Tijdslijn 98 dagen (zon 5 mei 2024 ... maa 29 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Als het dondert in mei, valt er dikwijls regen bij.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Dieuwertje Blok Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Lammert Groenewold   
vrijdag, 20 februari 2015

Dieuwertje BlokVrij plotseling vernam ik via het Groninger Molenhuis dat onze voorzitter Wim mij als contactpersoon voor een evenementje had voorgedragen. Gelukkig had ik tijd, dus dat kwam mooi uit.

Wat is er dan gebeurd?

Op 18 februari heb ik meegewerkt aan een uitzending van Landinwaarts, gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Ze kwam -met Roeli Broekhuis van 't Molenhuis- met een team langs bij de GP (eh, voor intimi de aanduiding van molen De Groote Polder aan de Groenedijk te Slochteren). Daar ben ik geïnterviewd over de relatie aardbevingsschade en molens. Ik moest vooraf de molen nog in de rouw zetten omdat ze dat graag wilden (n.a.v. de oproep vorige week i.v.m. het aardbevingsdebat in de Tweede Kamer). Opnieuw, want het is zeer ongebruikelijk om de molen lang in de rouw te laten staan.

Ik heb verteld dat schade aan onze grondzeilers nog wel meevalt maar bij korenmolens (door de hogere onderbouw) sneller vervelende schade/scheuren ontstaan. Ik heb aanvullend de problematiek van bodemdaling door aardgaswinning benoemd. Landinwaarts 26022015 Hierdoor komen namelijk op meerdere nieuwe plekken diverse maatregelen voor waterbeheer waardoor de oude windmolens na 150-200 jaar op een minder logische plek kunnen komen te staan. Met als gevolg droge vijzel en/of verlies van functie. Vervolgens hebben we in Kolham een scheur boven de toegangsdeur laten filmen.

Tenslotte heb ik als positieve wending benoemd dat het erfgoed niet alleen kan worden bekeken, maar ook beleefd, door het luisteren naar de verhalen die de vrijwilligers graag vertellen. En heb hierbij als tip van de sluier benoemd dat bij de bouw van de GP in 1783 juist in IJsland een vulkaan uitbarstte, met mist en oranje lucht als gevolg waardoor men in onze omgeving die nieuwigheid als waterbeheersing eerst maar wantrouwde. Leuke cliffhanger dunkt me, met dank aan Henk Klöpping die mij dit fenomeen een paar jaar terug vertelde. Maar ja: van een uur filmen blijft straks maar 5 minuten over. Ook nieuwsgierig naar wat er is overgebleven? Kijk naar de uitzending van 26 februari 2015 via: http://www.npo.nl/landinwaarts/26-02-2015/VPWON_1235999 (of klik op de foto hierboven).

Veel plezier.

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: langzaamaan wordt Bevrijdingsdag vanuit het zuiden overal droog. Morgen en overmorgen valt nog neerslag, maar vanaf woensdag lijkt een een aantal dagen droog te blijven en daarnaast wordt het ook warmer.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-