Tijdslijn 98 dagen (maa 29 apr 2024 ... din 23 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Nachtvorst met een zuidenwind op de kersenblom, daar treurt de kweker om.
BBronsympopeninQ Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door de commissie communicatie   
vrijdag, 18 september 2015
Dat is natuurlijk ook wel weer zo... [Foto's: Jan Danes] Jongstleden vrijdag, 11 september, werd Stel's Meulen in Harkstede feestelijk heropend. Aansluitend hield de MSMOG haar eerste symposium, namen we afscheid van ex-bestuursleden, deden we aan kunst en eerden we een molenaar - en dat alles begeleid door het mooie pokpokpok ritme van een originele Brons motor. Het was een bijzonder leuke middag, die eindigde met een hapje en een drankje. Aansluitend werden de vrijwilligers van de MSMOG getracteerd op een goed verzorgde barbeque. Hoe vat je dat allemaal samen in een pakkende titel? Nou ja - zie boven.

(Klein)dochters van mulder Stel In het mooi (en nabij) gelegen dorpshuis van Harkstede verzamelden zich een vijftigtal vrijwilligers,  aanhang en genodigden. Onze voorzitter, Wim Koeneman sprak een woord van welkom en liet de dochters van mulder Stel aan het woord.  Molenaar Stel - de molen is naar hem genoemd - was de laatste vakmolenaar en heeft nog tot ver in de jaren 60 de molen in bedrijf gehad. De dochters konden er nog mooi over vertellen en schetsten een beeld van een drukke zaak, midden in het dorp. .

Wim introduceerde daarna mevrouw Roeli Broekhuis. Roeli is directeur van het Groninger Molenhuis. Zij sprak inleidend over de rol van de overheid bij het in stand houden van molens. Hierop volgde een forumdiscussie met het thema “Wat kan een (wenselijke) rol van de lokale overheid zijn bij het in stand houden van cultureel erfgoed?”. Onder leiding van Wim Koeneman discussieerden  Lammert Groenewold (molenaar), Pim de Bruijne (voorzitter van de Stichting Oude Groninger Kerken), Roeli Broekhuis (Groninger molenhuis) en Matty Siersema (wethouder Menterwolde). Het publiek deed af en toe enthousiast mee.

Over de inzet van de overheden - daar verschilden de meningen nogal over. Moet de overheid de zak met geld trekken, juist niet, of nog weer anders? In ieder geval vinden de vrijwilligers dat het al heel wat is als je eens hoort dat je inzet op prijs wordt gesteld. Daar ligt voor overheden ook een taak, met name bij de Gemeenten. En hoewel een kerstpakket of bloemetje altijd leuk is zit het vaak meer in de kleine dingen. Zo vertelde een van de molenaars in het publiek dat hij graag een extra grijze bak (een "kliko") bij de molen wilde, maar dat dat door ambtelijke procedures heel moeilijk bleek te zijn. "In zo'n situatie zou het mooi zijn als men eens wat creatiever was, want als zelfs zo'n simpele grijze bak er al niet meer af kan krijg je als vrijwilliger echt het idee dat je inzet er niet toe doet". De ambtenaar van cultuur van onze Gemeente - mevrouw Albertje Nieuwenhuis - luisterde aandachtig en maakte aantekeningen. Die kliko komt er wel, denk ik. 

Er moet natuurlijk ook geld beschikbaar komen om de molens in stand te houden. Ook daar speelt de Gemeente een belangrijke rol: het is nu eenmaal zo dat fondsen en andere overheden de buidel niet snel trekken als de Gemeente niet bijdraagt. Bij het verdelen van de schaarse middelen let men immers ook op draagvlak bij de lokale bevolking.  Onze Stichting mag zich wat dat betreft niet beklagen, wij hebben een grote groep enthousiaste vrijwilligers en tellen honderden donateurs.

Niet bouwen in het buitengebied! Een aardig moment was de discussie over de geplande huizenbouw aan de Veenlaan in Slochteren. Wim Koeneman poneerde een stelling: "Van elk verkocht bouwkavel moet 2 procent van de opbrengst naar de molens". Dat klonk goed en in eerste instantie werd er dan ook instemmend geknikt. Gelukkig zat molenaar Groenewold ook aan tafel en die maakte van zijn hart geen moordkuil. "Molens horen in een open landschap. Er wordt te vaak te dicht in de buurt van de molens gebouwd.  Streekje hier, streekje daar - en de poldermolen staat plots aan de rand van het dorp in plaats van in het open veld. De biotoop heeft er van te lijden, maar ook de cultuurhistorische en landschappelijke waarde verdwijnt. Wij hebben in Slochteren een uniek trio molens aan de dijk, nog in het originele open landschap. Daar moeten we zuinig op zijn. Die paar centen die zo'n kavel ons op kan leveren staat in geen verhouding tot de permanente schade die wordt aangericht.". Wethouder Matty Siersema trok zich het aan: "zo had ik het nog niet gezien, Lammert, daar zullen we rekening mee houden."

Gerrit verbaasd over zoveel moois Na de discussie werden er wat mensen in het zonnetje gezet. Molenaar Gerrit Tammenga van Stel's molen ontving uit handen van een bestuurslid van de Hollandsche molen een mooie barometer ter gelegenheid van de heropening en als dank voor de grote inzet van de betrokken vrijwilligers.  Hierna volgde het afscheid van oud bestuursleden. Zij kregen een schitterende metaalgravure aan de hand van een foto gemaakt door DeJee fotografie en voorzien van een gedicht van Theo Danes. .

Authentieke maalsteen Oud voorzitter Geert Manting bood het bestuur een originele maalsteen aan. Deze maalstenen werden duizenden jaren geleden al gebruikt om - met de hand - het graan tot meel te malen om er vervolgens een eenvoudige vorm van brood van te kunnen bakken. De steen zal een plaatsje vinden in één van one molens en werd door de voorzitter dankend aanvaard. 'Vervolgens vond een wandeling plaats naar de molen.

Hai man ik schrik mie ja dood! Bij de molen aangekomen werd de originele Brons motor (18 PK) gestart. Een indrukwekkende machine, die ooit naast de molen in een gebouwtje stond en die een extra maalkoppel aandreef. De eregasten, waaronder de familie Stel, namen plaats op de eretribune, waarna mevrouw Mariska Goeree, wethouder van de Gemeente Slochteren, de openingshandeling verrichtte. Nadat met enige moeite de deur van het slot werd gedaan bleek er een verontwaardigde bilknecht in de molen te zijn opgesloten - een mooie rol,. overtuigend neergezet door molengids Gerhard Landman. 

De zon, die de hele middag had geschenen, ging onder over het gezelschap dat zich te goed deed aan een hapje en een drankje. De vrijwilligers werden aansluitend getracteerd op een gezellige en goed verzorgde barbeque in het dorpshuis. We kijken dankbaar terug op een gezellige en inspirerende middag.

 

Meer foto's vind u op onze facebook pagina .

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de wind is flink afgenomen en vannacht is het rustig en meest droog. Overdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af en blijft het overdag droog. Dinsdag en woensdag is het warm lenteweer maar er is later op de dag wel kans op enkele stevige regen- en onweersbuien.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-