Tijdslijn 98 dagen (maa 29 apr 2024 ... din 23 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
De vrouwen en aprillen, ze hebben beide hun grillen.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
1, 2 en 3 Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Lammert Groenewold   
vrijdag, 27 maart 2015
GP nw buitenroe 23-3-2015 Cursus tellen bij de molenstichting? Nee. Roeden. Roeden met de volgnummers 1, 2 en 3. Roede 1 van het fabricaat Blom uit Opmeer is op 1 augustus 2012 geplaatst in onze Fraeylemamolen. Een roede uit 1 stuk; als vanouds. De Roeden met de volgnummers 2 en 3 worden momenteel gemaakt in de werkplaats van Blom. Bestemd voor molen De Groote Polder.

Met een lengte van precies 21 meter. Daar keken we trouwens eerst nog van op. In de roedendatabase (http://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=361) is 21,15 meter opgegeven. Collega mulder Klöpping en ik hebben afgelopen weekend nog de maat gecontroleerd. Het blijkt inderdaad precies 21 meter, waarmee is bewezen dat de maat in de database niet juist is. De nieuwe roeden zorgen straks dus voor het oude vertrouwde beeld.

Het worden wel zogenaamde deelbare roeden. Dat houdt in (zie ook de foto's) dat halve roeden worden gelast met bovenaan een flens met moergaten. De andere helft idem dito. Met zware moeren kunnen de beide helften aan elkaar worden bevestigd via het gat dat ook op de foto zichtbaar is. Daarna ontstaat een hele roede die aan de molen wordt geplaatst. De halve roede op de foto betreft de buitenroede dus zal deze volgnummer 2 krijgen. Over enkele weken is ook de binnenroede gereed –nummer 3- en kan molenmaker Poland aan de slag met het ophekken.

Op deze foto GP nw buitenroe 23-3-2015 baljoening is goed te zien hoe zo'n roede aan de voorzijde schuin afloopt. Dit heet: baljoening. De foto’s zijn op 23 maart 2015 gemaakt in de werkplaats van Blom. Blom blijkt een goed geoutilleerd bedrijf met de nodige expertise. Die expertise wenst men ook blijvend in te zetten voor het maken van molenroeden. Gisteren sprak ik met hen en was nieuwsgierig hoeveel roeden het bedrijf inmiddels had gemaakt. Over enkele weken dus 3. Toch wel een aardig nieuwtje dat van dit bedrijf de roeden met volgnummers 1, 2 en 3 allen terecht komen bij dezelfde eigenaar, namelijk onze molenstichting. Het is bijna jammer dat we voorlopig geen andere roeden hoeven te restaureren om ook nog de nummers 4 en 5 ‘in handen’ te krijgen…

GP nw roeden 23-3-2015 Het is leuk om te zien hoe het proces van roeden maken er uit ziet. De foto’s geven een beeld. Enkele stroken horen bij de tweede helft van de buitenroede en zijn al aan elkaar gepuntlast. Weer andere stroken staal liggen al gereed op de vloer. Op basis van het ontwerp betreft dit stroken van verschillende dikte, waarvan een laser in enkele stroken al de heklatgaten heeft uitgesneden. Er is mij gisteren verzekerd dat de wieken een prachtige zeeg krijgen. Met een proefhout is dit op gerede helft al uitgeprobeerd. Da’s niet alleen mooi, maar het moet ook. De GP krijgt weer water en zal er dus weer tegenaan moeten. Wat helpt daar nou beter bij dan een mooie zeeg!

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: nu de meivakantie is begonnen, beleven we meteen de warmste week van 2024 tot nu toe. De komende week kunnen we regelmatig van de zon genieten, maar we moeten ook rekening houden met plaatselijk een (stevige) regen- of onweersbui.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-