Tijdslijn 98 dagen (woe 29 nov 2023 ... don 24 aug 2023)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
IJs op de dag van Saturijn, het weer maakt daarna korte mette met dit venijn.
Nieuws! arrow Over ons arrow Bestuur
Bestuur Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het Bestuur   

De bestuurssamenstelling per 4 april 2022:
 

Voorzitter: dhr J.R. (Reint) Huizenga [ook lid CC,lid AC,lid leerteam,molenvriend]
lid sinds 15.05.2014. Reint heeft zich tot 1 november 2015 bezig gehouden met ons vrijwilligersbeleid. Per 1 november 2015 is hij voorzitter.  Reint over zijn rol: "Toen ik in begin 2014 voor de Molenstichting Slochteren ben gevraagd waren de voorbereidingen voor een fusie met de Molenstichting Oldambt tot de Molenstichting Midden en Oost Groningen (MSMOG) in volle gang. Op 1 mei 2015 ben ik met pensioen gegaan en had vanaf dat moment beduidend meer tijd. Na de fusie (begin 2015) kreeg ik de portefeuille “Vrijwilligers en educatie” en vanaf 1 november 2015 werd ik wegens omstandigheden voorzitter. Ik kwam in een voor mij totaal onbekende , boeiende wereld waarin veel meer speelde dan de molens alleen, die her en der in het veld staan. Molens horen onlosmakelijk bij Nederland en zijn absoluut cultureel erfgoed. Als bestuur hebben wij dan ook de plicht dit cultureel erfgoed te bewaken, onder aandacht van de bevolking te brengen en te conserveren voor ons nageslacht."   Zit namens het bestuur in de Commissie Communicatie.
Secretaris: dhr T (Taeke) Overdijk [ook instandhouder,molenvriend]
Lid sinds 4 april 2022.Taeke beschrijft zichzelf als volgt: "Doordat mijn ouders in de jaren 80 een huis met een molen (De Noordstar) in Noordbroek kochten, ben ik betrokken geraakt bij het molengebeuren. Sinds 1988 ben ik op en af bezig geweest om vrijwillig molenaar te worden, maar ik heb de opleiding nooit afgemaakt. Al jaren ben ik vrijwilliger bij (eerst Molenstichting Oldamt) de MsMOG omdat ik het mooi vind bij te dragen aan het in stand houden van deze monumenten. Samen met mijn vrouw en lokale vrienden van de Noordstar heb ik jarenlang bescheiden markten en festiviteiten rond de molen georganiseerd. Ook met mijn vrouw ben ik beheerder van de Molenschuur, het clubgebouw van de MsMog."
Penningmeester: dhr Jan Jakob Boersma [ook molenvriend]
Lid sinds 4 april 2022. Jan-Jakob over zijn rol: "Tot medio 2021 mocht ik wethouder van de mooie gemeente Midden-Groningen zijn. Bij mijn pensionering heb ik aangegeven dat ik me graag wil inzetten als vrijwilliger. Toen ik benaderd werd door de voorzitter van de Molenstichting of ik als penningmeester wilde toetreden tot het bestuur hoefde ik daar dus niet zo lang over na te denken. Als wethouder heb ik al het nodige te maken gehad met onze prachtige molens. Prachtig omdat molens hele kenmerkende objecten zijn. Maar ook prachtig om de mensen die mee bezig zijn. Vele vrijwilligers zetten zich elke dag in om dit cultuurhistorisch erfgoed functionerend te houden. Essentieel. Want de molens zijn van ons allemaal en horen bij onze omgeving en historie. Dit mag nooit verloren gaan. Maar ook belangrijk omdat de techniek in de molens erg indrukwekkend en ook heel bijzonder is. En omdat onze molens vaak goed toegankelijk zijn voor iedereen, kunt u dit zelf ook regelmatig bekijken. Nu weet ik zelf niet veel van techniek, maar het toenmalige bestuurslid Lammert Groenewold heeft mij hierover veel verteld en laten zien. Zo bevat een grote molen bovenin de kap een houten constructie die burgemeester en wethouder wordt genoemd. Begrijpelijk is dat zoiets mij altijd erg aansprak . . . De instandhouding van de molens kost natuurlijk wel het nodige. Dit geld moet goed worden beheerd. Als penningmeester wil ik daar, samen met de overige bestuursleden en alle vrijwilligers/molenaars, graag een steentje aan bijdragen."
