten met een schuif. Komt ooit de nood aan de man kan de schuif open en zo is er dan weer een verbinding met de Groote Polder. 

Hoe het ook zal gaan, de molenaars van de molen van de Groote Polder zijn blij dat het nu zo ver is: de kamelen zullen worden verzopen. Jammer van die diertjes - gelukkig zijn ze 'virtueel'..

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vanavond waait het in eerste instantie in het noordwesten eerst nog even flink door, maar langzaamaan wordt het rustiger weer. Vanaf morgen zijn er perioden met zon en vanaf dinsdag ook kans op een (stevige) onweersbui. De temperaturen lopen op, met op woensdag in het oosten wellicht zomerse maxima.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-