Tijdslijn 98 dagen (zon 5 mei 2024 ... maa 29 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Builkist Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Lex van der Gaag   
dinsdag, 1 september 2015
De buulkist van de Windlust Gedurende een aantal jaren ben ik olieslager geweest in museummolen De Wachter en van daaruit is het contact ontstaan met de molenaars van de Witte Watermolen te Arnhem. Dit kwam door een verhaal  dat ik tegen een bezoekster vertelde over het maken van een builkist. Deze bezoekster was hierin zeer geïnteresseerd en vroeg mij of ze diezelfde week een keer langs kon komen om "mijn" builkist te bekijken of het ook voor de Witte Watermolen wat kon zijn, ze bleek daar de leidinggevend molenaar te zijn.

Ze vertelde dat hun buil wel goed werkte maar erg omslachtig omdat er voor bloem, gries en zemelen steeds een aparte zeef moest worden geplaatst en dan het restant er weer door. Hierdoor duurde het builen erg lang en zij was benieuwd naar mijn oplossing met gecombineerde zeven en aandrijving op windkracht. Langskomen lukte niet vanwege tijdgebrek, maar ze vroeg mij om eventueel foto's en een bouwbeschrijving op te sturen, zodat ze ermee aan de gang konden. Dat heb ik dan ook gedaan.

Twee jaar geleden zijn we op bezoek geweest in Arnhem en daar zeer gastvrij onthaald. Nu is een watermolen uiteraard anders dan een windmolen, maar één van de voordelen van een watermolen is dat de gang veel regelmatiger is en dus ook het maalproces.Een builkist moet regelmatig draaien en een goed product afleveren. Deze kist wordt in Arnhem electrisch aangedreven. Bij ons loopt er een snaaraandrijving via de bolspil en de regelmaat is soms ver te zoeken.

Met m'n bouwbeschrijving en de foto's die ik heb opgestuurd is Arnhem enthousiast aan de gang gegaan maar tijdens de bouw ontstonden toch nog wel enkele vragen en onduidelijkheden. "Kunnen we een keer komen kijken?". Ja hoor, kom maar.

En dat is afgelopen week gebeurd. Erg gezellige en leerzame middag geweest. In plaats van een uurtje bleven de molenaars meer dan 3 uur en toen waren we nog niet uitgepraat. Wel is er in Arnhem een nieuwe koers uitgezet want de subsidies worden heel hard minder waardoor men toch commerciëler moet gaan worden.Dat houdt onder meer in dat ze minder kant en klaar gaan inkopen en meer gaan maken, waarbij ook de bestaande en ongebruikte ruimtes beter worden benut.

Ik ben uitgenodigd om weer eens langs te komen om hun vorderingen te bewonderen en zonodig advies en commentaar te leveren. Ga ik zeker doen. U hoort nog van me!

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: het weer tijdens Bevrijdingsdag begint in het noorden met regen. Gedurende de dag klaart het vanuit het zuidwesten op, met geregeld zon en stapelwolken en blijft het vrijwel overal droog.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-