Tijdslijn 98 dagen (woe 5 aug 2020 ... don 30 apr 2020)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Zo d'eerste oogstweek is heet, een lange winter staat gereed.
Alweer feest! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door het Bestuur   
donderdag, 8 oktober 2015
Voorzichtig - het kan gevaarlijk zijn! Opnieuw een heugelijke gebeurtenis rond één van onze molens. Deze keer is de oudste molen aan de beurt: de molen van de Groote Polder in Slochteren. Deze heeft er deze zomer wat triest bijgestaan: het oude gevlucht was alvast verwijderd in afwachting van het nieuwe gevlucht. Maar de firma Blom heeft niet stilgezeten en voor ons een paar mooie nieuwe roeden gemaakt. Deze worden- behoudens voldoende goed weer - gestoken op

dinsdag 13 oktober 2015 

rond 13.00 uur

Uiteraard zijn molenliefhebbers (en natuurlijk de media) van harte welkom om deze heugelijke gebeurtenis mee te maken. Pas op: het terrein is nog niet helemaal veilig. Een val is zo gemaakt, daarom zullen er opzichters zijn wiens instructies de aanwezigen strikt moeten volgen - om ongelukken te voorkomen.

Het steken van roeden is een bijzondere gebeurtenis in de molenwereld. Normaal gesproken gaat een gevlucht -wat de leek kent als "de wieken" - van een molen immers zo'n 30 jaar mee. Sommige gevluchten houden het langer vol, andere korter, het is net als met auto's. een kwestie van kwaliteit en  gebruik wat dat bepaalt. Het oude gevlucht van de molen van de Groote Polder was van 1975 - dat is dus 40 jaar oud geworden. Dat is dus ruim boven het gemiddelde.

Rond 2009 was het gevlucht al wel gerepareerd: er waren platen op de roeden gelast. Dit was nodig omdat door de toenmalige inzichten de molen jaren lang bij het wegzetten steevast in precies dezelfde stand werd weggezet.  Dat leidt tot eenzijdige roestvorming.  Tegenwoordig zetten we de molens dan ook een beetje scheef weg, dan kan het water er aflopen. En hoewel het "niet op de wiggen zetten" nog wel wordt gehanteerd bij langere stilstand zal de molen normaal gesproken zo vaak draaien dat het niet uitmaakt welk end er beneden komt.  We zetten tegenwoordig dan ook een willekeurig end naar beneden. Hierdoor is de roestvorming beperkter omdat alle delen van het gevlucht nu de kans krijgen eens goed op te drogen.

We hopen natuurlijk op goed weer, aanstaande dinsdag. Als het namelijk te hard waait kan het niet doorgaan. Hou daarom deze webstek in de gaten. Er zal overigens al vanaf 9.00 uur 's morgens gewerkt worden op en rond de molen, want ook ons voorkeuvelens is vervangen. Dit wordt een mooie dag!

Meer lezen? Degenen die op onze mailing lijst staan hebben langs die weg al onze molenbulletins rond de restauratie ontvangen. Die zijn ook te downloaden op onze webstek, u vindt ze hier: bulletin nummer 1 en nummer 2 . Ook in het donateursblad - ons SMSje - is er in april al aandacht aan besteed, zie de achterkant van het exemplaar wat u hier kunt downloaden .En in het meest recente nummer van ons SMSje ook - maar het meest recente nummer van het SMSje is altijd alleen voor onze donateurs. Wij verwelkomen u graag als donateur - maar in april 2016 komt het septembernummer ook voor het publiek on-line.

Overigens: als u ook graag regelmatig nieuws per mail van ons wilt krijgen geeft u dat dan even door aan onze webmaster .

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: vannacht zijn er in de noordwestelijke helft enkele wolkenvelden aanwezig.Verder is onbewolkt. Het blijft droog.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-