Tijdslijn 98 dagen (maa 6 mei 2024 ... din 30 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Krimpende wind, stinkende wind.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Rustig Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door onze molenaars.   
dinsdag, 14 juni 2016
Rustig ..Het Groninger Molenweekend werd geplaagd door het weer.  Enerzijds was de temperatuur heel prettig, anderzijds zaten we klem tussen twee drukgebieden en wel zo dat er nauwelijks wind woei. En dan ook nog uit een richting waar voor een paar van onze molens wat windbelemmering is.  En dan merk je toch dat veel van de uitstraling van de molen er in zit dat hij beweegt. Het was heel, heel erg rustig.  Maar al met al ontvingen we toch nog rond de 150 bezoekers op onze molens.

Onze molenaars geven hieronder een impressie van wat er op onze molens zo al gebeurde:

Noordstar: in Noordbroek hebben we nog zes personen op bezoek gehad. Vanwege de zwakke oostelijke wind heb ik niet kunnen draaien. Een bord bij de weg waarop is aangegeven dat de meulen open is en dat er koffie te krijgen is helpt om bezoekers te ontvangen.

Westerse molen Nieuw Scheemda maakte zaterdag 11 juni 3 rondjes met de spaarzame wind. Bezoek van een vader, moeder en 2 kinderen en leerling molenaar Fred Bisschop uit Gieterveen. Ricardo Hemme en zijn maatje Daan Snippe waren assistent deze dag. Zondag kon er wat meer gedraaid worden nadat de vlaggen actiever zijn gaan wapperen. Opvallend slechts 1 bezoeker terwijl op deze dag vaak meer bezoek komt dan op zaterdag. Noordoosten wind 2 was het gedaan.

Stel's meulen: Na de Nationale molendagen in mei met 225 bezoekers was de hoop gevestigd om ook tijdens de Groninger Molendagen veel bezoekers te mogen ontvangen in Stel's Meulen. Samen met Gerard Landman en Wil Akkerman (keramist) hebben we 75 bezoekers gehad, het was dus rustiger maar we mogen niet klagen. Misschien is het een idee om het volgende jaar een fietstocht te organiseren. "Rondje langs de Msmog molens" met in iedere molen, waar mogelijk, een opdracht te plaatsen zodat de fietsers in de molens komen en je automatisch meer bezoek krijgt. Het is maar een idee.....

Entreprise: Zondag 12 juni kwamen Bert, Vincent en ik om 11 uur op de Entreprise. Gekruid van NW naar NO, vier volle met steekborden en vlaggetjeslijnen tussen de enden gespannen, plus een Groninger vlag op de kap. Tegenover de zuidelijke stellingdeuren is de stelling een klein beetje gesloopt: er lag daar een plank die als enige van de acht velden te breed was om de kruiketting er tussendoor te laten zakken. Daar is ongeveer 4 à 5 cm afgezaagd en daarna weer terug geschroefd. Die plank verving niet lang geleden een eerder gebroken plank die wel de normale breedte had. Koffie gedronken met speculaas erbij. Wat later kwam Jan Danes ten tonele, wat fijn om hem weer tussen ons midden terug te zien, omhelzingen en schoudergeklop. Maar emotioneel nog geknakt na het overlijden van zijn geliefde Trees. Hij heeft nog meegeholpen met het kruien, maar na een metertje of wat was hij al moe. Wat gepraat over zijn situatie thuis. Kalm aan, Jan je moet nog wat rust hebben, hoor. Wij houden de boel wel in de gaten. Het wiekenkruis kwam amper rond, soms was aanduwen vaak nodig en soms liep de molen weer vanzelf. Door die vier enorme populieren precies ten NO van de molen! Later ging de wind naar O ruimen. Tussendoor af en toe regen, op het laatst scheen de zon zelfs. Voorzitter Reint Huizenga kwam ook langs. Een stuk of vijftien bezoekers gehad, vaak wel geïnteresseerd. Rond 16.00 is de molen weer afgezeild en een ieder ging weer huiswaarts.

Op weg naar huis nog een bezoek gebracht aan de fraaie, pas gerestaureerde molen van Wetsinge, die wel goed draaide. Er stonden op de begane grond vele tientallen zakken graan klaar voor het malen en pellen, maar de bovenbonkelaar is finaal vermolmd. Stukjes hout vielen op de kapvloer. Voorlopig voor de prins.... Heel bijzonder is het spoorwiel beneden de stelling voor onderaandrijving: alleen 'De Koe' in Veere (Zld.) heeft er ook zo een.

