Tijdslijn 98 dagen (maa 29 apr 2024 ... din 23 jan 2024)
Welkom bij de MSMOG!
ANBI goedgekeurd!De Molenstichting Midden- en Oost-Groningen is een algemeen nut beogende instelling. Wij beheren tien grote en twee kleine molens in het hart van Groningen. De MSMOG hoort daarmee tot de grootste molenbezitters van de provincie Groningen.
 
OpenBadge
OpenBadge Issuer De MSMOG verzorgt eigen opleidingen. Deze worden afgesloten met examens en een certificaat. Geslaagden krijgen een OpenBadge. Met de OpenBadge kun je overal on-line laten zien en bewijzen dat je een opleiding met succes hebt afgerond.
 
Kleurplaten!
Wat is er nu leuker dan zelf een molen kleuren? Klik op het onderstaande plaatje en u komt op een pagina waar u van elk van onze molens een kleurplaat kunt vinden. De kleurplaten zijn indertijd nog gemaakt door wijlen Lammert Groenewold ter gelegenheid van het Groninger Molenweekend.
Twaalf molens - twaalf kleurplaten
 
Al doet april zich goed aanschouwen, zijn kuren zijn niet te vertrouwen.

Vind u onze webstek leuk?
Laat het weten via Facebook!

Wij hebben ook een eigen Facebook pagina. Volg ons!

Nieuws!
Help! Facebook LinkedIn Twitter
Geschreven door Louis van Kelckhoven   
vrijdag, 14 april 2017
Drie mannen zoeken hulp [Bron: DvhN 14 april 2017] SLOCHTEREN Een aantal molens in Midden- en Oost-Groningen dreigt de komende jaren door een tekort aan molenaars op slot te gaan. De molenstichting zoekt vers bloed.

Als de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MSMOG) niet snel begint met het opleiden van molenaars, dreigen molens over twee jaar in de mottenballen te belanden. De stichting beheert en onderhoudt twaalf molens. Daarop zijn zestien molenaars actief. Soms stopt er een in verband met leeftijd of ziekte. Een ander wordt gedwongen tijd vrij te maken voor dringender zaken. Zo dreigen molens in Noordbroek, Kolham en Harkstede de komende jaren verweesd te raken.

,,Wij zoeken met spoed mensen die de opleiding tot molenaar willen volgen’’, zegt Reint Huizenga, voorzitter van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen. ,,Als we niet in actie komen, staat een aantal molens over een jaar of wat stil.’’ Het zou helemaal mooi zijn als jonge mensen, zowel mannen als vrouwen zich aanmelden als leerling- molenaar. ,,Een vrouw op de molen zou prachtig zijn, maar een leerling-molenaar moet voor alles affiniteit hebben met molens.’’

De aspirant-molenaar moet technisch onderlegd zijn, oog hebben voor de veiligheid in en om de molen en zich sterk maken voor het behouden van cultureel erfgoed. ,,Voor wie zich daar sterkt voor wil maken zijn er bij ons mogelijkheden.’’ De doelstelling van de MSMOG is het behouden en laten draaien van de molens. ,,Wij streven naar zo’n twintig molenaars’’, zegt Huizenga.

,,De opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van hoe snel je wilt, en is een mengeling van theorie en praktijk. De praktijklessen zijn op zaterdag, op de opleidingsmolens van de MSMOG: De Groote Polder aan de Groenedijk in Slochteren en de Noordermolen in Noordbroek. De molenaars zijn binnen de stichting de belangrijkste vrijwilligers en voor het publiek het gezicht van een molen. Vaak werkt hij of zij in het weekend, op zon- en feestdagen. Het merendeel van de molens is op weekdagen gesloten. ,,Molenaars komen in soorten en maten en benaderen hun passie vanuit een eigen belevingswereld’’, weet Huizenga.

Voor wie molenaar of molenaarster worden een stap te ver is, bestaat de mogelijkheid om molengids te worden. De molengids geeft rondleidingen in de molens.

Wie geïnteresseerd is kan mailen met de instructeurs van de MSMOG.

De bestuursleden Reint Huizinga, Harry Westerhof en Grieto de Vries van de Molenstichting zijn op zoek naar aspirant-molenaars. Achter hen molen De Noordstar in Noordbroek. FOTO JAN ZEEMAN

 
< Vorige   Volgende >
 




Wachtwoord kwijt?

Volgende belangrijke gebeurtenis

 Groninger Wind - (C) Buienradar

 
De weersverwachting van het KNMI: nu de meivakantie is begonnen, beleven we meteen de warmste week van 2024 tot nu toe. De komende week kunnen we regelmatig van de zon genieten, maar we moeten ook rekening houden met plaatselijk een (stevige) regen- of onweersbui.
 


Klik op de iconen
voor recente weerkaarten
-O-