Lid: dhr T. (Tjip) Douwstra  [ook molenvriend,lid TC]
Lid sinds 1.3.2017.  Lid van het Dagelijks Bestuur van het Waterschap Hunze en Aa's. Tjip vervangt Wim Koeneman, die in september 2016 is overleden. Is voorzitter van de Technische Commissie. Binnenkort geeft Tjip het stokje over aan Hilke Janssen.[ook lid TC] 
Lid: dhr T. (Tim) Smit  [ook molenvriend] 
Lid vanaf 1.1.2022.  Tim over zijn rol: "Ik wil als vrijwilliger meedoen aan het blijvend zichtbaar houden van onze molens. In het totaalplaatje van onze geschiedenis met water, graan en polders verdienen ze aandacht en respect. Vanuit mijn passie voor geschiedenis zocht ik een mogelijkheid om naast boeken ook wat meer mechanische onderdelen van de geschiedenis aan te pakken. De molenstichting is een mooie stichting met veel hardwerkende vrijwilligers. Ik word blij van blije molenaars, molenvrienden en molengidsen. Bestuurswerk is belangrijk, zeker in een tijd waar belangenclubs behoefte hebben aan aanwas van onderop. Ik wil mij samen met de andere vrijwilligers hard maken voor een duurzame instandhouding van molens. De komende jaren ga ik mij richten op de activiteiten en volg ik herstelwerkzaamheden vanuit het bestuur."
Lid: dhr B (Bert) Steenhuizen ook molenvriend,lid CC,lid AC]
Lid sinds 1.6.2017. Sinds 1 juni 2017 ben ik onder meer actief voor de MsMOG in het bestuur, de communicatiecommissie en de activiteiten commissie. Een grote groep van meer dan vijftig vrijwilligers met passie om de molens van MsMOG als cultureel erfgoed te behouden. De mensen maken voor mij het verschil om hierbij te helpen. Molenaars, molengidsen, het klussenteam, moleninstandhouders en andere vrijwilligers zijn samen als een echt team bezig om de schouders eronder te zetten om de molens op hun mooist te laten zien. Prachtig om te zien hoe veel activiteiten ontwikkeld worden om de molens onder aandacht te brengen bij een breed publiek. Vanuit de communicatiecommissie en de activiteiten commissie worden workshops, ommetjes en fietstochten en educatie voor scholen en studenten geregeld. Er het is belangrijk om contacten te onderhouden met netwerken in de regio en publiciteit te genereren naar regionale en landelijke media. Kortom een samenspel met veel vrijwilligers die hun hart geven aan de stichting om deze unieke molens in het landschap te behouden. Als we met elkaar daar een steentje aan kunnen bijdragen zou dat geweldig zijn.

Adviseurs:

Anne de Jong 

Anne Wieringa [ook molenvriend]

Elbert Westerink [ook molenvriend]

Jan Dijksterhuis [ook molenvriend]
 

De MSMOG is een fusie van MSO en SMS. De SMS was ANBI erkend door de Belastingdienst. Ook de MSO was ANBI erkend.

De MSMOG neemt de rechten en plichten van de SMS over en is ANBI erkend.

The Mill Foundation for Mid- and Eastern Groningen are recognised by the Dutch government as a non-profit organisation (ANBI). 
Bijgewerkt op ( dinsdag, 7 november 2023 )
 
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: er trekken vannacht buien over het land, die voornamelijk in de oostelijke helft van het land een winters karakter krijgen. In dat deel van het land kan het lokaal dan ook glad worden. Woensdag overdag wordt het droger en zonniger.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-