Tijdslijn 98 dagen (don 30 jun 2022 ... vri 25 maa 2022)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Donderweer in juni, maakt het koren dik.
Bericht uit 1876 Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Geert Manting   
vrijdag, 19 februari 2016
.. tevens het beruchte muizenjaar .. Zaterdag 13 februari 2016 was ik op "De Noordermolen" met leerling Vincent Mathlener, voor het bijstellen van de vang en het doornemen van de theorie over de vang in het algemeen. De molendeur was gesloten vanwege de kou, tot op een gegeven moment iemand probeerde de deur te openen. De buurman van de naast gelegen boerderij kwam vertellen dat hij tijdens de verbouwing van hun kamer een tekst tegen kwam over de molen, en of we belang hadden om het te lezen. Dat moet je maar één keer zeggen en al spoedig stonden we gewapend met een camera in de kamer. We zagen een bericht aan ons - geschreven in 1876!

We zagen -  klik op boven staande foto - in potlood geschreven, een tekst die redelijk goed te lezen was. 

Er was een moment dat we dachten "dit moet in zijn geheel van de kant en bewaren voor het nageslacht." Maar al pratende en proberen om het het van de kant te halen kwamen we erachter dat het niet gaat lukken, het zou in stukjes uit elkaar vallen. Met de bewoner hebben we afgesproken dat het bewaard moet worden. De nieuw aan te brengen isolatie zal hopelijk hieraan geen schade aanbrengen. De met potlood geschreven tekst volgt hieronder:

1857 en 58 waren zeer droogende jaren vanaf maart 57 tot dec. 58 heeft deze watermolen in,t geheel geen 3 dagen gemalen. De meerlandschewatering was zoo droog dat men te allen tijde vanaf de dwarswatering tot aan Noordbroek zijne bodem kon bewandelen.

57 was mede het beruchte muizen jaar.

J Boerema den 30 mai 1876

 
< Vorige   Volgende >
 

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: de laatste dag van juni verloopt in vooral het binnenland nog zomers warm met in het oosten maximumtemperaturen tot 29 of 30 graden. De warmte wordt echter de wacht aangezegd. Dat proces gaat vanmiddag gepaard met regen en vooral in het noorden en oosten onweersbuien.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-