Tijdslijn 98 dagen (woe 5 aug 2020 ... don 30 apr 2020)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Wanner de leeuwerik hoog in de lucht zweeft, zo brengt het ons mooi weer.
Open lesdag 2015 Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de commissie communicatie   
zaterdag, 28 maart 2015
Aandacht voor de lier Vandaag is de eerste Groninger open lesdag gehouden. Op tientallen molens in onze provincie draaien de molens en geven instructeurs en molenaars een proefles. Vanuit didactisch oogpunt is het mooi weer: een warmtefront geheel volgens het boekje. De bijbehorende regen word voor lief genomen. "En dit is dan de lier" legt molenaar Henk Klöpping uit. "Hiermee kruien we de molen".

Dat kruien valt voor sommige bezoekers nog niet mee. "Nog wat spek en bonen eten en vooral veel oefenen" raadt Henk aan. "Hoe lang duurt het nou voordat je molenaar bent?" - "is het moeilijk?" - "Kost het veel geld?" - "Is het niet gevaarlijk?" - deze en meer vragen worden in rap tempo afgevuurd. Henk is op dreef en geeft in even rap tempo antwoord: het duurt ongeveer twee jaar, het is niet moeilijk, is niet duur.. Gevaarlijk wel, als je niet goed geschoold bent of de kop er niet goed bij hebt. "Aan het laatste kan ik niets doen" lacht Henk.

Molenaar Arnold is vandaag weer even te gast op zijn oude lesmolen. Hij weet nog heel goed hoe het ging op de molen van de Groote Polder. "Het is nog maar een half jaar geleden dat ik hier nog les had" vertelt hij "maar het lijkt alweer zo lang geleden. Als je eenmaal molenaar bent lijkt de tijd wel twee keer zo snel te gaan".   Ondertussen legt Henk een zeil voor, laat zien hoe je de zwichtlijnknoop maakt en zet vervolgens de bezoekers aan het werk. "Da's nog best moeilijk", verzucht een jonge dame. "Kwestie van vaak doen" zegt Henk. Die kans komt, want zo'n proefles smaakt natuurlijk naar meer.

Aanmelden voor lessen op onze of andere molens kunt u doen via het mailadres lessen@msmog.nl.

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vannacht zijn er in de noordwestelijke helft enkele wolkenvelden aanwezig.Verder is onbewolkt. Het blijft droog.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-