Fraeylema: Koos en ik waren om 9 uur bij de molen en alles in gereedheid gebracht. Tent opgezet, tafels erin, alle folders erop, vlaggetjes aan de wieken, vlaggen aan de vlaggemasten en koffie drinken. Om 10 uur kwam onze vaste gast Bart de roos met zijn geitenkaas en toen maar wachten op de eerste bezoekers. Om 14.00 uur 2 bezoekers gehad, en toen waren we los. In totaal toch nog 20 bezoekers gehad. Al met al toch wel een leuke dag gehad.

De Dellen: Het Groninger Molen Weekend was zoals meestal: weinig belangstelling....... Wel kwam er een leerling van Jannes Tigelaar uit Erica op bezoek: hij kon er vorige week niet bij wezen toen Jannes met zijn leerlingen op De Dellen kwam. Hij kwam samen met zijn ouders. Hij kan nog geen examen doen omdat hij nog net geen 18 jaar is.  Als we meer leerlingen willen hebben zou die leeftijdsgrens naar beneden moeten. Waarom kan dat wel met autorijden (16½-17 jaar) en zendamateurs (N-licentie 12 jaar en F-licentie 14 jaar)? 12 en 14 lijken mij voor molens in verband met fysieke kracht wat jong, maar 16 zou goed zijn. Verder de tijd gedood met grasmaaien en opruimen en op 70 centimeter luisteren. Het interactieve kaartje op de website vond ik mooi. Dat werkt lekker.

De Ruiten: Zaterdag: 17 bezoekers, onder wie drie Brazilianen, een dochter en kleinzoon .... zondag: 6 bezoekers, onder wie drie kleinkinderen van een buurman.

Windlust: Zaterdag was de Windlust open van 10.30 tot 16.30. Geen wind. Geen bezoekers. We zijn bezig geweest het oliepersen aan de gang te krijgen op windkracht maar dit hebben we met ellebogen- en knieënstoom  moeten proberen en dat waren we na 3 omwentelingen wel zat. Marius is wat eerder naar huis gegaan en ik zou de molen gaan opruimen. Half vijf is half vijf nietwaar. Ping zei de bel en daar kwam m'n eerste en enige bezoeker. Uitgebreid over de Windlust verteld en deze "klant" ging zeer tevreden na ca. 3 kwartier weer weg. Ik was om half zes thuis. Al met al een gebruikelijke dag zoals we gewend zijn tijdens molendagen.

Zondag hebben Koos Uil en ik de Zuidelijke Olinger Koloniemolen gedraaid van ca. 13.00 uur tot 16.30 uur. Min of meer op verzoek van Wim van Rheen die ons had verteld dat er mulders waren die de Olinger nooit hebben zien draaien en wel eens op bezoek wilden komen. Gras gemaaid en ogen aan de molen aangebracht om veiligheidsnetten  vast te maken. Daarna de molen aan het draaien gebracht. Te weinig wind maar zo nu en dan draaide de Olinger mooi. Aantal bezoekers: TIEN !!!   Jawel, waaronder Harry Ruben met kleindochter die ons verraste met een attentie, Harmannus Noot met partner, een viertal molenaars uit Zuidholland, Utrecht en Zeeland en nog twee bekenden uit Tjuchem. Koos en ik hebben de molen opgeruimd om half vijf en toen waren er nog enkele bezoekers met elkaar aan het praten bij de Olinger maar daar wilden wij niet meer op wachten.

De molen van de Groote Polder: ik vond het eerlijk gezegd nogal teleurstellend dat er totaal geen (bruikbare) wind woei; ik heb de hele dag van 9.00-17.00 uur op mijn terras mismoedig zitten kijken naar de vlag, die als een natte dweil langs de vlaggestok hing. Hoewel het hekje en beide molendeuren uitnodigend openstonden heb ik welgeteld één (1) bezoeker gehad, en dat was Arnold Wierenga, een ex-leerling van me.  Sja, als de molen niet draait dan trekt hij ook geen bezoekers. Volgend jaar hopen we op meer wind!
 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: geleidelijk wordt het standvastiger weer, maar in de loop van maandag krijgt het zuiden nog last van een laatste actieve storing met lokaal veel regen. Daarna overheerst het droge weer in het hele land, wisselen zon en wolken elkaar af, en wordt het overdag gemiddeld 18 graden.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-