Tijdslijn 98 dagen (zon 5 mei 2024 ... maa 29 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Monumeting.. Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Lex van der Gaag   
zondag, 13 september 2015
Er is veel volk nodig bij zwaartekrachtmetingen.. Vandaag en gisteren waren de Open Monumentendagen. Zaterdag werd ook de Fivelstad wandeltocht gehouden en was er gelegenheid om bij ons gratis een zakje tarwemeel op te komen halen. Wij hebben tot aan het eind van de dag 22 bezoekers op de molen gehad, waar onder enkele oud-schildjers. Dat is voor ons doen helemaal niet gek. En er zijn tientallen wandelaars langs de Windlust gekomen om daarna dwars door het SAAB-museum hun wandeltocht te vervolgen. De route was met lint en bordjes aangegeven, maar het leek erop dat er hele volksstammen toch niet helemaal wisten waarlangs de weg ging..

Als molenaar, kijkend vanaf de stelling, was dat best leuk om te zien. Uiteraard zijn we die dag ook druk aan het malen geweest, vooral ‘s middags begon de wind wat aan te trekken. We hebben ongeveer 80 kg tarwe gemalen. Het was mogelijk om een goed product te maken. Ook de builkist is druk aan het werk geweest om het gemalen meel van zoveel mogelijk gries en zemelen te ontdoen. Mocht u nog behoefte hebben aan een zakje meel kom dan als we open zijn gerust eens langs.

We hebben inmiddels het boerengemaal zover gereed dat er alleen nog maar een goede motor nodig is om ook daarmee aan het malen te gaan. We broeden nog op een manier om de kaar te vullen omdat deze een erg hoge bovenkant heeft en Marius en ik niet zo heel lang zijn.  Er wordt momenteel naar fondsen gezocht om het motorhuisje te restaureren en het ligt in de bedoeling dat daar t.z.t. weer een stationair lopende dieselmotor (liefst een Brons zoals in het verleden) in komt te staan die dit boerengemaal-koppel gaat aandrijven. Leuk vooruitzicht. Brengt ook weer wat levendigheid in het dorp.

Met de aandrijving van het oliepersje zijn we nog niet verder gekomen. We denken er aan om met hars de riemschijven stroever te maken, maar misschien wil een strook schuurlinnen ook uitkomst brengen. Dit wordt een klusje voor van de winter

Hele vreemde maalstoelen En dan nu de zondag. U heeft misschien in de krant kunnen lezen dat de NAM zwaartekracht-metingen gaat verrichten. Ook Radio Noord heeft er al aandacht aan besteed. Hiervoor zijn locaties uitgezocht die publiek toegankelijk zijn en dat gedurende langere tijd (vermoedelijk enkele tientallen jaren) ook zullen blijven. Men had aanvankelijk de Pompel in het vizier om dit te gaan doen maar er bleken holle ruimten onder de vloer waardoor deze metingen onnauwkeurig zouden worden. Daarna ben ik benaderd of de Windlust ook een geschikte locatie zou kunnen zijn.

Met de mensen van de firma die deze metingen gaan doen hebben we vervolgens de molen helemaal bekeken en de Windlust blijkt geschikt te zijn. We zouden nog wel horen hoe en wanneer. Dit speelde allemaal enkele weken geleden en inmiddels zijn vandaag de eerste metingen verricht.

Twee weken lang wordt er elke dag op een bepaald moment gedurende ca. 20 minuten een meting verricht en op bepaalde dagen gaat er een langere meting plaatsvinden. Op de vloer van de begane grond is een merkteken aangebracht en de meetapparatuur wordt elke keer op precies diezelfde plek neergezet. Het hele spul komt met een autootje aan, wordt uitgeladen en na afloop gaat alles weer mee naar de volgende meetlocatie. 

Schermen met argumenten Drie cilinders met zendertjes erboven op en een laptop die draadloos met de gegevens uit deze cilinders wordt gevoed. Tijdens deze metingen is het zaak dat er bij de molen zo weinig mogelijk beweging is zodat er geen ongewenste trillingen ontstaan. Dit houdt in dat er geen auto’s dicht langs mogen rijden, liever ook geen voetgangers en het houdt voor het SAAB-terrein in dat er op die tijdstippen niet met de vorkheftruck kan worden gewerkt.

Op die momenten mag de molen ook niet draaien want u weet allemaal wel dat als we aan het malen zijn trilt en schudt het hele gebouw. Metingen dus waardeloos.  Als er veel wind is moeten de deuren zelfs dicht. Toen de metingen klaar waren hebben we de spullen nog even goed bekeken en toen zagen we ook hoe gevoelig deze apparatuur is. De meters sloegen tot buiten het meetkader op het scherm van de laptop uit en we liepen er alleen maar voorzichtig naar toe!

Gert de Vries heeft enkele foto’s gemaakt en daarmee heeft u een indruk hoe een en ander in z’n werk gaat. Het blijkt nu dat Overschild het geografische centrum van deze metingen is en dat er tussen de 90 en 100 meetpunten zijn die in onregelmatige cirkels rond Overschild liggen.

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: dit weekend passeert een volgende storing. Vannacht vallen er buien, lokaal met onweer. Zondag klaart het op, maar in het noorden is het eerst nog grijs met af en toe regen.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-